Presa din Republica Moldova, intre metoda chineza si traditia europeana
adăugat 10 ianuarie 2011, 11:08, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Ați auzit? De la 1 februarie ziariștii din China care nu au calificarea adecvată sau sunt lipsiți de experiență nu vor mai putea scri pe teme financiare. În știrea răspândită de mai multe agenții de știri din lume și preluată la noi de Moldpres, se spune că normativa a fost elaborată de Comisia de reglementare a valorilor din China și prevede îndeplinirea anumitor condiții în cazul ziatiștilor care doresc să scrie comentarii și analize despre piețele bursiere și futures. Întrun comunicat al Administrației generale a presei și publicațiilor din China, citat de agența Xinhua, se atrage atenția ca ziariștii calificați pentru a informa pe aceste teme trebuie să fi lucrat cel puțin doi ani în organizații care au legătură cu aceste piețe. Măsura restrictivă este întrodusă, se spune în comunicat, ,,pentru a proteja interesele legitime ale investitorilor și cetățenilor,, și ,,pentru a evita destabilizarea pieței financiare''. Nu știm cât de des și cât de grav a fost afectată marea piață financiară a Chinei din cauza erorilor de presă de s-a ajuns până aici. În Europa asemenea situații sunt rerzolvate de la sine, fără reglementări venite din partea statului. Publicațiile care srciu pe teme financiare de obicei sunt specializate în domeniu și îngrijite de specialiști de cea mai înaltă calificare. Presa generalistă, pentru rubricile rezervate lumii finanțelor, angajează în mod obligatoriu ori finansiști cu înclinații jurnalistice, ori jurnaliști cu un bogat portofoliu de materiale scrise pe aceste teme deloc simple. Reputația și credibilitatea sunt calitățile care fac banul dar și legea supremă în jurnalismul profesionist.
Fiindcă Republica Moldova se află geografic în Europa, în sistemul de organizare și funcționare a presei este firesc să predomine tradiția europeană. Cu toate neajunsurile ei, legislația moldovenească în domeniul presei nu are tendința să reglementeze activitatea instituțiilor de presă și a jurnalistului. Lucru care este de toată lauda pentru o clasă politică de sorginte sovietică. Lauda este însă până aici, fiindcă aceeași clasă politică s-a făcut luntre și punte în toți acești ani de tranziție ca să submineze breasla jurnalistică, să o lipsească de potențialul necesar pentru a se face puternică și influentă. De aceste calități ea are nevoie pentru a-și construi în conformitate cu legitățile societății democratice relația cu statul și cu societatea. Asta în primul rând. În rândul al doilea forța unei bresle organizate este necesară pentru a putea influența însăși breasla, elaborând de comun acord un sistem de autoreglementare, reguli de comportament și norme etice bine definite, inclusiv instrumente de sancționare a abaterilor de la aceste reguli și norme. Ca sa existe ca valoare, reputația și credibilitatea presei are nevoie de un întreg sistem de apărare.
Acest sistem îl poate construi o guvernare responsabilă care va înțelege odată și odată rolul presei și a jurnaliștilor în cadrul societății civile. Programul de guvernare al AIE-1 nu a suflat un cuvant despre acest domeniu de prima importanta pentru o democratie functionala. In istorie, doar Alianta pentru Democratie si Reforme a adoptat in 1999 la nivel de parlament o Conceptie de sustinere si promovare a presei, document ramas mort odata cu venirea la putere a comunistilor. Acum se vorbeste ca AIE -2 lucreaza asupra unui program nou de guvernare, care cu siguranta va prelua multe pozitii din fostul program. Ce se va intampla cu domeniul presei? Va fi inclus in Program? Va fi gol ca si in 2009 sau va fi umplut de continut? Pana azi nu avem semnale ca exista interes in acest sens.
Vreau sa fiu inteles corect: nu sunt adeptul implicarii sub nici o forma a statului in politicile editoriale ale institutiilor de presa. Dar statul trebuie sa elaboreze politici si programe de protejare si dezvoltare a presei libere, de sustinere a organizatiilor de jurnalisti, asa cum se face pretutindeni in Europa. In Republica Moldova presa ori este hartuita cu nemiluita, asa cum sa- intimplat pe vremea comunistilor, ori este lasata in grija si in interesul strainilor, precum au procedat democratii in scurta lor perioada de guvernare. Am vazut ce a iesit din aceste politici.
Acum presa intra intrun ciclu extrem de periculos pentru societate. Acapararea si monopolizarea ei de catre grupari politice ajunse la putere sau trecute de curand in opozitie, impletite cu interese economico-financiare ale acelorasi grupari va influenta mult peisajul mediatic de la noi.
Ma tem ca nu in directia in care am vrea. Avem deja semne rele in acest sens: sub acoperirea organelor de presa, in republica exista institutii preocupate eminamente de dezinformare (cazul cu explodarea digului este elocvent), de instigarea la ura interetnica, de promovare fatisa a intereselor straine interesului national al Republicii Moldova. Sunt procese care trebuie descurajate. Democratic este ca ele sa fie oprite la timp de jurnalisti, de organizatiile lor, ca sa se evite metoda chineza a interdictiilor prin directive de stat, care indiferent de scopul nobil pe care il urmareste, este totusi nedemocratica.
AUDIO
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲