O societate cu tineri pesimişti
adăugat 05 decembrie 2008, 12:17, la Opinii / Editoriale
Cred că nu voi exagera daca voi afirma că un cuvânt cheie al lunilor octombrie-noiembrie a fost - tinerii. De la declararea Anului Tineretului în Republica Moldova (2008) până la declararea Anului Tineretului în întregul spaţiu al CSI (2009), prin intermediul mass media au fost vehiculate o mulţime de declaraţii optimiste cu privire la "multiplele acţiuni cu caracter politic, economic, social şi cultural", ce au fost desfăşurate cu scopul de a reduce din stringenţa problemelor cu care se confruntă tinerii de la noi.Ascultând opinia celor care au avut responsabilitatea de a promova şi realiza Programul de acţiuni consacrate Anului Tineretului, nu poţi decât să te bucuri sincer că în sfârşit tinerii au ajuns să fie consideraţi o valoare incontestabilă a acestei societăţi.
Marele regret vine, însă, odată cu solicitarea opiniei beneficiarilor acestor acţiuni, care, potrivit sondajelor, pe parcursul anului curent nu au devenit deloc mai încrezuţi în viitorul lor.
Astfel, studiul sociologic, realizat în cadrul proiectului "Tranziţii ale copilăriei şi tinereţii într-o societate în transformare" (făcut public la sfârşitul lunii octombrie), relevă că 77% dintre tinerii intervievaţi sunt nemulţumiţi de faptul cum Guvernul îşi îndeplineşte funcţiile, 96% dintre respondenţi au afirmat că se confruntă cu anumite probleme, dintre cele mai grave fiind insuficienţa banilor/sărăcia (76%), lipsa unui loc de muncă (51%), condiţii proaste de trai (47,7%), lipsa condiţiilor şi posibilităţilor de autoafirmare şi automanifestare în viaţă (46,4%). Aproximativ aceeaşi proporţie (42,9% dintre tineri) a menţionat că nu are încredere în ziua de mâine.Şi dacă lipseşte încrederea "în ziua de mâine" - lipsesc şi perspectivele unei vieţi fericite aici, acasă.
De ce să ne mai mirăm atunci că tot mai mulţi tineri iau calea pribegiei, plecând în lume cu tot cu familii (soţi, copii, părinţi), fără promisiunea de a reveni peste un timp anume. Părăsite din cauza sărăciei, satele noastre moldoveneşti renasc în cartiere întregi pe hărţile lumii în Italia, Spania, Portugalia, Belgia, unde şi-au găsit locul de "reşedinţă" mai mulţi consăteni şi concetăţeni de-ai noştri.
Dorind să pună în valoare potenţialul extraordinar pe care îl constituie persoanele de vârsta a treia într-o societate, un proverb românesc spune: "Cine nu are bătrâni - să şi-i cumpere".
Ce vom spune oare, când vom ajunge să trăim într-o societate fără de tineri? Nu vreau sa fac prognoze pesimiste, dar pe fundalul unei nemulţumiri continue a tinerilor faţă de starea actuală de lucruri ce se atestă în Moldova, orice poate fi posibil...
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲