Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:58

 

Petru Bogatu: Revoluţiile foamei de libertate

adăugat 01 februarie 2011, 07:36, la Eveniment • Articol publicat de Vlad Durnea

revolutii twitter, egypt, sudan, tarile arabe,

„Dumnezeule, ceva este pe cale să se întâmple”, spunea un utilizator al canalului Twitter cu câteva momente înainte ca revoluţia să izbucnească. Explozia socială din Egipt, consideră cunoscutul columnist şi politolog arab Hisham Kassem, a fost provocată de tineret, internet şi satelit, nu de opoziţie. 

De la Republica Moldova la Egipt


Reţelele de socializare au scos, în prima zi a manifestaţiilor din Cairo, 10 000 de egipteni. A doua zi, numărul celor care protestau împotriva regimului preşedintelui Mubarak a crescut în proporţie geometrică. Majoritatea dintre ei erau elevi şi studenţi.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre victorioasa deja „revoluţie a iasomiei” din Tunisia. Poporul s-a răsculat aici după ce un tânăr, în semn de protest împotriva dictaturii personale a preşedintelui Ben Ali, şi-a dat foc în oraşul Sidi Bouzid. Revolta populară a izbucnit, s-a derulat şi, în cele din urmă s-a soldat cu succes fără să aibă un lider şi fără sprijinul opoziţiei care este extrem de slabă în această ţară. Protestatarii, preponderent tineri, s-au mobilizat exemplar prin reţelele de socializare. În consecinţă, insurecţia din Tunisia a fost catalogată ca fiind o revoluție Facebook, ba chiar o revoluție Wikileaks.

Acum doi ani, la un alt colţ al lumii islamice, în Iran, contestatarii regimului Ahmadinejad s-au folosit şi ei de Facebook, Twitter și YouTube pentru a-şi da întâlnire în pieţele din Teheran, pentru a se organiza şi a transmite mesaje în afara ţării. A intrat deja în istorie înregistrarea realizată cu telefonul mobil și urcată imediat pe Youtube în care o tânără își dă obştescul sfârşit după ce a fost împușcată de forţele de ordine. 

Înainte de Iran însă, a fost Republica Moldova. Protestele din primăvara lui 2009 au fost denumite generic „prima revoluție Twitter”. Asta pentru că manifestanţii au folosit platforma de microblogging pentru a comunica. Nu degeaba puterea comunistă a încercat să oprească internetul. Un timp, la 7 aprilie site-urile agenţiilor de ştiri şi televiziunilor on-line au fost inaccesibile. 

O reacţie similară au avut şi autorităţile din cele două state arabe cuprinse de manifestaţii antiguvernamentale. În Tunisia, bunăoară, serviciile secrete au încercat să fure parolele protestatarilor pentru a produce diversiune în mijlocul mulţimilor. În Egipt accesul la Twitter fusese blocat încă de la primele demonstraţii. Degeaba însă. Era prea târziu. Răzmeriţa luase foc. 

Ore în loc de secole

Ar fi avut loc toate aceste mişcări populare fără reţelele de socializare? Unii afirmă că da. Eu unul nu sunt sigur. 

Facebook, Twitter și YouTube, bineînţeles, nu sunt organizatorii revoluţiilor. Computerul, internetul şi telefonia mobilă sunt doar simple unelte de comunicare. Totuşi, ele oferă oportunităţi nemaipomenite de informare, organizare şi reacţie rapidă. 

Noile tehnologii electronice au o capacitate atât de fulminată de transmitere imediată a mesajelor pe toate meridianele globului, încât ideile, care adineaori aveau nevoie de ani, decenii şi chiar secole pentru a schimba lumea, acum pot să facă asta în zile şi chiar ore numărate. Tocmai de aceea evenimentele din Tunisia au provocat o reacţie în lanţ în Egipt, Iordania, Siria, ţări care până mai ieri serveau drept modele de stabilitate politică. 

Ar fi avut loc revoluţiile populare şi reformele religioase din Evul Mediu fără inventarea tiparului? Să fim serioşi. Cartea a deschis accesul la informaţii. Ulterior, ziarele, radioul şi televiziunile l-au facilitat şi l-au extins. Internetul l-a democratizat şi l-a revoluţionat. 

Lumea se răzvrăteşte nu atât de foame, cât dintr-o senzaţie a nedreptăţii pe care o provoacă lipsurile pe care le îndură. Informaţia, indiferent ce formă îmbracă, trezeşte şi sensibilizează conştiinţa de sine. Cultivă simţul dreptăţii individuale şi al celei sociale. De aceea, revoluţiile au loc, de regulă, nu în ţările cele mai sărace, ci în cele în care cetăţenii încep să se dumerească şi să cugete asupra condiţiei lor umane. Tunisia, de exemplu, este una dintre cele mai prospere state din Africa. În Egipt nu curg râuri de lapte între maluri de miere. Totuşi PIB-ul pe cap de locuitor este de două ori mai mare decât în Republica Moldova. 

Este limpede, deci, că nu situaţia materială insuportabilă din cele două state arabe a împins lumea în stradă, chit că nivelul de viaţă lasă de dorit şi motive de nemulţumire sunt cu duiumul. Altceva e la mijloc. Era informaţională a trezit aici o mare foame de libertate, iar absenţa sau îngrădirea ei este percepută ca o nedreptate. 

Nu întâmplător, evenimentele din Tunisia şi Egipt au pus deja pe gânduri conducerea de partid a Chinei comuniste. Liderul de la Beijing, Hu Jintao, cu o sinceritate dezarmantă, a admis că ţara sa are multe de făcut în ceea ce priveşte drepturile omului. Se îngrijorează astfel până şi dictatorii din ţările cu o veche tradiţie a supunerii în dauna libertăţii. Şi acest fapt mi se pare simptomatic. 

Forme ascunse ale nelibertăţii

Nu cred că, în condiţiile noilor tehnologii ale informaţiei, vor mai rezista mult timp regimurile autoritare clasice. Vor cădea şi cele bazate pe o dictatură personală (Egipt, Siria, Rusia, Belarus, Uzbekistan), dar şi cele centrate pe un rigid suport ideologic (China, Cuba, Coreea de Nord, Birmania). Asta însă nu înseamnă că vine veacul cel de aur.

Foamea de libertate va schimba lumea. Numai că vechile tiranii cinice riscă să fie înlocuite pe alocuri cu „democraţii” doctrinare sau teocratice, precum cea din Iran, de exemplu, unde există şi partide de opoziţie, şi competiţie politică. Atare sisteme cvasipluraliste vor fi puternic limitate însă de rigorile unei anumite filozofii oficiale. 

Aşa fiind, noile tehnologii de comunicare ar putea să se transforme într-un teren de luptă între viziuni diferite asupra libertăţii. Potolirea foamei, precum se ştie, adesea degenerează într-o alimentaţie nesănătoasă. Nu-i exclus ca în viitorul apropiat un simulacru de libertate să se constituie într-un rău mai mare decât o dictatură nemascată din timpurile noastre. 


Autor: Petru Bogatu
Sursa: jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2294 secunde