O şansă pentru Basarabia
adăugat 16 iulie 2009, 10:35, la Opinii / Editoriale
De ce ţările baltice au intrat în Uniunea Europeană iar cetăţenii Republicii Moldova trebuie să ceară vize pentru a trece Prutul? La începutul anilor ’90 porniseră de pe poziţii egale. Ţări mici, vârâte în Uniunea Sovietică de tancurile Armatei Roşii, au trecut printr-o perioadă fierbinte a redeşteptării naţionale la sfârşitul anilor ’80. Şi totuşi azi Chişinăul se găseşte singur în faţa crizei economice - iar ţările baltice primesc sprijin financiar de la Uniunea Europeană. Letonia urmează să primească un împrumut de aproape opt miliarde euro - de şaisprezece ori mai mult decât a dat Moscova Chişinăului.După „războiul vinului” Republica Moldova şi-a regăsit stabilitatea economică mărindu-şi schimburile comerciale cu ţările Uniunii Europene - şi mai ales cu România. Căderea masivă a economiei dintre Prut şi Nistru coincide cu reducerea importurilor. Doar că Uniunea Europeană preferă să aibă vecini şi parteneri economici previzibili din punct de vedere politic. Iar scenele de la Chişinău dintre 7 şi 10 aprilie, văzute în întreaga lume, cu tineri luaţi de pe străzi şi bătuţi, închişi fără mandat de arestare şi apoi eliberaţi fără ca cineva să dea socoteală pentru actele de tortură sau crimele produse - toate acestea nu sunt de natură să stârnească valuri de simpatie sau încredere la Bruxelles.
Republica Moldova are mult mai multe şanse decât Ucraina să intre în Uniunea Europeană. Modelul cipriot sau cel croat pot fi parcursuri de aderare şi pentru Chişinău, respectându-se „specificul local”. Însă o aderare la Uniunea Europeană este exclusă din start în momentul în care pentru orice problemă de la Chişinău este acuzată România. Permanent sunt invocate scenarii prin care România este acuzată de toate relele pământului - însă nimeni nu aduce nici un fel de dovadă. De fapt mesajul este altul: acuzând cu atâta vehemenţă un membru al Uniunii Europene comuniştii de la Chişinău transmit un mesaj subliminal cât se poate de clar: că nu vor să se apropie de structurile europene. Comuniştii îşi doresc să facă afaceri cu Uniunea Europeană, însă idei de genul libertate de expresie, libertate de circulaţie, răspundere guvernamentală, stat de drept - toate acestea nu fac parte din vocabularul lor. Ba mai mult - îi împiedică să facă afaceri cu Uniunea Europeană aşa cum le văd ei: firmă a unui fiu de demnitar comunist care să primească monopol pentru exporturi, bancă a altui fiu de demnitar comunist (sau a aceluiaşi) care să fie singura bancă prin care să se facă exporturile - şi tot aşa spre victoria principiilor lui Lenin.
Singura şansă a R. Moldova este reprezentată de alegeri libere şi corecte. Verificările făcute de partidele de opoziţie au demonstrat că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate la o scară colosală. Acest pericol atârnă şi asupra alegerilor din 29 iulie, astfel că monitorizarea internaţională va atârna din nou foarte greu în balanţa rezultatului alegerilor. Ce şanse sunt pentru libertate la Chişinău? Doar cetăţenii o pot spune prin votul lor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲