Oamenii muncesc peste hotare, vin acasă o dată în lună, se înregistrează, nu declară veniturile şi beneficiază nejustificat de ajutor din partea statului
adăugat 10 octombrie 2012, 07:38, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan
Valentina Buliga: „rezultatele controalelor vor fi transmise la organele responsabile pentru a lua decizii.”
Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei a cerut sprijinul Poliţiei de Frontieră pentru a-i descoperi pe migranţii moldoveni care îşi ascund veniturile reale pentru a beneficia de ajutoare sociale de la stat. Liliana Barbăroşie a discutat despre această noutate cu ministra Valentina Buliga, pe care a întrebat-o întâi de toate de ce ar fi necesară o astfel de măsură:
Valentina Buliga: „În primul rând este vorba despre modificări la o hotărâre de guvern, prin care am solicitat Departamentului poliţie de frontieră acces la bazele lor de date pentru a verifica ieşirile din ţară ale celor care sunt astăzi înregistraţi ca şomeri, beneficiari de ajutor social, beneficiari pentru ajutor în perioada rece a anului. Nu cu scopul de a îngrădi dreptul lor de a pleca, dar pentru a verifica corectitudinea declaraţiilor făcute de ei atunci când solicită ajutor din partea statului.
Pentru că la toate întâlnirile pe care le-am avut ni s-a menţionat că oamenii muncesc peste hotare, vin acasă o dată în lună, se înregistrează, nu declară veniturile şi beneficiază nejustificat de ajutor din partea statului. Şi sunt indignaţi ceilalţi. De aceea, pentru a avea această corectitudine, vom vedea intrările şi ieşirile. Altceva nu vom putea verifica şi nu avem nevoie de alte verificări.”
Europa Liberă: Şi ce veţi face la modul practic cu rezultatul acestor verificări: dacă veţi descoperi că un număr „X” de persoane beneficiază de acest ajutor, dar au venituri de peste hotare, ce veţi face?
Valentina Buliga: „Orice familie, atunci când solicită ajutor din partea statului, este obligată prin lege să declare inclusiv veniturile pe care le are muncind peste hotarele ţării. Nu pentru a interveni să le luăm veniturile, Doamne fereşte, sau alte intenţii… Este vorba despre a stabili corect nivelul de sărăcie şi vulnerabilitate a familiei. Este logic să declari tot ce ai.
Ai – nu primeşti, nu ai – primeşti. Şi atunci se evaluează veniturile, se stabileşte eligibilitatea sau neeligibilitatea familiei de a beneficia de ajutor social şi se ia decizia. Ne va fi greu să stabilim valoarea remitenţelor sau banilor primiţi de peste hotare, pentru că vom putea doar atunci când se transferă oficial prin bancă, dar familia este obligată să spună că primeşte lunar de peste hotare, de la mamă, de la fiică, un ajutor în valoare de…”
Europa Liberă: Familia care primeşte ajutor de peste hotare este absolut cert că nu poate beneficia de ajutor social?
Valentina Buliga: „Nu. Absolut nu. Putem avea situaţii când el a plecat peste hotare şi nu şi-a găsit un loc de muncă, nu a făcut nici un ban, simplu spus, şi avem aşa situaţii. El pur şi simplu trebuie să declare corect. Dacă nu a făcut nici un ban, trebuie să declare că nu are venit şi atunci nu se ia în consideraţi, pentru că nu are ce.
Dacă a primit, trebuie să declare şi atunci de acest venit depinde valoarea ajutorului. Poate primi mai mult dacă a câştigat mai puţin, sau poate să nu primească nimic, dacă are un venit mai mare de peste hotare. este foarte important ca să înţeleagă fiecare familie.
În primul rând că are dreptul să depună dreptul să depună o cerere, atât pentru ajutor social, cât şi pentru ajutor pentru perioada rece a anului. Dar depinde de venitul familiei. Statul poate să-i ajute şi este obligat să direcţioneze banii din buget către familiile cu venituri mici, cu salarii mici, cu pensii mici. Valoarea veniturilor care este mai mică decât venitul pe care îl garantează statul astăzi.”
Europa Liberă: Aveţi măcar o imagine aproximativă câţi ar fi oamenii care nu-şi spun situaţia şi primesc ajutor pentru că ar fi săraci?
Valentina Buliga: „Desigur că avem situaţii când au declarat fals veniturile. Dar am instituit inspecţia socială, care verifică la domiciliu situaţia familiilor şi am depistat diferite cazuri: declaraţii false ale familiilor, implicări ale asistenţilor sociali, certificate false eliberate de unele structuri. De aceea, nu în zadar, pe data de 23 octombrie vom avea prima şedinţă lărgită a Consiliului colegial al ministerului, prin care vom informa despre aceste rezultate, iar rezultatele controalelor vor fi transmise la organele responsabile pentru a lua decizii. Şi cei care au minţit, vor întoarce banii. Iar cei care încă nu ştiu că au acest drept, îi invit şi pe această cale să depună cerere, ca în situaţia în care veniturile lor sunt mai mici decât cele garantate de stat, să beneficieze de acest ajutor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲