„Oamenii din umbră” care contribuie la EUROPENIZAREA frontierei moldo-ucrainene
adăugat 21 iunie 2015, 08:07, la Eveniment • Articol publicat de Octavian Balan
În pas cu Europa // De zece ani, R. Moldova beneficiază de asistența a 81 de experți din 16 țări UE pentru a europeniza modul de gestionare a frontierei moldo-ucrainene
Acum un an, atunci când experții europeni au evaluat condițiile îndeplinite de R. Moldova pentru abolirea regimului de vize, managementul frontierei de stat a fost apreciat drept unul dintre cele mai importante succese obținute de statul nostru.
Evaluatorii UE au stabilit că, astăzi, R. Moldova are asigurate, la frontieră, condițiile care se impun statelor membre UE pentru aderarea la spațiul Schengen. Puțini știu însă că o bună parte din acest succes se datorează unei misiuni speciale a UE de asistență la frontieră, EUBAM, care activează deja de zece ani în R. Moldova.
O misiune de succes
Europenizarea serviciului de frontieră al R. Moldova a început mult mai devreme decât europenizarea statului. În 2005, la solicitarea Guvernului R. Moldova și a Guvernului Ucrainei, UE a creat o misiune specială de asistență la frontieră în R. Moldova și Ucraina (EUBAM) al cărui scop este promovarea controlului de frontieră, a normelor și practicilor vamale și comerciale care să reflecte standardele UE și să servească nevoilor ambelor țări partenere.
În timp ce despre o misiune UE pentru asistență în sistemul judecătoresc doar se vorbește, cea de consultanță la frontieră a obținut rezultate remarcabile.
„Suntem foarte mulțumiți de rezultatele obținute urmare a acestei colaborări. Experții EUBAM sunt vameși și polițiști de frontieră cu experiență vastă din state membre ale UE. Ei cunosc foarte bine care sunt standardele Uniunii Europene în managementul integrat al frontierei și ne ajută să le implementăm pas cu pas și la noi”, afirmă Ghenadie Astrahan, șeful Direcției Cooperare Internațională din cadrul Poliției de Frontieră.
Beneficii pentru călători
Punctul comun de trecere a frontierei Briceni-Rosoșani este un exemplu convingător al colaborării fructuoase cu EUBAM.
În acest caz, polițiștii de frontieră din R. Moldova nu activează pe teritoriul statului nostru, ci în postul de trecere de pe teritoriul ucrainean.
„Există mai multe avantaje pentru călători. În primul rând, ei nu mai trebuie să facă două opriri la frontieră și nici să prezinte de două ori actele, bagajele. Călătorii care trec prin acest punct câștigă cel puțin 20% din timpul irosit pentru procedurile standard de traversare a frontierei. Spre exemplu, durata procesării vehiculelor cu doi pasageri s-a micșorat de la șapte la cinci minute, iar a autocarelor cu 30 de pasageri - de la 40 la 30 de minute”, ne mai spune Astrahan.
Experiența de la Briceni-Rosoșani urmează a fi extinsă și în alte puncte de trecere a frontierei. Deocamdată, se lucrează la reorganizarea punctului de trecere comun Palanca. Tot cu ajutorul consultanței oferite de EUBAM, R. Moldova a obținut și finanțare din partea UE, în cadrul Parteneriatului Estic, pentru acest obiectiv.
O colaborare mai strânsă cu partea ucraineană
Un alt succes comun al autorităților de frontieră moldovenești, ucrainene și EUBAM este implementarea patrulării comune. În cadrul acestor acțiuni, polițiștii de frontieră moldoveni merg pe teritoriul ucrainean și verifică situația la frontieră împreună cu patrula ucraineană. După același principiu, și grănicerii ucraineni patrulează, împreună cu polițiștii noștri de frontieră, pe teritoriul R. Moldova.
„În cazul patrulării comune, pot să vă asigur că securizarea frontierei este net superioară, iar în cazul depistării unor încălcări ale frontierei, cazurile se soluționează mult mai operativ”, afirmă Ghenadie Astrahan.
Tot sub egida EUBAM, a fost creat un grup de lucru pentru combaterea contrabandei cu țigări din care fac parte specialiști de la Poliția de Frontieră, de la CNA, Serviciul Vamal atât din R. Moldova, cât și din Ucraina. Ei discută despre trenduri, se face schimb de informații despre diferite grupări, locații, despre cum lucrează criminalii, cum legalizează banii.
Operațiuni comune cu maximă eficiență
De câțiva ani încoace, polițiștii de frontieră și vameșii moldoveni și ucraineni organizează operațiuni comune pentru combaterea contrabandei, a migrației ilegale. Organizate la sugestia și sub egida EUBAM, aceste operațiuni, recunosc polițiștii de frontieră și vameșii moldoveni, aduc rezultate impresionante.
„Datorită implicării în cadrul unor astfel de operațiuni a specialiștilor din diferite instituții care au competențe în investigarea, spre exemplu, a cazurilor de contrabandă cu țigări, se reușește, în cazul în care sunt depistate astfel de încălcări la frontieră, identificarea tuturor membrilor rețelei.În timpul unor astfel de operațiuni, rezultatele pe care le obținem sunt foarte bune”, ne asigură responsabilul din cadrul Poliției de Frontieră.
Și șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, confirmă eficiența maximă a acestor operațiuni comune.
„Serviciul Vamal a participat activ la Operațiunea comună de control al frontierei sub egida EUBAM – OLIVIA, care a avut rezultate pozitive prin prisma intensificării colaborării între structurile participante, facilitării schimbului operativ de informaţii și consolidării controlului la frontiera moldo-ucraineană”, afirmă oficialul.
„Ne ajută să devenim europeni”
Tudor Baliţchi susţine că rolul EUBAM în implementarea standardelor europene în activitatea vamală a R. Moldova este foarte important. „În contextul intrării în vigoare a Acordului de Asociere RM-UE, Serviciului Vamal îi revine un rol important la capitolul facilitării comerțului prin implementarea procedurilor simplificate de vămuire, declarării electronice, certificării originii mărfurilor, protecției proprietății intelectuale. În acest sens, recomandările experților europeni oferite la toate nivelurile Serviciului Vamal și, în special, inspectorilor aflați la pista de control, reprezintă un suport considerabil în implementarea standardelor europene în activitatea vamală”, spune șeful Serviciului Vamal.
Și șeful Direcției Cooperare Internațională din cadrul Departamentului Poliției de Frontieră recunoaște că EUBAMle-a oferit un suport colosal la reorganizarea Serviciului de grăniceri prin crearea Departamentului Poliției de Frontieră din cadrul MAI. „A fost nevoie de multă consultanță pentru a adapta cadrul normativ. A trebuit să revedem peste o sută de acte normative”, afirmă funcționarul, accentuând că experții EUBAM îi ajută pe polițiștii de frontieră și vameșii moldoveni să devină europeni.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲