Oazu Nantoi: Nu cred că situaţia absurdă de-a lungul Nistrului se va schimba
adăugat 03 ianuarie 2012, 18:12, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Ana Cristiuc
Incidentul din zona de securitate nu va schimba situaţia absurdă de-a lungul Nistrului. De această părere este Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană. „Această situaţie nu va evolua nicidecum. Noi ne vom şterge, fiind scuipaţi, şi vom spune să mai vină dacă le-au plăcut”, a declarat expertul, solicitat de Info-Prim Neo.
„La 21 iulie 1992 a fost stabilit formatul trupelor de pacificare care categoric contravine oricăror standarde internaţionale şi bunului simţ, deoarece în componenţa acestor trupe de pacificare intră trupele Federaţiei Ruse, care este parte în conflict, trupele paramilitare ilegale ale regimului anticonstituţional din stânga Nistrului şi trupele Republicii Moldova. Evident că aceste trupe de pacificare nu aduc pace pe teritoriul Republicii Moldova şi o nu protejează pe sora lui Evghenii Şevciuk, care locuieşte la Chişinău, ci constituie un scut pentru existenţa acestui regim”, a spus Oazu Nantoi.
Expertul menţionează că este grav faptul că aşa-numiţii pacificatori trag în oameni neînarmaţi, în spate, din întâmplare asemenea lucruri nu se întâmplă. „Timp de 18 ani ce au întreprins autorităţile moldave pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova? Ce au întreprins ca să nu fie şantajaţi de Gazprom? Ce am făcut noi pentru ca acest regim să fie demontat prin mijloace paşnice, pentru ca toţi contrabandiştii de pe ambele maluri ale Nistrului să nu să se bucure de existenţa acestui conflict conservat? Dacă nu există demnitate civică şi voinţă politică, atunci să vină hoţii şi bandiţii, iar noi, fiind mioritici şi blânzi, vom fi aşa cum suntem”, a spus Oazu Nantoi.
Expertul a mai spus că, dacă de-a lungul Nistrului vor dispărea aşa-zişii pacificatori şi vor dispărea structurile anticonstituţionale ale regimului de stânga Nistrului, care se numesc grăniceri şi vameşi, atunci toată lumea îşi va da seama că între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu există conflict.
„Articolul 5 din Acordul din 1992 este sfidat cu obrăznicie până în prezent. Acesta declară clar şi univoc că părţile vor asigura neîntârziat circulaţia liberă a persoanelor, serviciilor şi mărfurilor, iar noi ne prefacem că totul este ok şi mergem în Europa”, a menţionat Oazu Nantoi.
La 1 ianuarie, un militar rus al forţelor de pacificare din zona de securitate a regiunii transnistrene a Republicii Moldova a împuşcat mortal un localnic, aflat la volanul unui autoturism, pe segmentul podului de peste râul Nistru. Vadim Pisari din Pârâta a murit la spital, la scurt timp după ce s-a tras în el. În luna mai, tânărul ar fi împlinit 19 ani.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲