Presa germană - Goana după putere începe la Chişinău
adăugat 31 iulie 2009, 07:24, la Eveniment
În comparaţie cu primele alegeri, presa germană acordă o atenţie deosbită alegerilor din 29 iulie. În urma demonstraţiilor din aprilie, opinia publică şi media germană urmaresc mai îndeaproapre procesele politice de la Chişinău. Drept rezultat, miercuri au fost publicate trei articole în secţiunea politică internaţională a celor mai citite ziare nemţeşti.Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) descrie situaţia din Republica Moldova pe un ton general critic privind în special manipularea canalelor media şi lipsa de informare în mediul rural, falsificarea rezultatlor alegerilor din aprilie, abuzul de putere a partidului de guvernămînt, precum şi acuzaţiile false aduse la adresa României.
Ziarul vede noile alegeri din Republica Moldova determinate de setea de putere a actorilor politici. Pentru PCRM va fi greu însă de această dată să obţină mandatele necesare pentru a guverna în afara unei coaliţii. Mai ales că sfîrşitul unei guvernări „one man show“ era asteptată deja din 5 aprilie 2009. Continuînd pe un ton zeflemitor, publicaţia menţionează că în ciuda sondajelor, PCRM a fost delcarat majoritar în aprilie, însă lipsa unui singur mandat precum şi eşuarea comuniştilor de „a-şi asigura“ un vot din opoziţie, au impiedicat alegerea preşedintelui şi au dus la dizolvarea parlamentului şi respectiv la anunţarea alegerilor anticipate.
Ziarul de orientare clasic liberală scrie că preşedintele Voronin şi-a bazat noua campanie electorală pe manipularea sentimentelor de frică ale populaţiei: „alegeţi haos sau stabilitate“ – astfel a sunat îndemnul la vot al PCRM. Decizia de a organiza alegerile într-o zi de lucru face şi ea parte din strategia electorală a partidului, mai consideră ediţia din 29 iulie a FAZ. Publicaţia ajunge la concluzia că această decizie este în primul rînd direcţionată spre moldovenii din străinătate, majoritatea cărora preferă o guvernare democratică, şi care, favorabil comuniştilor, probabil nu vor putea participa în număr mare la vot.
Ziarul îl ia în vizor şi pe Marian Lupu, fost membru al PCRM, scriind despre acesta că s-ar fi opus acestei strategii şi campanii murdare, trecînd în rîndurile partidului democrat şi oferind astfel o nouă alternativă politică electoratului moldovenesc. FAZ prevede formarea unei coaliţii a opoziţiei după alegeri şi îl consideră pe Lupu un factor decisiv în acest proces.
Încheind pe o notă pragmatică însă, FAZ îşi atenţionează publicul că nu toate carţile au fost puse pe masă (referindu-se la comunişti) şi rezultatele mai pot încă surprinde.
Alegeri decisive în pragul sărăciei
Ziarul de orientare liberal economică Süddeutsche Zeitung (SZ) îi vede însă pe comunişti în pragul eşecului. După decizia opoziţiei de a boicota alegerea preşedintelui şi a protesta astfel împotriva falsificării rezultatelor primelor alegeri, poziţia PCRM a fost din nou pusă sub semnul întrebării în cadrul alegerilor anticipate. Opoziţia însă trebuie să coalizeze, altfel PCRM are încă mari şanse să cîştige.
O problemă neclarificată care influenţează alegerile, scrie ziarul, o reprezintă demonstraţiile din aprilie care pentru prima dată au fost înăbuşite cu acerbă brutalitate de către autorităţile de la Chişinău. Arestarea şi maltratarea a sute de tineri a dus la nemulţumirea multor foruri internaţionale, care într-un final, mai scrie ziarul, au depus presiune asupra preşedintelui moldovean determîndu-l să îi elibereze pe cei închişi.
SZ consideră că pe 29 iulie Moldova a ales între Europa şi Rusia. Citînd un sondaj al Institutului pentru Politici Publice din Republica Moldova. Publicaţa scrie că doua treimi dintre moldoveni susţin integrarea în structurile europene, însă mulţi cetăţeni consideră în continuare Rusia un partener strategic pentru Moldova. SZ critică comportamentul instabil al autorităţilor moldoveneşti, menţionînd că pînă şi preşedintele Voronin şi-a început guvernarea într-o direcţie pro-europeană, pentru ca mai apoi să îşi întoarcă faţa din nou spre Rusia.
Thomas Urban (jurnalist SZ) îşi încheie articolul readucînd aminte publicului german despre situaţia economică precară a Republicii Moldova, dependenţa sa faţă de Rusia şi despre forţa de muncă din Moldova care s-a disipat în întreaga Europă.
Între Est şi Vest
Şi publicaţia die Zeit, de orientare social liberală, consideră că Moldova alege în prezent între Est şi Vest. Alegerile repetate, scrie ziarul, urmează boicotării de către opoziţie a alegerii preşedintelui republicii şi revoltei sîngeroase din aprilie 2009.
Ziarul german scrie că Moldova este împărţită între România şi Rusia. Cu România are legaturi culturale şi istorice, pe cînd Rusia livrează marea parte a energiei de care are nevoie republica şi mai mult decît atît, îi propune credite în valoare de jumătate de miliard de dolari.
Din această cauză, consideră publicaţia, nu este clar cine va veni la putere după alegeri: liberalii pro europeni sau comuniştii pro ruşi? Experţii vorbesc despre o coaliţie. Iar observatorii se tem de noi proteste ce ar putea izbucni din nou dacă cîştigă comuniştii.
Publicaţia nu intră în alte detalii privind noua constelaţie politică din Moldova. Se reduce doar la o prezentare succintă a situaţiei economice, geografice şi sociale a ţării precum şi menţionează pe scurt prezenţa conflictului transnistrean în regiune.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲