Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:54

 

Petru Bogatu: Filat&Lupu

adăugat 06 august 2010, 08:46, la Interviu / Reportaj

Filat, Lupu, alegeri prezidentiale, referendum, candidati,

Competiţia electorală, care stă să înceapă în plină caniculă, înfierbântă minţile. Temperaturile înalte ale polemicilor publice sunt pe punctul de a incendia scena politică. Cuprinşi de o mare agitaţie, unii actori sau comentatori se întrec în a face fel de fel de afirmaţii prăpăstioase. Nu e zi sub soare ca vreun cadru de conducere din AIE sau vreun atent observator al vieţii politice să nu vorbească sau de trădare în sânul Alianţei, sau chiar de moartea ei subită.

AIE încă trăieşte

Cred că la mijloc sunt nişte exagerări ale copilăriei politice. Experienţa democratică la noi este minimă. Termenii de comparaţie între situaţia din Republica Moldova şi cea din Occident sunt în mare parte inaccesibili opiniei publice. Nu e de mirare că, în aceste împrejurări, nişte simple umbre de pe pereţii teatrului politic de la Chişinău sunt luate drept năluci înspăimântătoare sau draci împeliţaţi. Dacă însă judecăm lucrurile fără superstiţii, putem identifica o explicaţie naturală a senzaţiilor generate de supraîncălzirea politică.

În primul rând, trebuie spus că, în ciuda tachinărilor şi ghionturilor reciproce dintre liderii AIE, Alianţa deocamdată nu şi-a dat obştescul sfârşit. Ea va exista încă un timp pentru a gestiona desfăşurarea referendumului, a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale. Guvernul va avea sprijinul majorităţii parlamentare şi îşi va duce mandatul până la capăt.

Mai mult chiar. În ciuda unei cotonogeli inevitabile între formaţiunile care formează actuala coaliţie de guvernământ, AIE ar putea fi reeditată după alegeri. Dar cu trei condiţii.

Prima. Voronin să rămână în fruntea PCRM. Cu fostul preşedinte nimeni dintre actualii lideri ai AIE nu-şi va permite să coalizeze.

A doua. Comuniştii să aibă un număr mult mai mare de mandate decât PD. Lupu nu va accepta să fie partenerul mai mic al fostului său partid.

Şi a treia. Se existe premise pentru o guvernare de coaliţie de centru-dreapta. Cu alte cuvinte, nici un partid din AIE să nu obţină un număr de mandate care i-ar asigura o majoritate simplă şi, deci, posibilitatea de a guverna singur.

Alianţa, în formula în care există astăzi, va fi o necesitate postelectorală sau nu va fi deloc. Dacă nu se întrunesc cele trei condiţii de mai sus, este posibilă sau o guvernare a unui singur partid sau a unei coaliţii noi care ar îngloba alte combinaţii politice decât cele actuale.

Nu trădare, ci competiţie democratică


Până una, alta însă, mărul discordiei în AIE pare să-l constituie dorinţa anunţată a premierului Vlad Filat de a intra în cursa pentru preşedinţie. AMN este contra şi optează pentru un candidat unic. PL nu pare nici el încântat. PD este cumplit dezamăgit, iar Marian Lupu califică gestul liderului PLDM ca fiind o trădare a principiilor de funcţionare a AIE.

Înţeleg supărarea lui Lupu şi a celor care îl sprijină, dar nu au dreptate. Ar fi ideal, desigur, un candidat comun, neutru şi înţelept care ar satisface din oficiu şi partidele, şi electoratul. Cum însă acesta nu se întrezăreşte la orizont, se impune exerciţiul democratic.

Cel mai bun aspirant la fotoliul prezidenţial urmează să fie desemnat de alegători. Asta e practica electorală americană şi europeană. Până şi în cadrul unui singur partid, de exemplu, în SUA sau Marea Britanie, au loc alegeri preliminare pentru a identifica un candidat redutabil. Darămite într-o coaliţie!

Privite din acest unghi, ambiţiile prezidenţiale ale lui Vlad Filat vădesc o gândire democratică şi un calcul electoral rezonabil. Lupta dintre el şi Lupu va lămuri lucrurile şi va propulsa în cel de-al doilea tur de scrutin pe cel mai bun candidat al AIE. Nu trebuie exclus de asemenea faptul ca ambii să se întâlnească în turul de balotaj pentru a disputa mandatul de şef al statului.

Reeditarea modelului Iordan


Astfel, Vlad Filat şi Marian Lupu vor fi favoriţii campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Ei însă vor trebui să intre pe o pistă electorală extrem de aglomerată.

PCRM, care nu are nici un candidat mai de Doamne ajută, va încerca să dilueze electoratul democratic şi anticomunist, strecurând în competiţie o sumedenie de figuranţi. Unul dintre aceştia va fi, probabil, Andrei Stratan, care va reprezenta mai multe partide extraparlamentare mici. Altul ar putea fi Valeriu Pasat, care va ciupi voturi şi de pe stânga, şi de pe dreapta.

În ceea ce îl priveşte pe Mihai Ghimpu, notorietatea sa a crescut simţitor în ultimul timp. Aceasta însă se converteşte anevoie în voturi. De aceea, preşedintelui interimar, cu toate că s-a afirmat drept un lider robust pe care mulţi l-au subestimat, îi va fi foarte greu să se impună în alegerile prezidenţiale de unul singur. O soluţie ar fi un parteneriat strategic al Partidului Liberal cu PLDM, ceea ce deocamdată este foarte greu de realizat.

Nu trebuie neglijat nici candidatul PCRM, oricine ar fi el. Indiferent cum se va numi acesta, aspirantul comuniştilor la jilţul prezidenţial va beneficia de suportul unei formaţiuni politice încă puternice. Comuniştii, practic, se văd nevoiţi să reia modelul Iordan din alegerile locale din 2007 în Chişinău. Altfel spus, ei vor avea un candidat cvasi anonim şi neputincios care va fi dus pe spatele unui partid încă vânjos.

Totuşi, lipsa unui lider afirmat şi arhicunoscut în alegerile prezidenţiale se va constitui într-un factor demoralizant pentru comunişti. Iată de ce ei vor porni în alegerile prezidenţiale cu şansa a doua. Rămâne de văzut dacă vor izbuti să speculeze handicapul PCRM candidaţii emanaţi de AIE.

Oricum, disputa dintre Filat şi Lupu nu se rezumă doar la punctele politice pe care le vor aduna în viitorul scrutin. Antrenarea lor în alegerile prezidenţiale are o semnificaţie mai complexă. Prin prezenţa celor doi politicieni în cursa pentru preşedinţie, ei vor contribui la coagularea electoratului în număr mare în jurul dreptei şi, respectiv, stângii democratice.


Autor: Petru Bogatu
Sursa: jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1365 secunde