Procurorul general al R.Moldova: Romania, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie
adăugat 23 iulie 2009, 06:31, la Eveniment
Valeriu Gurbulea, citat de Jurnal de Chisinau: "Evenimentele de dupa alegerile din 5 aprilie au purtat un caracter organizat, la actiuni fiind implicati tineri care ori au fost platiti, ori presati sau chiar instruiti special atat in tara, cat si peste hotare, pentru a provoca organele de forta"."Romania, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie. Au fost inregistrate doar unele forme. Spre exemplu, a fost un atac cibernetic - asupra serverelor institutiilor de stat - din Romania, inclusiv incercari de trecere a frontierei moldo-romane", a declarat, in timpul unei conferinte de presa, procurorul general al R.Moldova, Valeriu Gurbulea, transmite Unimedia.
La sfarsitul lunii trecute, Vladimir Turcan, presedintele comisiei create de autoritati in vederea investigarii cauzelor si consecintelor protestelor, declara ca organizarea protestelor anticomuniste de la Chisinau din 6-7 aprilie cu suportul Romaniei este una din versiunile de baza ale anchetei. Autoritatile moldovene, in special presedintele Vladimir Voronin, au declarat in repetate randuri ca Romania a fost implicata in actiunile respective, scrie Agerpres.
Protestele de la Chisinau au condus la un razboi diplomatic dintre Republica Moldova si Romania, dupa ce autoritatile statului vecin au acuzat Bucurestiul de implicare. Imediat dupa proteste, Republica Moldova a expulzat doi diplomati romani, intre care pe ambasadorul Filip Teodorescu, si a introdus regimul de vize pentru romani. La acel moment, ministrul de externe Andrei Stratan a explicat aceasta decizie prin faptul ca "au fost stabilite un sir de persoane, cetateni ai statului vecin, care au intrat in Republica Moldova si au participat la aceste evenimente".
Bruxellesul a condamnat inrautatirea relatiilor dintre Romania si R.Moldova. Recent, reprezentantul special al Uniunii Europene in Republica Moldova, Kalman Mizsei, s-a declarat sigur ca Bucurestiul nu a fost implicat in organizarea actiunilor de protest din aprilie la Chisinau, asa cum au acuzat autoritatile moldovene, mentionand ca deplange degradarea relatiilor dintre cele doua state.
"Evenimentele au avut un caracter organizat"
Intrebat de presa daca Procuratura Generala a identificat politistii care au maltratat tinerii dupa protestele din 7 aprilie, procurorul general Valeriu Gurbulea a precizat: "Multe persoane arestate invoca acte de tortura la retinerea protestatarilor. E greu sa depistam aceste persoane, deoarece aveau fata acoperita. Acum cerem listele persoanelor de la MAI, care au participat la retinere."
"Evenimentele de dupa alegerile din 5 aprilie, au purtat un caracter organizat, la actiuni fiind implicati tineri care ori au fost platiti, ori presati sau chiar instruiti special atat in tara cat si peste hotare, pentru a provoca organele de forta", a mai declarat Valeriu Gurbulea, citat de Jurnal de Chisinau. Potrivit lui, in timpul anchetei, s-a stabili ca, pana la 6-7 aprilie, in R.Moldova au fost depistate grupuri de persoane straine care sunt membrii diferitor grupari radicale si care au venit in R.Moldova cu scopul de a declansa dezordini in masa pe fundalul fraudarii alegerilor.
Aministia lui Voronin este politica, nu juridica
De asemenea, procurorul general a mai afirmat ca amnistia anuntata de seful statului, Vladimir Voronin, este un gest politic si nu un act juridic. Potrivit acestuia, nu a fost aplicata nici o amnistiere, pentru ca aceasta a fost o initiativa politica pentru ca persoanele retinute sa fie eliberate. "Procuratura insa i-a eliberat pentru ca s-a constatat ca gradul lor de participare la evenimentele din aprilie a fost unul simplu, astfel incat nu este temei pentru retinerea lor in continuare. Totusi cercetarea acestora continua", a mai spus Gurbulea.
"Vreau sa mentionez ca, pana la moment, nu exista nici un act juridic care ar permite aplicarea amnistiei", a mai adaugat procurorul general.
"Politia a actionat defensiv"
Scopul protestelor, potrivit lui Gurbulea, a fost uzurparea puterii in stat, dupa exemplul altor state. El a mai spus ca au fost anchetati si responsabili de nivel inalt, inclusiv prim-vicepresedintele parlamentului Vladimir Turcan, si se desfasoara o ancheta si in privinta comportamentului politiei, care a lasat ca presedintia si parlamentul sa fie devastate, transmite Agerpres. Potrivit primelor rezultate, politia a actionat defensiv, pentru ca in caz contrar puteau fi multe victime, a mentionat el.
Sursa citata a mentionat ca 185 de persoane au fost puse sub urmarire penala, iar cauzele a sase persoane au fost transmise in judecata.
El a recunoscut ca, potrivit unor expertize repetate, moartea lui Valeriu Boboc a survenit in urma unor lovituri, dar a negat ca alte trei persoane, descoperite moarte, ar fi fost ucise in bataie de politisti.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲