Prim-ministrul Vlad FILAT şi Ambasadorul Dirk SHUEBEL, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, au semnat „Documentului Cadru privind Programul comprehensiv de dezvoltare instituţională pentru perioada 2011- 2013"
adăugat 24 noiembrie 2010, 18:22, la Eveniment • Articol publicat de Iuliana Dumitraș
Acest acord este parte a Parteneriatului Estic lansat de Uniunea Europeană.
„Importanţa acestuia poate fi cu greu subestimată mai ales că Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care semnează un astfel de acord. Prin acesta Uniunea Europeană contribuie cu 41 milioane euro, grant nerambursabil, la dezvoltarea capacităţilor instituţionale ale Republicii Moldova în vederea onorării angajamentelor ce urmează a fi asumate în cadrul viitorului Acord de Asociere. Cu alte cuvinte, acest document este certificatul de capacitate al Guvernului în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, este confirmarea susţinerii depline a aspiraţiilor noastre europene, dar şi un semn al recunoaşterii pe plan internaţional al reformelor realizate de actuala guvernare", a spus Vlad FILAT.
Prim-ministrul a precizat că acest document - cadru reprezintă o continuitate logică a Memorandumului semnat în mai 2010 cu Štefan FÜLE, Comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, şi se focusează asupra ariilor de reforme-cheie, executarea cu succes a cărora va permite realizarea precondiţiilor necesare pentru încheierea unui Acord de asociere cu UE şi crearea Zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu UE.
Documentul presupune dezvoltarea a 3 grupuri de instituţii, divizate după ariile de reforme-cheie, ce urmează a fi implementate în contextual viitorului Acord de asociere.
Primul este reforma administraţiei publice şi transformarea acesteia în una cu adevărat în slujba cetăţeanului. În acest grup intrăCancelaria de Stat, Ministerul Finanţelor şi Agenţia Achiziţii Publice.
Cel de-al doilea grup de instituţii vizează consolidarea statului de drept, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În acest domeniu vor fi consolidate capacităţile Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, CCCEC.
Cea de-a treia dimensiune a Acordului se referă la pregătirea Republicii Moldova pentru un viitor spaţiu de comerţ liber cu Uniunea Europeană. De susţinere substanţială vor beneficia Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi o serie de agenţii, servicii şi inspectorate cu atribuţii în domeniul comerţului, în special a comerţului extern.
În cadrul implementării acestui document, Uniunea Europeană va contribui cu diverse instrumente la creşterea capacităţii instituţiilor din Republica Moldova. Este vorba despre experţi, proiecte twinning, adică schimb de experienţă cu instituţii publice similare din UE, instruiri specializate în domeniile conexe asocierii, programe specializate şi studii aprofundate, transfer de echipament şi modernizarea infrastructurii etc.
„Atingerea obiectivelor trasate în acest Program va însemna pentru Moldova o mai bună pregătire în procesul de integrare europeană. Dar pentru aceasta trebuie să muncim, să manifestăm perseverenţă şi consecutivitate atît în politicile noastre interne, cît şi în plan extern. De aceea, vom pune şi în continuare accentul pe asigurarea drepturilor fundamentale, racordarea la standardele europene şi aplicarea legilor, liberalizarea economiei, un sistem de protecţie socială modern şi eficient etc.", a menţionat Prim-ministrul.
Vlad FILAT a mulţumit Ambasadorului Dirk SHUEBEL pentru susţinerea şi încrederea pe care o are faţă de viitorul european al Republicii Moldova şi pentru contribuţia personală la dezvoltarea relaţiilor moldo-comunitare.
Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Dirk SCHUEBEL, a menţionat că semnarea documentului este un pas foarte important în aprofundarea relaţiilor cu UE şi a subliniat că UE va începe elaborarea planurilor concrete de implementare a Acordului de asociere.
El a subliniat că în prezent se acordă o mare importanţă negocierilor de asociere a Republicii Moldova la UE şi de semnare a Acordului comprehensiv şi de liber schimb.
Dirk SCHUEBEL a atras atenţia că pînă la semnarea documentului s-a lucrat intens asupra pregătirii acestuia, apreciind eforturile Republicii Moldova în acest sens.
Ambasadorul a menţionat că autorităţile moldovene şi-a asumat un angajament important - racordarea le legislaţia europeană şi a declarat că UE salută acest angajament. Dirk SCHUEBEL a spus că toate acţiunile de aliniere la legislaţia şi standardele europene sînt incluse în acest document şi şi-a exprimat încrederea că Guvernul va continua eforturile de implementare a acestor prevederi.
El a menţionat că implementarea documentului va contribui la creşterea calităţii actului administrativ, fapt care va ajuta la intensificarea procesului de integrare europeană.
Şeful Delegaţiei UE a chemat statele membre ale UE să se implice în îmbunătăţirea politicilor din Republica Moldova, documentul respectiv fiind o bună platformă în acest sens.
Dirk SCHUEBEL a accentuat că domeniile stipulate în document vor contribui la reformarea justiţiei, respectarea drepturilor şi libertăţilor omului etc.
Şeful Delegaţiei UE în Moldova a mulţumit lui Vlad FILAT pentru buna conlucrare din acest an, datorită căreia Republica Moldova a reuşit să se apropie de UE.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲