Opoziţia de la Chişinău, tot mai aproape de putere
adăugat 30 iulie 2009, 09:41, la Interviu / Reportaj
Partidele de opoziţie au obţinut cu aproape 6 la sută mai multe voturi la alegerile legislative anticipate, de ieri, în faţa Partidul Comunist din Republica Moldova, după numărarea a peste 98 la sută dintre sufragii, scrie Jurnal de Chişinău.Deşi iniţial era în frunte, Partidul Comunist a pierdut treptat teren
în faţa partidelor proeuropene şi a obţinut 45,1 la sută din voturi şi 48 de mandate în Parlament, potrivit rezultatelor parţiale anunţate de Comisia Electorală Centrală.
Partidele de opoziţie au însă peste 50 la sută şi mai multe mandate. Partidul Liberal Democrat a obţinut 16,4 la sută din voturi şi 17 mandate, Partidul Liberal 14,4 la sută şi 14 mandate, Partidul Democrat 12,6 la sută din voturi şi 13 mandate, iar Alianţa Moldova Noastră 7,4 la sută şi opt mandate.
La mâna opoziţiei
Cum opoziţia câştigă mai multe mandate ar putea forma singură Guvernul, notează portalul de ştiri Unimedia. PLDM, PL, PDM şi AMN anunţă că ar putea forma o coaliţie de guvernare. Iar comuniştii propun o coaliţie de largă uniune naţională, mai scrie aceeaşi sursă. Astfel că alianţele vor decide viitorul politic al Republicii Moldova. Fiecare mandat în legislativ este extrem de important în contextul alegerii viitorului preşedinte. Pe 3 iunie celor 60 de deputaţi comunişti nu le-a lipsit un singur vot, ca să poată alege preşedintele Republicii Moldova.
Primele reacţii
Politicienii din ambele tabere au reacţionat imediat după aflarea primelor rezultate. Partidul condus de Marian Lupu, fostul preşedinte al Parlamentului în mandatul comuniştilor, poate înclina balanţa.
Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL: "Urmează să consolidăm partidele democratice, deoarece altfel, Republica Moldova va rămâne fără viitor."
Marian Lupu, preşedinte PDM: "Urmează ca fiecare partid să vină cu propunerile sale ca să formăm un program
de guvernare."
Vladimir Ţurcanu, membru PCRM: "Trebuie să aşteptăm rezultatul final. Ulterior, vom formula toate principiile necesare, pentru a avea un dialog civilizat. Ulterior, vom vedea care sunt formulele de coaliţie".
Marian Lupu, preşedinte PDM: "Mi-a plăcut foarte mult declaraţia preşedintelui Voronin. Pe cât de mare este siguranţa lui, pe atât de mare îi va fi deziluzia, deoarece Partidul Democrat din Moldova este o echipă consolidată. În această "căsătorie" eu sunt bărbatul."
Vladimir Voronin, preşedinte PCRM: „Noi am propus 5 principii, în baza cărora suntem gata să facem coaliţie. Lupu s-a căsătorit cu Partidul Democrat şi nu se ştie încă ce influenţă are el în partid. Urmăriţi cu atenţie ce va urma. Ar trebui să-l urmăriţi mai atent pe Dumitru Diacov şi să nu-l subapreciaţi. El ştie ce face. Şi bine face."
Vladimir Voronin, preşedinte PCRM: „Îmi pare rău că l-am propus pe Marian Lupu la funcţia de deputat în Parlament. Noi încă din 2005 am înţeles cine este el. Dă-i omului bani şi putere pentru a-l cunoaşte..."
Rata de participare la vot a fost 58,8 la sută. Pe listele suplimentare au fost incluse peste 85.000 de persoane şi au fost anulate aproximativ 10.000 de buletine de vot, a anunţat Comisia Electorală Centrală.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲