„Probabil bîntuie un virus de indiferență”
adăugat 07 iulie 2009, 08:19, la Interviu / Reportaj
Interviu cu compozitorul Eugen Doga“In strainatate birouri electorale pot fi create, conform legislatiei, numai pe langa ambasade si sectii consulare. Republica Moldova este limitata de numarul restrans al ambasadelor peste hotare”, declara recent candidatul independent pe lista Partidului Comunistilor, Vladimir Turcanu. Cunoscutul compozitor Eugen Doga, de zeci de ani locuieste si activeaza la Moscova. Eugen Doga regreta situatia alegatorului moldovean aflat la munca in Federatia Rusa.
Eugen Doga: Eu voi participa la alegeri, dar pe mine ma framanta gandul cum vor veni cei din provincie. Doar sectii de votare sunt numai la Moscova. Asa ca nu cred ca vor veni cei stabiliti la Novosibirsc ori cei din Orientul Mijlociu pana la Moscova.
Europa Liberă: Ar fi fost mai bine daca solutia problemei o gaseau cei de la guvernare, gasind posibilitati sa mai deschida o sectie-doua de votare in Federatia Rusa?
Eugen Doga: Sigur ca da. Aici sunt o multime de moldoveni care nu cred ca vor avea posibilitate sa voteze. Pacat, fiindca data trecuta chiar si eu, fiind la Moscova nu am putut vota. Nu aveam cu mine pasaportul moldovenesc si de aceea nu mi s-a permis. Mi s-a spus ca nu se poate.
Europa Liberă: Domnule Doga, dar cum credeti, acum cand data scrutinului a fost fixata pentru o zi de munca, in Federatia Rusa miercurea e zi de munca, ce vor face moldovenii aflati acolo?
Eugen Doga: Cu atat mai mult. Acesti gasterbaiteri, care vai si amar de capul lor, care stiu sigur ca pretuiesc sarmanii aceste ocazii ca sa castige un ban nu cred ca vor lasa locul de munca si se vor duce la vot. Fiindca, daca abandoneaza serviciul, patronii ii pot concedia.
Europa Liberă: Cunoasteti cumva care ar fi numarul moldovenilor aflatai la munca in Federatia Rusa?
Eugen Doga: Doar datele pe care le-am citit aici in presa. Vreo 750 mii de moldoveni. Cine ii numara? Se vorbeste doar de acei care sunt inregistrati. Dar probabil mai sunt si multi care nu lucreaza legal.
Europa Liberă: Cred ca o sa fiti de acord ca atestam in randul moldovenilor o atitudine nepasatoare, un dezgust fata de politic…
Eugen Doga: In primul rand, lumea a obosit de-atata politica. In al doilea rand, desigur ca este si cee despre care vorbiti d-stra, dar moldoveanul atat de mult a suferit, incat el se bucura acum daca are o bucatica de paine, chiar fara unt. El deja si cu aceasta este multumit si nu vrea sa o piarda si pe asta. Si nu mai vrea sa se deranjeze de nimic. La comunisti, totul e in regula, un partid foarte bine organizat si adeptii lor toti vor veni sa voteze. Pentru ca cine sunt ei, sunt pensionarii si fostii functionari. Cu atat mai mult, ca cea mai activa populatie este la munca peste hotare. Si marea lor majoritate nu vor putea sa voteze in zi de lucru. Foarte multi doresc niste schimbari. Nu se mai poate atata. Toata lumea se schimba. Chiar anotimpurile, uite, cat de regulat se schimba. Dar la noi nimic. Nu se mai poate asa. Pentru ca ce nu se schimba moare. Dar moare, din pacate, populatia si credinta, aceasta speranta.
Europa Liberă: D-stra spuneati ca sunt multe partide, multe platforme electorale si mai multe promisiuni si de asta ii vine greu cetateanului sa aleaga…
Eugen Doga: Partidele de opozitie nu difera atat de mult. Eu nu inteleg care este scopul lor. Eu imi amintesc despre un scriitor rus care vorbea despre incendiile din taiga. Cand izbucneau aceste incendii toate animalele, si lupii si ursii si iepurii si pasarile, toate se adunau pe o insula. Si nimeni pe nimeni nu deranja. Pentru ca toate trebuiau sa supravietuiasca. La noi e de groaza. Unul pe celalalt se ataca. Eu nu inteleg ce se intampla. Nu este aceasta unitate. Fiindca nu este un scop anume. Deja nici nu mai are ce sa arda. Probabil, bantuie un virus de indiferenta.
Si daca vorbim despre comunisti… La urma urmei si in China conduc ei. Dar acolo e altceva. Eu as vrea schimbari sub orice forma. Dar unde-s cei care ar putea sa faca schimbarea. Nu-i prea vad. Si ei nu se prea inteleg. In loc sa se gandeasca ca este bietul asta de popor, tara asta cat de saraca, cat de mica este, dar ar trebui sa o pastreze. Chiar si aceasta Transnistrie. Eu sunt de bastina de acolo si asta ma framanta. Nu vad in programele electorale ceva concret. Dar ar tebui sa fie in primul rand inclusa in programele partidelor. Unitatea pamanturilor, hotarelor. Dar ce se intampla? Conducerea s-a certat cu toti. Nu inteleg ce se intampla de parca ar veni sfarsitul lumii.
Europa Liberă:Aveti dreptate, numai ca politicienii de la Chisinau spun ca cheile solutionarii problemei transnistrene sunt in mainile Kremlinului.
Eugen Doga: Pai bine, dar de ce nu vorbesc cu Moscova. Si mult mai categoric. Sigur ca da, este asa. Dar trebuie de discutat mult mai principial. Si fara a bea sampanie. Sampanie doar dupa ce se rezolva aceasta duruta problema – Transnistria.
tie si Tehnologie Alimentara din Chisinau.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲