Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 03:41

 

Prin Har-Cov spre Chişinău

adăugat 17 iulie 2008, 21:40, la Opinii / Editoriale

Erau vremuri în care Funar vopsea băncile Clujului în roşu, galben şi albastru, în timp ce Tökés povestea oricui avea timp şi chef să-l asculte despre glorioasa zi în care maghiarii de pretutindeni se vor bucura iar de renaşterea Ungariei Mari.

Nişte tembeli vopsiţi în patrioţi de ocazie sau doar speriaţi de asemenea grozăvie mai că au luat armele în mâini gata să apere pământul ţărişoarei. S-au născut atunci declaraţii patriotarde în Parlament, lideri politici cu gura mare şi chiar câteva stereotipuri legate de autonomia teritorială. Răstimp, pe tăcute, dar cu planuri clare şi în deplină continuitate, Ungaria a avut grijă să înalţe în maghiarime o altfel de redută: a înfipt banul în Harghita, Covasna şi împrejurimi, adjudecându-şi, pe o perioadă greu de estimat, supremaţia financiară şi, deci, decizională.

Ne place sau nu, lucrurile aşa stau şi e greu de crezut că în următoarele decenii mai poate fi echilibrată balanţa pe care buzunarul etnicilor maghiari atârnă astăzi mult mai greu decât al românaşilor din zonă.

Geaba se supără unii că în regiunea Har-Cov nu cumperi azi nici pâine dacă nu ştii maghiară, după cum fără ecou e îngrijorarea preşedintelui faţă de situaţia copiilor maghiari care nu ştiu o boabă de română.

Acolo e, deja, o altă ţară. Şi asta, fără graniţe, tratate, rapturi teritoriale sau conflicte armate. În Har-Cov maghiarii şi-au plătit autonomia cu banul jos. La propriu. Pentru un preţ corect, uneori ceva mai mare decât preţul pieţei, românii şi-au strâns calabalâcul şi s-au tot dus.

Maghiari din zonă, dar şi investitori puternici din patria lor mamă s-au repezit să investească, să construiască, să-şi adjudece teritorii, producţie şi servicii. Războiul de recucerire a unui teritoriu pe care-şi închipuie că l-au pierdut pe nedrept cândva e foarte aproape de final. Graniţele ţărilor-membre UE se trasează astăzi pe limitele conturilor din bancă, nicidecum pe înţelegeri şi tratate istorice.

Capitalul e liber şi acolo unde se aşază începe un război de cucerire pe care îl câştigă în cele mai multe cazuri. Concluziile de mai sus le-am tras privind, cu tristeţe, felul deplorabil în care ducem astăzi bătălia pentru recucerirea pământului românesc de dincolo de Prut. Am fost, preţ de câteva zile, la Chişinău şi în împrejurimi. Am văzut ce redute financiare puternice ridică ruşii: construiesc, investesc, pompează bani în producţie şi servicii.

E adevărat, situaţia nu e comparabilă, decât într-o oarecare măsură, cu cea din Har-Cov, dar mi-a fost cât se poate de limpede că n-am învăţat nimic din lecţia maghiară. Preocupaţi mai degrabă să comenteze declaraţiile sforăitoare ale lui Voronin sau incidentele cu vameşii moldoveni, politicienii români n-au fost capabili să lanseze nici un plan de cucerire financiară, discretă, dar susţinută, în zona Republicii Moldova.

Ruşii, în schimb, da. În asemenea condiţii, e oarecum lesne de explicat de ce la ultimul recensământ mai puţin de 10% dintre moldovenii chestionaţi au avut tăria să se recunoască români. La Chişinău, la fel ca în mai toate raioanele Moldovei, se simte începutul unei schimbări foarte importante. Sărăcia e încă mare, dar Republica Moldova are astăzi chipul României de acum cincisprezece ani.

Trendul e ascendent, capitalul rusesc se aşază hotărât la temelia boomului imobiliar, italienii dau târcoale terenurilor agricole, spaniolii aşteaptă schimbări în legislaţie pentru a lansa ofensiva construcţiilor în zonă. Românii tac. Şi stau. Prea puţini sunt cei care iau în calcul Republica Moldova ca oportunitate de business, şi asta în ciuda unor evidente avantaje create de legăturile istorice în primul rând.

Rezervele unor investitori precum Şucu - Mobexpert, Popoviciu - Băneasa şi mulţi alţii care au testat "terenul" Moldovei sunt de înţeles câtă vreme statul român pare să fi uitat complet planul unei "recuceriri" a pământului românesc de dincolo de Prut prin forţa capitalului. Pentru aducere-aminte, lecţia maghiară a regiunii Har-Cov e deschisă. Încă.

Autor: Robert Turcescu
Sursa: www.cotidianul.ro
E oarecare dreptate in acest articol,dar in aceiasi masura este si exagerat.Noi trebuie doar sa conectam acea zona de restul tarii printr-o retea de autostrazi de jur imprejur,si altfel cu timpul balanta invetistionala economica a acelei zone din inima Romaniei automat se va schimba.E dovedit in Europa ca,comunitatile etnice mici care sunt minoritare in peisajul mai larg al vreunei tari,cu timpul isi pierd indentitate si cultura.Un exemplu care se vrea edificator este Norvergia,o tara cu 3 or 4 milioane locuitori care pur si simplu este invadata de limba engleza.Poate ca un contra-exxemplu,o sa pomeniti de tinutul catalan,in care catalana este limba majoritati acelor oameni,dar la fel de multi dintre ei vorbesc si limba spaniola.Poate ati auzit ca multe limbi etnice sunt pe cale de disparitie in europa si in lume.
A comentat MICAEL 17 iulie 2008, 21:05
A comentat Lacustra 18 iulie 2008, 21:31
Da Serbia si KOsovo nu e un exemplu coerent sau e un ''accident''???
A comentat Lacustra 18 iulie 2008, 21:46
Cine ia ajutat pe albanezi???
Vreau sa atrag atentia asupra modului de gandire a Domnului care a scris articolul,deci nu conteaza profitul si legile economiei de piata si legile politice si de influenta de recucerire si asa mai ...
Oare credeti ca exista oameni care se ocupa cu asta la un nivel mult mai inalt???Si tot ce se intampla nu mai e istorie si simple evenimente care se gandesc cu ani zeci de ani poate chiar si secole???
A comentat Lacustra 18 iulie 2008, 22:24
A comentat pentru lacustra 19 iulie 2008, 10:07
CORECT
A comentat Lacustra 19 iulie 2008, 10:37
N-am zis ca acest pericol este absolut innexistent,dar nici nu ne putem compara cu vechea Yugoslavie,acolo unde Croatii,Slovenii,Kosovarii,Muntanegreni,se pare ca au propria limba si indentitatea lor culturala la fel cum a fost si URSS odata:un amalgam de popoare intr-o inchisoara condusa prin dictarura unuia singur,iar nu prin democratia UE de astazi.In Romania zilelor noastre in afara de maghiari si tigani,chiar daca ne mai zicem intre noi:oltean ardelean ,basarabean,maramuresan suntem toti romani,chiar daca aveam accente in vorbire diferite.Acelea sunt doar regionalisme,iar nu dialecte propriu-zise.
A comentat Micael 19 iulie 2008, 13:57
Bozgori inputiti ! ce canalie de popor !
Au o mentalitate exact ca si rusii de ocupatie a altor popoare si pretind de cea ce nu e apartine si nu ea apartinut niciodata.
A comentat Un Moldovan din strainatate 19 iulie 2008, 20:16
In politica trebuie sa trecem peste impulsuri de moment si repulsi.Noi trebuie doar sa avem grija de tara acesta si sa ne atingem idealul de neam si de tara.
A comentat micael 20 iulie 2008, 15:56
Stimate domnule Turcescu.
Vaicarelile Dvs sunt de prisos. Romania nu poate sa recucereasca financiar Basarabia din mai multe motive: lene, dezorganizare etc., mai adaugati la asta faptul ca Romania nu a crezut niciodata sincer si pana la capat ca Basarabia este pamant romanesc (dovada fiind si rusinoasa abandonare a coloniei dintre Prut si Nistru in anul 1940). Si la urma urmei, ce REcucerire sau pur si simplu cucerire poate sa faca o tara care nu controleaza financiar propriul teritoriu? Ati recunoscut-o si Dvs, descriind regiunea HAR-COV...
A comentat Gummy Bear 22 iulie 2008, 11:16 | mergi sus ▲
Mai adaug ceva.
REcucerirea financiara inseamna in primul rand MUNCA, or, in Romania, asa cum a spus un alt coleg de-al DVS (Mircea Badea)nu prea merge cu munca, mai usor e cu semnatul hartiilor. Sincer, inclin sa cred ca nici semnatul hartiilor nu este nici el tare dezvoltat, daca e sa luam in calcul cat de "fulgerator" se proceseaza dosarele de redobadire a cetateniei... Asa ca mai antrenati-va pana sa meritati vreo recucerire
A comentat Gummy Bear 22 iulie 2008, 11:21 | mergi sus ▲
Doamne,cat de putina credinta aveti in neamul romanesc..Ganditiva doar putin la istorie:1-Am fost singurul popor din regiune care n-a ajuns pasalac turcesc.2-Cand cele trei imperii de la est si vest se luptau pe paminturile noastre,am rezistat,chiar am infaptuit si prima unire adevarata care tine in parte pina in ziua de astazi-cea a tarii romanesti cu moldova-3.Primu razboi mondial si unirea mare facuta si de casa regala"mult hulita astazi de cei ce ince vor sa ne tine prizonieri in inchisoarea ignorantei"4.Daca dupa cel de al doilea razboi mondial nu ne ambandona vestul in bratele otravite ale sovieticilor,imaginativa unde am fi ajuns acum,daca in perioazda interbelica bucurestiul era micul Paris,atunci cu siguranta Romania ar fi fost acum mica Italie.Haideti ,fratilor sa incepem sa ne cunoastem istoria si sa nu mai credem pe toti timpiti care urasc existenta noastra a tutoror romanilor de pretutindeni.
A comentat micael 22 iulie 2008, 11:48 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0622 secunde