Obiectivele şi acţiunile Grupului de iniţiativă "Anul 1812"
adăugat 17 iunie 2011, 08:16, 11:16 la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Grupul de iniţiativă "Anul 1812" şi-a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, obiectivele şi acţiunile imediat următoare.
În luna mai 2012 se vor împlini 200 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti (16/28mai 1812), în urma căruia Principatul Moldovei a fost scindat în două, partea Moldovei din stânga Prutului, denumită ulterior Basarabia, fiind anexată la Impriul Rus.
Cu această ocazie, un grup de istorici, jurişti, ziarişti, etc., au semnat Declaraţia din 16 mai a.c. care constituie o iniţiativă a societăţii civile de a marca anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus.
În perioada imediat următoare vor avea loc discuţii publice despre o serie de probleme cu care se confruntă Republica Moldova ca stat independent. Scopul acestor dezbateri este de a contribui la detaşarea noastră de moştenirea rămasă în acest spaţiu de la regimul sovietic de ocupaţie, precum şi de a ne identifica locul nostru în familia popoarelor europene.
La data de 25 iunie, ora 10.00, la Uniunea Scriitorilor, va fi convocată Adunarea Generală, la care vor participa şi aderanţii la grupul de iniţiativă. Obiectivul acestei întâlniri va fi de a stabili direcţiile spre care se orietează Republica Moldova.
În cadrul conferinţei, Constantin Tănase a facut un apel către jurnalişti de a reflecta acest gen de evenimente în presă. "Făceţi-vă meseria, dar fiţi, vă rog, atenţi, şi la aceste subiecte. În afară de jurnalişti, noi mai suntem şi oameni ai cetăţii.".
Constantin Tănase a mai adăugat că "presa noastră trece printr-o dramă, trece de la presa clasică la un altfel de presă, în care este mai plăcut să lucrezi pntru raiting şi să dai un titlu şocant".
La conferinţa de presă de astăzi, au participat Alexandru Moşanu (dr. hab. în istorie, prof. universitar), Constantin Tănase (Director PP TIMPUL de Dimineaţă), Ion Negrei (vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova), Georghe Negru (dr. în istorie, conf. universitar), Gheorghe Palade (dr. în istorie, conf. universitar), Mihai Taşcă (dr. în drept, cercetător ştiinţific).
SEMNEAZĂ ŞI TU PENTRU Declaraţia grupului de iniţiativă „Anul 1812”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲