Petru Bogatu: Discreta ”kârgâzstanizare” a Republicii Moldova
adăugat 08 decembrie 2010, 07:22, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Vlad Durnea
Moscova a reuşit, totuşi, să dezlănţuiască la noi Kârghâzstanul pe care ni l-a menit, precum se ştie, încă vara trecută Vladimir Putin. Ne-am "kârgâzstanizat" brusc şi pe neprins de veste, odată cu sosirea generalului Narâşkin care ar fi încropit, zice-se, în prezenţa lui Vladimir Voronin şi Marian Lupu, o coaliţie de stânga. Kârgâzstanul nostru, ce-i drept, e ceva mai catifelat, lipsindu-i violenţa şi brutalitatea originalului din Asia Centrală.
Pe de altă parte, modul în care acţionează Kremlinul împotriva Chişinăului dovedeşte nu forţa lui imbatabilă, după cum cred unii, ci din contra, slăbiciunea şi marasmul acestuia. Se vede cu ochiul liber că ruşii, depăşiţi de evenimente, au intrat în panică în urma votului din 28 noiembrie.
Puternic susţinut de Moscova pe toate planurile, PCRM nu numai că nu s-a revanşat în alegerile parlamentare anticipate de la 28 noiembrie, ci şi a mai pierdut încă 5 la sută de alegători şi şase mandate în Parlament. Scorul general în partida Vest-Est este de 60 la 40 în favoarea celui dintâi, balanţa înclinându-se ireversibil în favoarea cursului european al Republicii Moldova.
Tocmai de aceea, Moscova şi-a dezbrăcat grabnic smokingul diplomatic şi l-a trimis pe generalul Narâşkin în Republica Moldova ca pe un partizan în pădurile Bielarusiei. Scuipând de la înălţimea zidurilor Kremlinului pe suveranitatea Republicii Moldova, acesta a căutat să bată-n cuie o o marionetă PDM-PLDM chiar în curtea reşedinţei Ambasadorului Rusiei la Chişinău.
Această escapadă care a dat peste cap scena politică şi liniştea publică din Republica Moldova, nu face altceva decât să confirme o dată în plus dezvăluirile WikiLeaks, potrivit cărora Rusia este un stat mafiot având "un mascul alfa cu ochi de ucigaşi" în vârful piramidei. Tentaculele lui sunt lungi, bineînţeles, încolăcindu-se şi în jurul gâtului PDM. Partidul lui Marian Lupu prea mult s-a jucat de-a parteneriatul cu "Edinaia Rossia" şi acum suportă consecinţele .
Din păcate, PDM-ul nu pare astăzi pe deplin liber în acţiuni. Moscova îi forţează mâna, silindu-l să schimbe configurarea puterii la Chişinău. După câte ştim, lui Marian Lupu i se bagă pe gât două scenarii.
Cel dintâi vizează instalarea în funcţiile cheie de premier şi preşedinte al republicii, în cazul în care acesta va putea fi ales, a fruntaşilor PDM, dar fără Vladimir Voronin în ierarhia statului, liderul comunist rămânând doar preşedinte al PCRM. Toate celelalte posturi în Guvern, administraţia centrală şi Parlament vor fi împărţite egal între cele două formaţiuni.
Cel de-al doilea, mult mai radical, prevede fuziunea PCRM şi PDM prin instalarea lui Marian Lupu în fruntea noii formaţiuni comuniste unite. Lui Vladimir Voronin în această situaţie i se va rezerva postul de preşedinte de onoare al partidului.
Ambele proiecte iau în calcul imposibilitatea desemnării preşedintelui republicii şi inevitabilitatea unor noi alegeri parlamentare. Moscova speră însă ca într-un an de zile să submineze şi să descurajeze într-atâta elementul românesc din Republica Moldova, încât să învingă în viitorul scrutin cu un scor electoral confortabil.
Oricât de diabolice ar părea, aceste planuri nu sunt deloc nici ingenioase, nici imbatabile. Ele arată doar că ruşii, simţind cum le fuge pământul Basarabiei de sub picioare, aleargă după cai verzi pe pereţi. "Kârgâzstanizarea" Republicii Moldova este o aventură disperată care până la urmă va eşua lamentabil.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲