Jurnalist polonez: Moldovenii au deja cetățenia UE
adăugat 29 septembrie 2011, 06:46, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc
"Nu văd cum scoaterea vizelor pentru moldoveni ar putea constitui o problemă pentru UE. Asta deoarece cetățenii acestui stat, o mare parte din ei, au deja cetățenia statului român". De această părere este Michal Potocki, jurnalist la publicația Gazeta Prawna, expert pe subiecte externe și tema Parteneriatului Estic.
Acesta a declarat în cadrul unui seminar care se defășoară în aceste zile în Varșovia că Moldova a preluat inițiativa și este lider la acest capitol în Parteneriatul Estic, însă, problemele din zona euro fac ca statele membre ale UE să-și îndrepte atenția în altă parte.
"State precum Germania sau Franța se interesează acum mai mult de zona arabă (sursă de imigranți), problema monedei euro, ce se întâmplă în nordul Africii, etc. În contextul crizei monedei EURO, pe lângă Grecia, dacă vor primi bani de la UE și Italia, Spania, atunci ne așteaptă a doua fază a crizei în Europa", a declarat acesta în dimineața zilei de astăzi.
Potrivit lui, Moldova se descurcă bine în vederea implementării reformelor cerute de UE. "Moldova primește bani de la UE mai mult decât Polonia în perioada aderării la UE", a mai spus acesta. Potocki a declarat în cadrul seminarului că proiectul Parteneriatul Estic (PE) este o prioritate pentru UE, dar nu mai este printre primele. Astfel, în urma evenimentelor din ultimii ani, PE a ajuns pe locul 3-4 în topul priorităților țărilor UE. "Moldova are șanse mari să se integreze repede în UE. Este o țară mică, cu o populație de cca 4 milioane. Da, este cea mai săracă din Europa, dar pentru că e mică vor avea mai puține probleme decât Ucraina sau alte țări", a mai spus acesta.
Întrebat de jurnaliștii moldoveni de ce Polonia insistă atât de mult pe promovarea țărilor din Parteneriatul Estic, Potocki a spus că țara lui își dorește stabilitate și securitate în zonă, inclusiv rezolvarea conflictului Transnistrean.
Un alt jurnalist de la Gazeta Prawna,Zbigniew Parafianowicz, a declarat că, din păcate, Parteneriatul Estic este susținut activ de doar 3 țări din UE: Polonia, Suedia și Cehia. "UE se află într-o criză mare acum, trebuie să aprobe bugetul pentru anii următori, comunitatea UE și-a sporit considerabil atenția în zona Africii de Nord (au alocat peste 300 mln euro pentru Tunisia, Egipt, Libia). Sunt mai mult de jumătate din fondurile destinate pentru Parteneriatul Estic. Un alt subiect foarte important este cel al datoriilor mari în unele țări. Acestea sunt doar câteva motive care scot Parteneriatul Estic din atenția țărilor puternice din UE. Continuare programului după 2013 este sub semnul întrebării. Polonia insistă să promoveze acest proiect, dar nu foarte multe țări sunt interesate. Vorbim de doar 3 țări din 27 care sunt implicate activ. Polonia face tot ce îi stă în puteri. Marele rival al Poloniei în politica pro Parteneriatul Estic este Federația Rusă", a spus acesta.
UNIMEDIA amintește că în perioada 29-30 septembrie în Varșovia va avea loc Summit-ul Parteneriatului Estic. Premierul moldovean, Vlad Filat, a declarat anterior că așteaptă de la UE să aplice formula "more for more", deoarece țara noastră ar fi lider în regiune la implementarea reformelor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲