Presa rusă scrie zdravăn despre cazul uciderii unui tânăr de către un soldat din contingentul rus de menţinere a păcii din Transnistria. Şi este respectat cu consecvenţă principiul nazist al lui Joseph Goebbels: indiferent cât de mare este, o minciună repetată de multe ori va fi considerată un adevăr.
Startul l-a dat ambasadorul Rusiei la Chişinău care a spus de la bun început că maşina era furată şi că tânărul împuşcat era beat. Până acum autorităţile de la Chişinău au demontat doar o parte a acestei minciuni, anume că maşina nu era furată şi că Vadim Pisari avea permis de conducere. Deocamdată sunt aşteptate rezultatele expertizei pentru a vedea dacă victima pacificatorilor ruşi a consumat băuturi alcoolice. Din punctul de vedere al unui soldat rus este posibil ca un om împuşcat în spate să semene cu un om beat: are dificultăţi în deplasare, se exprimă incoerent etc.
Vzgliad nu spune că Pisari era beat, ci doar că maşina pe care o conducea era furată. Soldaţii ruşi au tras o rafală în roţile maşinii. Şi câteva gloanţe au intrat în spatele lui Vadim Pisari!
Ura-inform ştie sigur că Pisari era beat.
Regnum răsuceşte chestiunea şi anunţă că soldatul rus care a deschis focul nu era beat. Tot Regnum lansează o comparaţie între Republica Moldova şi Georgia şi avertizează Chişinăul să nu meargă pe urmele Georgiei în urma unor “instigări externe”. Parcă sună a ameninţare…
Interfax ne anunţă că transnistrenii consideră inacceptabilă varianta schimbării componenţei misiunii de menţinere a păcii. Tot transnistrenii cred că Vadim Pisari este singurul vinovat de moartea sa.
Gazeta.ru îl citează pe ambasadorul Kuzmin pe chestiunea centrală: Vadim Pisari era beat şi maşina era furată.
Bomboana supremă vine de la Deutsche Welle: serviciul în limba rusă al postului de radio guvernamental din Germania anunţă cu seninătate că Vadim Pisari era beat. Mmmm! La fel, serviciul în limba rusă al BBC susţine că Vadim Pisari era beat.
La ora la care scriu aceste rânduri, în presa occidentală doar New York Times a tratat subiectul. Însă nu m-aş mira dacă teza “şofer beat şi maşină furată” se va strecura în mass-media din vest. Doar Deutsche Welle şi BBC în limba rusă au scris deja că Vadim Pisari era beat şi maşina era furată!
P.S. Institutul Eudoxiu Hurmuzaki publică un document descoperit de istoricul Ion Varta despre modul în care sovieticii comiteau crime în masă în al Doilea Război Mondial. Cu doar câteva zile înainte de eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia Moscovei, sovieticii au executat 135 de persoane.