Parlamentul l-a demis în absență pe procurorul general Valeriu Zubco
adăugat 22 ianuarie 2013, 08:43, la Eveniment • Articol publicat de Octavian Balan
Parlamentul a acceptat prin vot unanim, astăzi, demisia procurorului general, Valeriu Zubco, într-un caz care remodelează relația dintre partidele alianței de guvernare. Partidul Democrat căruia îi revine funcția în cadrul guvernării nu l-a mai apărat astăzi pe Zubco. Acesta a lipsit de la ședință și nu s-a mai apărat nici măcar el însuși de acuzațiile că a ascuns vânătoarea la care a luat parte în decembrie în Pădurea Domnească și la care a fost ucis gonașul Sorin Paciu. În timp ce cazul a fost lăsat în grija unei comisii de anchetă, privirile deputaților s-au îndreptat astăzi către viitor. Relatează, Liliana Barbăroşie:
După ce au trecut în revistă lista incompletă de eşecuri atribuite procurorului general, în special investigarea evenimentelor din aprilie 2009, a cazului Baghirov, a preluărilor ostile de acţiuni la un şir de instituţii financiare, dar şi ceea ce au numit „instrumentarea unor dosare la comandă”, liberal-democraţii au tras linie şi au spus: incidentul din Pădurea Domnească a scos la iveală încă o dată imaturitatea acestei instituţii care trebuie neapărat şi urgent reformată.
Democraţii, pe de altă parte, i-au acuzat că au profitat de moment pentru a stoarce din el dividende politice. In conferinţă de presă de după încheierea şedinţei, liderul PD Marian Lupu nu a uitat să reamintească că democraţii sunt decişi să insiste ca reforma cerută de grupul parlamentar al premierului să atingă nu doar procuratura:
„Vreau să vă declar astăzi încă o dată că vom pleda pentru depolitizarea întregului sistem de drept per ansamblu. Ce vrem să obţinem – ca toate instituţiile de drept să nu fie influenţate politic. Este vorba despre poliţie, Ministerul Justiţiei, vamă, fisc, adică toate instituţiile care au dreptul la pornirea unor anchete penale.”
Democraţii par decişi să înceapă cu procuratura, CEC-ul şi CC, şefia cărora să fie cedate, aşa cum a propus zilele trecute într-o iniţiativă legislativă un alt lider al democraţilor, Vlad Plahotniuc, opoziţiei parlamentare. Propunerea lui Plahotniuc nu este agreată de liberal-democraţi, dar nici de liberali. Comuniştii, cărora li se adresează, în general nu par să o ia în serios.
Astăzi ei au acceptat, în schimb, să preia conducerea comisiei de anchetă care să investigheze întreaga întâmplare din Pădurea Domnească.
Liderul comunist, Vladimir Voronin, cunoscut pentru pasiunea sa pentru vânătoare, a apreciat astfel câmpul de manevră al comisiei pe care o va conduce un deputat din grupul său parlamentar:
„Astăzi în parlament pentru prima dată am fost uniţi că aşa ceva nu se poate de permis. Comisia trebuie să vadă tot ce a fost şi cum a fost pentru ca să nu se mai întâmple niciodată.”
Dar iată ce clarificări aşteaptă de la comisia parlamentară specială grupul parlamentar al liberal-democraţilor:
„De ce vânătorii, tot ei procurori şi judecători nu au anunţat despre incident în forma stabilită de lege pe care ei o ştiu foarte bine? A existat sau nu o conspiraţie între anumite instituţii de stat şi funcţionari de stat în ascunderea crimei? Noi vrem să ştim acest lucru şi credem că şi dvs., stimaţi colegi, doriţi acelaşi lucru”, a declarat de la tribuna parlamentului deputata Liliana Palihovici.
La scurt timp de la încheierea şedinţei, un comunicat de la parlament a anunţat convocarea repetată a deputaţilor în şedinţă extraordinară pentru ziua de mâine. Şedinţa va avea loc la iniţiativa opoziţiei, decisă să ceară demiterea lui Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc - doi democraţi care împart între ei şefia forului legislativ. Numai că, aşa cum a precizat Marian Lupu, legislaţia le permite deputaţilor din opoziţie să ceară doar demisia sa, nu şi a adjunctului său Plahotniuc, aşa că şedinţa s-ar putea axa exclusiv pe această chestiune.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲