Pasat pune Biserica pe… jăratic
adăugat 11 iunie 2010, 04:41, la Opinii / Editoriale
PS Anatolie: „Ferit-a sfântul să se găsească vreun preot care să adune semnături pentru partidul lui Pasat!”.
„Să nu lăsăm pe nimeni să ne folosească, când e vorba de o lucrare bisericească. Sunt categoric împotriva amestecului politic în Biserică şi invers. Biserica poate să-i ajute pe politicieni doar creştineşte, pentru ca aceştia să-şi mântuiască sufletul şi să trăiască cinstit, dar în niciun caz pentru propagandă politică”. Este părerea preotului Pavel Borşevschi, parohul Bisericii „Sf. Dumitru” din Chişinău, despre intenţiile lui Valeriu Pasat de a forma un partid politic în sprijinul referendumului cu privire la predarea obligatorie a „Bazelor Ortodoxiei” în şcoli. Opinia sa este susţinută şi de alţi clerici.
Părintele Borşevschi sprijină ideea predării religiei în şcoli, dar nu pricepe sensul referendumului, în situaţia în care autorităţile au promis deja că, de la 1 septembrie, această disciplină va fi introdusă în toate instituţiile preuniversitare din RM. „Predarea religiei este strict necesară, dar numai în mod opţional, pentru că Hristos nu s-a impus nimănui niciodată. Ştiu că acesta e şi punctul de vedere şi al Mitropoliei, dar nu înţeleg prin ce e mai prejos intenţia premierului Filat, care ne-a asigurat că religia va fi introdusă în curriculumul şcolar, decât cea a dlui Pasat? De ce Mitropolia îi dă mai multă atenţie ultimului, pe când noi ar trebui să sprijinim ideea, dar nu liderii politici? Oare cei care ţin de Pasat pot avea mai multă cinste şi onoare în Biserică, decât cei care ţin de Filat? În această privinţă, Biserica trebuie să dea dovadă de o conlucrare egală cu toţi politicienii creştini”, afirmă preotul Borşevschi. El se pronunţă contra referendumului şi pentru că situaţia politică din RM este tensionată: „În atare condiţii, nu-i bine să facem şi noi zarvă. Dacă Filat a făgăduit că vom avea religie în şcoli de la 1 septembrie, pe mine mă aranjează”.
Iniţiativa lui Pasat de a forma un partid l-a lăsat fără replică şi pe Preasfinţitul Anatolie, Episcopul de Cahul şi Comrat, cel care l-a însoţit pe ex-ministrul Apărării la Comisia Electorală Centrală, când a fost înregistrat grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului. „Încă n-am idee ce face dl Pasat. Când am ieşit de la CEC, el a anunţat, în lipsa mea, că va forma un partid. Nu ştiam că are astfel de intenţii. Acum, trebuie să fim foarte atenţi şi să vedem ce gânduri are el. Ideea lui cu referendumul a fost foarte bună şi am susţinut-o, dar ferit-a sfântul să se găsească vreun preot care să adune semnături pentru partidul său. Dacă dl Pasat se gândeşte să folosească Biserica în scopuri politice, nu va reuşi”, susţine ierarhul. Întrebat de ce Mitropolia neglijează deschiderea guvernului Filat pentru introducerea religiei ca obiect de studiu, PS Anatolie ne-a răspuns: „Guvernul azi e unul, mâine e altul. Azi poate să vrea, mâine se poate răzgândi. Repet, referendumul e un lucru foarte bun, dar n-am idee de ce se formează şi partide în jurul său”.
Menţionăm că Ministerul Educaţiei are deja pregătit curriculumul şcolar pentru anul următor, în care religia este introdusă ca disciplină opţională. Marţi, ministrul Leonid Bujor a trimis scrisori ambelor mitropolii ortodoxe din RM, precum şi tuturor confesiunilor, invitându-i pe toţi să vină cu propuneri în vederea programei de studii. „Mitropolia spune că pledează pentru disciplină obligatorie, dar cu participarea doritorilor, ceea ce, de fapt, înseamnă disciplină opţională. Despre proiectul Pasat am spus, acum o lună, că este unul politic, ceea ce s-a confirmat recent”, a declarat pentru TIMPUL ministrul Bujor. Solicitat de noi, Iurie Ciocan, secretarul CEC, ne-a spus că ideea referendumului cu privire la predarea „Bazelor Ortodoxiei” în şcoli nu aparţine Mitropoliei, aşa cum se vehicula, ci „persoanei fizice Pasat”. Din păcate, Valeriu Pasat a fost de negăsit ieri, pentru a comenta această situaţie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲