Parlamentul European ocoleste Chisinaul
adăugat 08 iulie 2009, 08:19, la Opinii / Editoriale
Intarzierile in formarea Comisiei Europene si lupta pe posturi in Parlamentul European pot lasa fara monitorizare alegerile din Republica MoldovaDificultatile intampinate in intrunirea noului Parlament European si lupta pentru posturile cheie din legislativul european risca sa blocheze trimiterea unei misiuni de monitorizare a alegerilor anticipate de la Chisinau din 29 iulie. Parlamentul European se va intruni in prima sedinta a actualului mandat pe 14 iulie, cu doar doua saptamani inainte de alegerile de la Chisinau. In cursul zilei de joi va fi decisa de catre Conferinta Presedintilor din PE o eventuala delegatie de monitorizare a alegerilor de la Chisinau, care ar putea avea patru membri.
Intre timp, opozitia liberala din Republica Moldova acuza pregatirea unor noi fraude masive si nerespectarea de catre comunisti a Rezolutiei Parlamentului European din 7 mai 2009. Grupurile parlamentare de la Bruxelles sunt insa pregatite sa trimita observatori in nume propriu.
Primul avertisment
Seful liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson avertiza pe 17 iunie ca "Prin formarea Parlamentului in iulie avem doar o fereastra ingusta pentru a actiona decisiv si a ne arata angajamentul fata de respectarea drepturilor omului si statul de drept in vecinatatea noastra. Timpul este scurt si trebuie sa actionam rapid fara sa ne concentram asupra chestiunilor institutionale si sa uitam ce se intampla in jurul nostru". Watson a mai subliniat ca "Reputatia Moldovei a fost afectata serios prin acuzatiile de frauda electorala din aprilie si reactia exagerata a autoritatilor comuniste fata de protestele opozitiei".
Surse liberale din Parlamentul European ne-au indicat faptul ca problema lipsei unei delegatii de monitorizare a alegerilor din 29 iulie este in continuare de actualitate. "Se pare ca nu va fi trimisa o delegatie a Parlamentului European la Chisinau", afirma sursele ZIUA. Din partea popularilor europeni se pare ca va fi trimisa o delegatie in numele grupului parlamentar in cazul in care nu va fi alcatuita o delegatie a legislativului comunitar. "Lucrurile sunt neclare in acest moment deoarece toata lumea se ocupa cu obtinerea unor pozitii in Parlament", sustin surse din cadrul PPE.
Abuzurile continua
Alianta Moldova Noastra (AMN) a acuzat grave incalcari din partea autoritatilor in desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate, transmite Agerpres. Unul din liderii formatiunii, Gheorghe Susarenco, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca autoritatile nu respecta recomandarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si pe cele ale Parlamentului European, iar opozitia nu beneficiaza de conditii egale cu Partidul Comunistilor (PCRM), aflat la guvernare, fapt ce ar putea avea repercusiuni negative in perioada postelectorala. Potrivit formatiunii, administratiile publice locale, favorabile comunistilor comit abuzuri.
Primariile organizeaza vizionarea filmului produs de comunisti despre evenimentele din 7 aprilie, conducerea tarii utilizeaza pe larg resurse administrative in campanie, instantele de judecata tergiverseaza intentionat sa examineze contestatiile AMN vizavi de aceste incalcari. Purtatorul de cuvant al AMN, Victor Osipov, a mentionat ca mass-media comunista, inclusiv televiziunea publica, continua sa favorizeze clar PCRM, chiar daca propaganda procomunista si criticile la adresa opozitiei au devenit mai subtile.
Basescu optimist
"Cu aceste alegeri, speram ca opozitia actualului guvern moldovean va obtine un rezultat mai bun pe 29 iulie", a declarat presedintele Traian Basescu unor jurnalisti straini prezenti la Bucuresti. Fara a-si face griji pentru relatiile dintre cele doua guverne, despre care spera sa "revina la normal", Basescu a reamintit ca obiectivul Bucurestiului ramane "consolidarea relatiilor dintre R. Moldova si UE".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲