Ore numărate până la începutul Jocurilor Olimpice de iarnă
adăugat 12 februarie 2010, 11:48, la Sport
Republica Moldova va participa pentru a cincea oară la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă. Sportivii noştri au debutat la această competiţie în anul 1994, la Olimpiada de la Lillehammer, Norvegia. Moldova a fost reprezentată atunci de doar doi sportivi, biatloniștii Elena Gorohov și Vasile Gheorghe.
În acel an, preşedintele Asociaţiei Comitetelor Naţionale Olimpice Europene, Jaques Rogge, actualul preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic, a întreprins o vizită la Chişinău.
Această primă apariţie a Moldovei la Locurile Olimpice de iarnă a fost una simbolică. Oficialii moldoveni de atunci s-au condus de sloganul lui Pierre de Coubertin, citez: „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câştigi, ci să participi, aşa cum în viaţă nu contează triumful, ci lupta. Esenţial nu este să cucereşti, ci să lupţi bine.”
Moldovenii nu au rupt gura târgului nici la următoarele ediţii ale Olimpiadelor de iarnă. Şi în 1998, la Nagano, Japonia, Republica Moldova a avut numai doi sportivi. Peste patru ani, în Statele Unite ale Americii, numărul moldovenilor la Jocurile Olimpice de iarnă a crescut până la cinci. La Salt Lake City, sportivii noştri au concurat la 3 probe: biatlon, schi şi sanie.
La ediţia cu numărul XX a Olimpiadelor de iarnă, cea de la Torino, Moldova a avut deja 7 sportivi, Valentina Ciurina, Elena Gorohov, Mihail Gribusenco și Natalia Levcencova la biatlon, Bogdan Macovei la sanie, Ilie Bria și Sergiu Bălan la schi-fond.
Preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, a fost unul dintre purtătorii flăcării olimpice. El a parcurs o distanţă de 400 de metri pe străzile Romei, în drumul Torţei către Torino.
Cea mai bună evoluţie a unui sportiv moldovean la Jocurile Olimpice de iarnă a fost consemnată în anul 2006 când biatlonista Natalia Levcencova s-a clasat pe locul 8 pe distanţa de 15 km.
Ideea de a organiza o versiune de iarnă a Olimpiadei a apărut în 1908, atunci când patinajul artistic şi-a făcut apariţia la Jocurile Olimpice de la Londra.
Primele Jocuri Olimpice de iarnă, recunoscute sub formă oficială au avut loc în anul 1924 la Chamonix, Franța. Atunci au participat 10 delegații, medalierul fiind câștigat de Lotul Olimpic al Olandei cu un total de 17 medalii, din care 4 de aur.
Ediţia din 2014 a Jocurilor Olimpice de iarnă, a XXII-a, se va desfăşura în oraşul rus Soci. Candidatura oraşului Soci a fost susţinută de Preşedintele rus pe atunci Vladimir Putin şi de sportiva Maria Șarapova.
Componența delegației Republicii Moldova la a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă 2010 este alcătuită din 15 persoane, 7 sportivi, 4 antrenori, 3 șefi de echipe și un șef de misiune.
Port-drapelul Republicii Moldova va fi Victor Pînzaru.
Atleții care onorează participarea la aceste Jocuri Olimpice sunt:
Biatlon:
-Natalia Levchencova;
-Victor Pînzaru;
Antrenor: Alexandr Khlusovich;
Șef de echipă: Valentin Ciumac;
Schi fond:
-Alexandra Camenscic;
-Sergiu Balan;
Antrenor: Gheorghe Catrici;
Șef de echipă: Petru Bria;
Schi alpin:
-Urs Imboden;
-Christophe Roux;
Antrenor: Hans Daniel Fahrner;
Șef de echipă: Vladimir Davydov;
Sanie:
-Bogdan Ernest Macovei;
Antrenor: Vasile Bejenaru;
Șeful misiunii Lotului Național Olimpic în perioada participării la Jocurile Olimpice de iarnă din Canada va fi Grigore Popovici.
Ceremonia inaugurală a Jocurilor Olimpice de iarnă 2010 este programată la data de 12 februarie, la ora locală 18:00, sâmbătă 13 februarie, ora 4:00 la Chișinău. În timp ce ceremonia de clausură este programată la 28 februarie.
Violeta Stramaturaru was briefly knocked unconscious in a wreck at the Whistler Sliding Center on Thursday night, less than 24 hours before a Georgian men's slider was killed in a crash on the track's final turn.
Stramaturaru was not seriously injured, Romanian Olympic officials said, but was advised by doctors to withdraw nonetheless.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲