Pentru a fi ales președinte, Marian Lupu ar putea forma un nou bloc cu PCRM
adăugat 28 octombrie 2009, 11:02, la Interviu / Reportaj
Opiniile ziaristului Dmitri Ciubașenco despre impasul politic pe care îl traversează Moldova în ajun de alegeri prezidențiale.Săptămâna trecută, noua putere de la Chişinău a amânat alegerea şefului statului, luîndu-şi un fel de time-out, cum se spune în sport. Este o perioadă de acalmie politică doar aparentă, pentru că în culise se poartă discuţii aprinse, inclusiv în interiorul coaliţiei ajunsă la guvernare după alegerile din 29 iulie.
Despre aceste consultări şi despre riscul ca ele să aducă instabilitate în rândul forţelor democratice a încercat să afle mai multe Radu Benea stînd de vorbă cu ziaristul Dmitri Ciubaşenco, întrebîndu-l mai întâi dacă Alianţa pentru Integrarea Europeană există pericolul certurilor interne.
Europa Liberă: Există riscul unor fisuri în coaliţia de guvernămîn a Republicii Moldova?
D. Ciubaşenco: Eu cred că există, pentru că această Alianţă a fost formată din nişte componente cu opţiuni destul de diferite. Când s-a creat această alianţă, multă lume s-a bucurat că Moldova are o putere nouă, care va aduce schimbarea, însă un cunoscut, istoric, mi-a spus că patru moldoveni nu pot conduce ţara. Şi acuma noi vedem că această căruţă a noii puteri se mişcă tot mai lent şi mai greu. Eu nu sunt deloc sigur că preşedintele va fi ales. Iar această idee, să fie ales preşedinte, pentru Marian Lupu este un vis de o viaţă întreagă şi eu nu exclud că pentru a atinge acest vis el va forma un nou bloc cu PCRM. Dar nici această nouă posibilă coaliţie nu garantează alegerea lui Marian Lupu ca preşedinte, pentru că în fracţiunea PD sunt persoane, ca Oleg Serebrian, care nu vor accepta coaliţia cu comuniştii.
Europa Liberă: Dar ce anume nu merge bine în actuala coaliţie? Sunt animozităţile insurmontabile?
D. Ciubaşenco: Alianţa a fost până acum destul de solidă. Au votat tot ce era de votat, aproape, în Parlament. Au ales toate organele de conducere. A rămas de ales numai şeful statului. Şi eu nu văd deocamdată motive pentru care PLD, PL şi AMN să nu-l voteze pe Marian Lupu. Însă poate exista această neîncredere, că după ce Lupu este ales preşedinte se găsesc patru deputaţi poate din PD care cu 48 de comunişti să voteze demisia guvernului Filat, şi după aceea preşedintele deja ales, Marian Lupu, va înainta o nouă candidatură pentru funcţia de prim-ministru. Deci poate exista acest pericol şi această teamă.
Europa Liberă: Dar atunci când s-a format alianţa, nu s-a discutat şi despre un mecanism de garanţii pentru buna ei funcţionare?
D. Ciubaşenco: Este adevărat. Din câte înţeleg eu, un moment foarte important a fost alegerea procurorului general. Se vorbeşte mult despre el: de unde a venit, pe cine a reprezentat în trecut şi poate să reprezinte acum, însă se vede foarte clar că anume după numirea procurorului general, PCRM şi fracţiunea PCRM au devenit foarte agresive, foarte intransigente şi foarte dure faţă de Alianţă.
Europa Liberă: Credeţi că între timp tactica comuniştilor s-a schimbat? Se crease la început impresia că ar exista reprezentanţi ai PCRM gata să-l voteze pe Marian Lupu preşedinte. Acum ar avea comuniştii o strategie prin care ar putea să evite alegerile anticipate? Cu ce i-ar putea ademeni pe reprezentanţii Alianţei?
D. Ciubaşenco: Unicul lucru cu care ei pot "seduce" Alianţa este această funcţie de preşedinte al Republicii. Marian Lupu doreşte să fie preşedintele. Şi exploatînd această dorinţă comuniştii pot să-l şantajeze şi să-i promită ceva mai ales în turul al doilea al alegerii preşedintelui. Pentru că eu cred că eu cred că în primul tur preşedintele oricum nu va fi ales. Însă nici asta nu este o garanţie că va fi creată o nouă majoritatea funcţională. Ne putem trezi cu un Parlament fără o majoritate structurată, fără opoziţie bine structurată, unde se vor foma nişte alianţe ad-hoc pentru votarea unei legi sau hotărâri, însă nu va fi o majoritate bine formată.
Europa Liberă: Cât de periculoasă ar fi o atare situaţie în plină criză economică şi financiară?
D. Ciubaşenco: Consecinţele ar putea fi foarte grave, pentru că se va crea un haos în structurile puterii, în gestionarea puterii şi a ţării în general. Asta va pune în pericol şi relaţiile cu donatorii externi, care sunt cruciale la moment pentru depăşirea crizei financiare şi economice.
Europa Liberă: Credeţi că partidele parlamentare înţeleg bine aceste riscuri?
D. Ciubaşenco: Se pare că mulţi deputaţi, mai ales din fracţiunea PCRM, sunt conduşi astăzi nu atât de raţiune, cât de emoţii şi supărări şi sete de revanşă.
Europa Liberă: Ce părere aveţi în general despre trăinicia mecanismelor de guvernare prin alianţe, şi nu mă refer numai la Moldova, care este numai la a doua asemenea experienţă.
D. Ciubaşenco: După câte ştiu eu, guvernele de coaliţie sunt majoritare în ţările europene şi funcţionează de bine, de rău. Un guvern cade, vine altul, nu-i nimic periculos - într-o ţară unde există un sistem stabil, politic şi economic. În condiţiile Republicii Moldova este foarte periculos când există o coaliţie nefuncţională care cade. Asta duce la un haos total.
Europa Liberă: Şi în spaţiul CSI?
D. Ciubaşenco: În majoritatea ţărilor CSI există regimuri de tip mai mult autoritar, conduse de o singură persoană.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲