Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:00

 

“Pilonii” strategiilor post-electorale ale comuniştilor

adăugat 07 septembrie 2009, 14:45, la Opinii / Editoriale

Circumstanţele post-electorale, la prima vedere dezavantajoase pentru PCRM (consolidarea polului de centru-dreapta al eşichierului politic), în mod inevitabil, au consolidat discursul articulat de comunişti  în timpul ultimelor două campanii electorale. Mesajul pur "antidemocratic" camuflat în afirmaţii "anti-unioniste", anti-româneşti sau cele care neagă euroatlantismul, caracterizează orientarea actuală a PCRM-ului. Mizând pe conservatismul, "rădăcinile" sovietice adânci şi unilateralismul tipic pentru gândirea majorităţii electoratului moldovenesc, ocrotite şi întreţinute asiduu în ultimii 8 ani, gruparea comunistă continuă să aspire la menţinerea sa la putere.

În această „luptă”, în mod intenţionat sunt atrase cele mai vulnerabile şi „închistate” segmente ale societăţii moldoveneşti, văzute de comunişti drept „generatoare” inepuizabile de energii reacţionare. Pensionarii, bugetarii, alolingvii, populaţia rurală sunt ţintele acţiunilor de dezinformare dinamizate îndată după alegeri de către agenţii servili ai PCRM. Dirijarea şi controlarea spaţiului public moldovenesc poate fi considerat unul din principiile de bază ale strategiei comuniste. Acest lucru poate fi demonstrat şi de atitudinea reticentă şi conflictuală exprimată de conducerea Companiei „Teleradio Moldova” faţă de demersurile Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Tentativa liberal-democraţilor de a dezlega „nodul mediatic” impus de comunişti ameninţă sistemul la baza căruia se află hegemonia anterioară şi/sau eventual vitoare a PCRM-ului. Atât timp cât „transmiţătorii” naţionali vor fi păstraţi în mâinile lor, este dificilă orice „răsturnare de monopol” împotriva guvernării anterioare încă omniprezente. Susţinerea independenţei editoriale a „Teleradio Moldova”, care în viziunea comuniştilor este periclitată de coaliţia liberal-democrată ilustrează elocvent interdependenţa puternică existentă între „transmiţător” şi „actorul politic” cointeresat. Acest caz relevă gradul de infiltrare a puterii în perioadele precedente, precum şi capacitatea de retractare şi autoapărare a sistemului creat de PCRM, decât existenţa unei solidarităţi între exponenţii unei democraţii veritabile.

În cele ce urmează vor fi evaluate principiile primare ale strategiei derulate de comunişti pentru contracararea liberal-democraţilor:

1 Antagonizarea societăţii moldoveneşti. Subiecţii atraşi în acest proces sunt: minorităţile naţionale, categoriile economic şi social vulnerabile (în special, bugetarii şi pensionarii), persoanele de vârsta a treia şi cele cu studii preponderent medii extrem de receptive la propaganda „moldovenist-comunistă” etc. Funcţionalitatea acestui proces se datorează energiilor generate de mesaje „anti-unioniste”, „anti-româneşti” şi „anti-euroatlantiste”. În aceste scopuri, comuniştii folosesc sursele mediatice obediente şi contactele strânse cu diversele comunităţi de alolingvi (finanţate copios din bugetul de stat de către comunişti).

2 Relansarea „cultului personalităţii” lui V. Voronin. Atingerea acestui obiectiv se face prin implicarea câtorva grupuri esenţiale: pensionarii (recipienţii pensiilor oferite la timp de către regimul comunist), alolingvii (care consideră că doar în perioada guvernării comuniste s-ar fi bucurat de „drepturi egale” cu cele ale majorităţii populaţiei), persoanele care au tangenţe cu evenimentele celui de-al doilea Război Mondial (păstrătorii memoriei despre Victoria Armatei Roşii), enoriaşii bisericilor girate de Mitropolia Moldovei (ca urmare a finanţelor alocate în perioada guvernării comuniste pentru reconstrucţia lăcaşelor sfinte în RM) etc. Fundamentele mediatice majore ale guvernării comuniste i-a permis să inoculeze în percepţia acestor categorii, fără scrupule şi impedimente serioase, o loialitate impresionantă pentru „cultul” lui Voronin. Şi mai recent, nu fără de ajutorul Moscovei, imaginea lui Voronin este lustruită sistematic de diverşi jurnalişti, experţi şi academicieni ruşi (care fără careva rezerve argumentează de o manieră părtinitoare meritele „remarcabile” ale lui V. Voronin). Plecarea „democratică” a lui Voronin din funcţia de Preşedinte al ţării, patriotismul lui în comparaţie cu aspectele unioniste ale spicherului legislativului M. Ghimpu (în eventualitate, „înlocuitor” al şefului statului), relaţiile „apropiate” cu Moscova, fac parte din campania de sensibilizare a opiniei publice intens desfăşurate de PCRM în ultima perioada (pentru a reda integritate PCRM-ului, a mobiliza electoratul pro-comunist, dar şi pentru a reduce riscul unor „lovituri” interne etc.).

3 Confruntarea sistemului existent cu guvernarea liberal-democrată. În realizarea acestei sarcini, comuniştii planifică să implice cât mai multe elemente ale sistemului statal, subordonate sau „concrescute” cu ei anteror într-un organism unic. În prezent, acest lucru a putut fi observat în cazul Companiei publice „Teleradio-Moldova”, urmând să se manifeste şi în alte sfere (judiciară, socială, administrativă etc.). Deşi tentaţia de a distruge cât mai repede coaliaţia liberal-democrată este mare, colapsul economic îi va împiedica să încerce acest lucru cel puţin până la sfârşitul acestui an (în cazul în care nu vor avea loc alegeri anticipate). Crearea unui Guvern liberal-democrat pentru atragerea unor finanţări externe este o necesitate de care comuniştii trebuie să ţină cont, dacă vor să-şi asigure resuse pentru eventuala guvernare de după alegerile anticipate (cu care avertizează PCRM-ul atât Alianţa şi societatea per ansamblu, cât şi actorii externi). Până atunci, ei vor folosi confruntările deschise sau ascunse între elementele vechiului sistem şi „noua coaliţie” pentru a reface propriile forţe şi a slăbi din punct de vedere politic membrii AIE, pregătindu-se pentru o nouă ofensivă.

În concluzie, reiterăm faptul că toate aceste observaţii trebuie luate în cosiderare la modul cel mai serios de către majoritatea parlamentară. Dacă Alianţa se vrea a fi durabilă, naţională şi eficientă, atunci ea are nevoie de un program complex de „demontare a sistemului instaurat de comunişti”. Banalizarea şi ridiculizarea PCRM sunt instrumente primordiale ale opoziţiei, care nu mai sunt valabile pentru noua postură politică a liberal-democraţilor. Or, se simte nevoia formării unor comportamente calitativ noi în cadrul Alianţei, orientate pe responsabilizarea şi evaluarea corectă şi critică a acţiunilor întreprinse de aceştia, indiferent de dificila moştenire lăsată de PCRM.

Autor: Denis Cenusa
Sursa: cenusadi.wordpress.com
In tarile civiliZate comunistii sunt oameni, nu necurati si sunt respectati la egal cu orice alt partid ce respecta legea si constitutia. N-ar trebui de facut nici la noi o exceptie fata de acest partid. Vanatoarea de comunisti, ura anticomunista, etichetarea intrece bunul simt si la un moment iti dai seama ca cei ce le comit sunt in mentalitate nu mai putin totalitari si neocomunisti nedeclarati decat acestia. Evident ca schimbare trebuie sa aiba loc, dar nu fortat, altfel iarasi se va crea o nostalgie. trebuie lasati atat timp cat pot asigura o tranzitie lenta la noul sistem, cat mai au idei si planuri ce merita atentie si, principalul, insusi electoratul trebuie sa se sature odata si odata de ei si sa se autodepaseasca. Mie personal imi pare rau ca nu li s-a permis macar intr-o coalitie sa realizeze ceea ce imi doresc cel mai mult - infrastructura, drumuri normale intre localitati si un stadion olimpic din creditul Chinei. Liberalii doar peste alti 4 ani ar putea sa faca acest lucru.
A comentat jenec 07 septembrie 2009, 17:53
Dragă, comuniştilor li s-au dat multe şanse, dar nu se mai poate! Suntem cea mai săracă ţară din Europa din cauza lor! Înainte de venirea lor la putere se trăia mai bine în RM. O pâine costa 16 bani (aşa mi-a spus mama, că eu pe acele vremuri încă nu eram născută), iar acum ajunge şi la 7 lei o pâine mai calitativă, însă salariile nu s-au mărit cu mult. Mai sunt încă multe motive pt. care comuniştii ar trebui alungaţi din ţară, dar nu vreau să-mi pierd timpul cu de-alde tine!
A comentat Prinţesă/pt. jenec 08 septembrie 2009, 16:46


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0782 secunde