Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:59

 

Principii și valori - nu dialog de șantaj

adăugat 09 august 2010, 22:16, la Interviu / Reportaj

Filat, PLDM, alegeri, referendum,

Premierul Vlad Filat își precizează poziția la microfonul Europei Libere.


La un an de la constituire, Alianța pentru Integrare Europeană mai este funcțională și a îndeplinit o bună parte din scopurile stabilite inițial, ducând Moldova pe un făgaș democratic. Asta cred liderii și membrii Coaliției de guvernamant, care sugereaza că, în ciuda unor divergențe care au apărut, Alianța va exista și după parlamentarele din această toamnă. Tot ei recunosc, însă, că nealegerea sefului statului a lăsat loc de ciondaneli in coaliție. Despre ce a fost se cunoaste, despre ce va fi vom cauta sa aflam de la premeirul Vlad Filat, liderul PLDM, invitatul Europei Libere din aceasta dimineata
.

Europa Liberă: Acum o saptamana ati declarat ca PLDM va oferi Republicii Moldova un presedinte. A urmat reactia liderului PD, Marian Lupu, care a calificat aceste declaratii drept „o tradare a principiilor AIE, care nu va ramane fara consecinte”. Credeti ca Alianta pentru Integrare Europeana mai poate fi un organism functional in conditiile in care partidele membre intentioneaza sa mearga separat in campania pentru alegerile prezidentiale?

Vlad Filat: Alianţa are angajamente foarte ferme asumate in faţa alegatorilor din Moldova, in faţa cetăţenilor ţării noastre, care sunt refletate şi în programul de activitate al Guvernului. Or, Alianţa trebuie sa-si duca la bun sfarsit aceste activitati ca sa-si indeplinească angajamentele. Vreau sa va spun ca reactia care a urmat dupa declaratiile pe care le-am facut in numele PLDM a fost cam emotivă, şi daca e sa ne uitam foarte atent la declaratiile pe care le-a facut PLDM, vedem ca ele vin si in sensul in care să vorbească despre activitatea in Alianţă.

Europa Liberă: Ce v-a facut sa luati in calcul participarea dvs la scrutinul presidential?


Vlad: Filat: Eu inteleg ce m-ar fi facut sa nu iau in calcul acest lucru daca este vorba de un scrutin electoral nou, intr-o noua conditie constitutionala, ma refer la alegerile directe ale preşedintelui de catre cetăţeni. Or, toate angajamentele la care s-au referit colegii din PD, si la care se mai fac trimitere – se refera la conditii foarte clare, care au fost stabilite in urma scrutinului electoral din 29 iulie, anul trecut. Care vizau un rezultat electoral si vizau anumite conditii in ceea ce tine de alegerea sefului statului.

Europa Liberă: Dle Filat, banuiesc, incercati sa intrati in competitia prezidentiala pentru a sustine PLDM, va sacrificati pentru formatiunea in fruntea careia va aflati, ajutand-o sa se mentina in Legislativ. Cate mandate ar putea sa obtina PLDM la scrutinul parlamentar?


Vlad Filat: PLDM este un partid puternic, care a avut actiuni, rezultate si cu certitudine va avea rezultate si in urmatorul scrutin. Or, dincolo de ce-ati spus dvs., şi ceea ce am spus eu, un partid politic puternic, care are ce oferi ţării urmează să participe plin in competitiile electorale, oferind alegatorilor atat idei cat si oameni care urmează să implimenteze aceste idei. PLDM, in urma scutinelor din aceasta toamna va avea un rezultat pe masura activitatilor si pe masura capacitatilor partidului.

Europa Liberă: Cam cat la sută?


Vlad Filat: Nu as vrea sa fac prognoze, cu aceste lucruri se ocupă alţii. Noi vom munci la fel de responsabil cum am muncit pana in prezent şi vom avea un rezultat suficient pentru a determina cursul politic in Republica Moldova.

Europa Liberă: Sondajele arată că niciun partid din coalitia de guvernamant nu are suficient electorat potențial pentru a spera să ia de unul singur majoritatea parlamentară dupa alegeri. Dacă cineva din AIE își crează iluzia că va putea să guverneze de unul singur, înseamnă că și-a pierdut simțul realității. Așa cum puterea în viitorul Parlament va aparține unei alianțe din cel puțin două partide, vor guverna acele partide care vor fi capabile să creeze premizele necesare pentru formarea unei asemenea coaliții. Admitem ca PLDM vine cu 30- 40 de deputati in noul legislativ, va trebui iarasi sa faceti coalitie pentru a guverna Moldova. Cu cine, in ce conditii, daca tot va dati in cap unul altuia?


Vlad Filat: Nu cred ca ne dam in cap unul altuia. Daca revenim la declaraţii, eu am vorbit in acea declaraţie că, post-electoral, Alianţa va veni cu rezultate suficiente ca sa-si continue activitatile pe care le avem la ora actuală. Vreau sa va spun noi, PLDM, suntem intr-o situatie in care sa spunem foarte clar, demonstrand, că noi nu vom avea alianţe cu PCRM. Şi acest lucru este cert. In consecinţă vom crea alianţe cu partidele care deja si-au demonstrat atasamentul la principii si valori. Or daca in continuare se va discuta si se va arăta aşa această idee că „in cazul in care nu se va proceda intr-un fel sau altul, atunci unul dintre parteneri ar avea posibilitate sa mearga cu comuniştii” – nu cred ca este o idee bună.

Şi mai mult ca atat, daca imi permiteti, doamnă Ursu. Noi vorbim foarte mult despre ceea ce se intamplă acum si ceea ce urmează să se intample in viitor. Dar cred ca trebuie sa discutam un pic si despre ceea ce a fost. Acum un an de zile asistam aproximativ la aceleasi discutii: cum ar fi, cum s-ar putea să fie, şi aşa mai departe. Eu vorbeam atunci despre faptul că pentru a crea o alianţa functionala, cei care au dorinţa sau scopul sa creeze alianţă sa spuna foarte clar: noi nu vom crea alianţe cu comuniştii – după care sa trecem la discutii interne pentru crearea alianţei, ca sa nu existe aceste, haideţi să spunem, pe alocuri, idei de şantaj. Or, daca e sa menţionez inca o data principiile si valorile, atunci trebuie sa actionam in consecinţă. Dar nu prin prisma asta ca daca nu obţin ceea ce doresc, atunci eu pot sa obţin acelasi lucru prin mai multe feluri. Inclusiv coloaborarea cu comuniştii. Şi aici mi se pare ca este o situatie putin dificilă. Inchei prin a spune că discutiile despre functii trebuie discutate avand in vedere si ceea ce s-a intamplat anul trecut.

Europa Liberă: La ce vă referiţi?

Vlad Filat
: Functia de prim-ministru, PLDM a preluat-o in ideea si cu scopul de a mentine Alianţa. Haideti sa ne aducem aminte că atunci PLDM, avand prim-rezultat in urma scrutinului, a avut dreptul inclusiv moral sa aibă prima opţiune. Si această optiune a fost facuta publică. Prim-ministrul este functia cea mai sensibila si cea mai instabilă pe de altă parte. Noi am acceptat atunci anume in ideea de a păstra Alianţa sau de a face posibila crearea Alianţei, ca n-au prea fost multi doritori sa preia această funcţie. Pe de alta parte asumandu-ne un risc enorm.

Europa Liberă: La un an de guvernare să inteleg ca nu va mai doriţi funcţia de premier?


Vlad Filat: Dnă Ursu, pentru mine nu functiile sunt importante. Pentru mine este important ca prin pozitiile pe care le ocupam să ne facem datoria in asa maniera incat angajamentele pe care ne asumam noi atat pe intern cat si pe extern sa fie duse pana la bun sfarşit. Or, o functie sau alta nu trebuie privită obligatoriu prin prisma unei singure persoane, ca uite numai ăsta trebuie sa ocupe o funcţie, si altcineva sa nu aiba dreptul macar sa se gandească la ocuparea ei. Or, cine va ocupa funcţia de preşedinte nu este cel care face o declaratie sau cel care raspunde la declaraţie. Este cel care, prin actiuni foarte concrete va convinge cetăţenii Moldovei sa-l voteze.

In consecinţă, noi urmează, in urma unei competiţii deschise să avem un preşedinte reprezentativ, care are mandatul popular, si care va fi un preşedinte al tuturor cetăţenilor. Acest lucru mi-l doresc eu si acest lucru si-l doreste si PLDM si sunt sigur ca acelasi lucru si-l doresc si cetăţenii ţării.

Europa Liberă: Cum vedeti un electorat care a asistat la destramarea atator coalitii de guvernamant? Cu ce ochi se uita alegatorii la politicieni, la cei care va veti inscrie in cursa electorala? Lumea s-a cam saturat de scindari, ai noştri, ai voştri..?

Vlad Filat: Eu cred ca noi trebuie sa ne facem datoria in continuare, iar cetăţenii urmează să aibă posibilitatea să aleagă. In acest sens eu si partidul pe care il reprezint nu vom avea actiuni care să duca la destrămarea Alianţei. Vom munci in continuare, responsabil, in stricta conformitate cu intelegerile pe care le-am avut in Alianţă, inclusiv si prin prisma programului de activitate al guvernului.

Europa Liberă: Înţeleg că nu s-a spart consensul in cadrul AIE?


Vlad Filat: Sunt puncte de vedere diferite in continuare, care sunt facute publice. Or, daca e sa revenim la aceste declaraţii, as vrea sa inteleg de ce nu a existat o asemenea reacție vehementa si emotiva pe de alta parte, atunci cand domnul Ghimpu a anunţat ca va candida la functia de preşedinte al statului. Daca e sa revenim ceva mai in urma, nu stiu daca ati observat reactii din partea mea sa din partea altcuiva din Alianţă, cand domnul Lupu a declarat că nu mai este candidatul AIE la funcţia de preşedinte, intelegand exact ce urmărea in acel moment.

Europa Liberă: Coalitiile care se destrama din ambitii personale duc tara inainte de toate la instabilitate si nesiguranta. Cum se poate in asemenea conditii sa cladesti reforme dure, sa duci tara in UE? Pentru ca acesta este scopul ambiţios pe care vi l-ati propus.

Vlad Filat: Eu cred ca se insista foarte mult la aceasta idee de destrămare a Alianţei. Eu cred ca in continuare noi avem sa muncim, cel putin eu in calitate de premier, atata timp cat am mandat, si guvernul pe care il conduc isi va face datoria in asa fel incat atat reformele cat si procesele pe care le-am inceput si pe care le derulam in această actiune de integrare europeană – sa fie duse in continuare cu viteză si consistenţa pe care o avem.

Europa Liberă: Dar sunteti mulţumit de mersul reformelor? Pentru că nu este simplu dar trebuie de parcurs acest drum lung daca vrei succese, există si acest acquis-ul comunitar. Unele voci spun că avem restanţe in primul rand la reforma justitiei, se pare ca bate pasul pe loc. Unii zic că se tine cont si de interesele unor oligarhi.

Vlad Filat: Sigur sunt si probleme, nu putem sa vorbim doar despre faptul ca avem realizări. Dar in linii generale, si acest lucru este evident privind rapoartele facute de partenerii noştri europeni, noi suntem in indeplinirea tuturor angajementelor pe care ni le-am asumat. Ne-am dorit poate mai mult, si este firesc sa ne dorim mai mult, avand in vedere situatia in care am preluat ţara. Important este că în raportul angajamentelor asumate cu partenerii noştri externi, suntem in indeplinire.

Europa Liberă: Pana nu demult lumea vorbea despre averile liderului comunistilor Vladimir Voronin si ale fiului sau Oleg, de ceva vreme se discuta si despre alti oligarhi si magnati. Unii s-au impacat cu idea ca si dvs ati fi unul dintre cei mai bogati oameni din Moldova. Acest lucru va avantajeaza in fata electoratului?


Vlad Filat: Daca ar fi eu sa-mi duc viaţa şi sa actionez in functie de discutiile si bârfele care sunt in ţară, vreau sa va spun ca nu stiu daca ar avea sens efortul pe care il depun. Proprietatile mele si veniturile mele sunt facute publice, si nu doar in acest an, dar pe parcursul anilor. Eu cred ca este absolut firesc ca cineva care isi asuma responsabilitatea sa guverneze o ţară, să aibă si stabilitatea necesară să inclusiv financiară, ca se se concentreze in indeplinirea atribuţiilor functionale. Sigur, campania electorală se apropie, noi vom asista si la multe alte zvonuri, poveşti prezentate intr-o formă sau alta. Asta si datorita faptului că oponenţii mei nu gasesc alte argumente in a avea această concurenţă.

Europa Liberă: Ati declarat zilele acestea ca Până la întâlnirea cu Putin trebuie să aveti toate aspectele clarificate. Banuiesc ca v-ati referit la exportul de vinuri. De ce Rusia a intrerupt negocierile cu autoritățile din Republica Moldova în problema vinului?


Vlad Filat: Rusia nu a intrerupt negocierile cu Moldova, mai mult ca atat, este posibil ca in aceasta seara, independent de situatia care este la Moscova, ma refer la consecinţele acelor incendii, un grup de experţi să plece la Moscova pentru continuarea negocierilor.

Europa Liberă: Credeţi că referendumul va pune capăt crizei politice din Moldova?


Vlad Filat: Cred ca referendumul va rezolva problema ce tine de reglementarea constitutionala care ne va permite sa avem un scrutin atat parlamentar cat si prezidenţial in urma caruia sa avem preşedinte ales si majoritate parlamentară constituită, pentru ca sa avem stabilitate in ţara noastră si sa putem sa ne guvernăm.

Europa Liberă: Când credeţi că ar trebui dizolvat Parlamentul?


Vlad Filat
: Nu eu sunt cel ce cred. Există in acest sens si o norma constitutională care spune foarte clar ca in cazul in care nu se alege presedintele in procedura stabilită, ma refer la procedura stabilita in urmatoarea Constitutie, Parlamentul trebuie sa fie dizolvat – este ulterior o lege adoptata de Parlament care instituie acel termen „rezonabil” in dizolvarea Parlamentului -, si mai mult ca atat, consider ca dincolo de acest aspect juridic este si acea abordare absolut firească in situatia in care ne aflam noi, ceea ce tine de necesitate, dar pe de alta parte de oportunitate.

Desigur, acest scrutin urmează a fi organizat in toamna acestui an, in noiembrie. Si avand in vedere modificarea Constitutiei pe care o avem in urma referendumului, sigur ca aceste alegeri urmează sa fie organizate concomitent. Inchei spunand in acest sens că avem un angajament foarte ferm asumat in faţa partenerilor nostri europeni, si nu doar europeni.

Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1803 secunde