Peste 20 de ani, zidul berlinez a mai căzut o dată
adăugat 10 noiembrie 2009, 10:33, la Interviu / Reportaj
Panouri colorate instalate în picioare la o distanţă de 1,5 metri unul de altul pe o lungime de 1,5 km pe locul unde până acum 20 de ani se afla zidul de la Berlin, au căzut într-un efect domino. Panourile căzute au imitat căderea zidului Berlinului în ovaţiile a sute de mii de oameni adunaţi la Porţile Brandenbourg la acţiunea de comemorare a căderii cortinei de fier ce trecea prin inima naţiunii germane.Aflaţi chiar de la faţa locului, între sutele de mii de germani, între miile de cetăţeni străini şi o sută de lideri ai statelor din Est şi Vest, jurnaliştii Valeriu Saharneanu şi Petru Bogatu au relatat pentru postul de radio „Vocea Basarabiei" evenimentele care s-au produs la Berlin. În cadrul manifestării mai mulţi lideri de state au remarcat că reunirea Germaniei a fost un început pentru căderea comunismului în Europa şi reunirea acesteia, al căderii dictaturilor şi sârmelor ghimpate.
Mesajul care vine de la liderii a 100 de state prezenţi la evenimentul de la Berlin este unul pentru pace şi prosperitate, spune Valeriu Saharneanu cu speranţa că această pace şi prosperitate va veni şi în R.Moldova, despărţită de Europa prin sârma ghimpată de pe Prut. „Am avut şi noi situaţii similare când se întâlnesc fraţii şi se privesc ochi în ochi. Ne-am întâlnit la podurile de flori, dar am rămas în urma proceselor pe care trebuia să le realizăm, la 1989, pe plan naţional", a remarcat Saharneanu. El este sigur că naţiunea română trebuie să se unească, să se regăsească şi poate vor trăi basarabenii acele clipe pe care le-au trăit strămoşii după Marea Unire de la 1918.
Petru Bogatu spune că la Berlin persistă demnitatea naţională şi respectul pentru trecut, pentru istorie, pentru prezent şi viitor, fiindcă germanii sunt o naţiune care îşi cunoaşte valoarea. Germania este unită mental datorită tinerilor care gândesc în unison în interesul naţional, indiferent dacă s-au născut în partea de est sau vest a Germaniei. Zidul Berlinului, în formă de sârmă ghimpată, mai persistă pe Prut, trecând şi prin inima naţiunii române, spune Petru Bogatu.
La comemorarea evenimentului din 9 noiembrie 1989, când a căzut cortina de fier, care a strivit sub ea comunismul din Europa, au participat sute de mii de oameni, care au continuat sărbătoarea printr-un Festival al Libertăţii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲