Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:52

 

Producţia de carne din UE- o nouă provocare pentru raporturile ruso-comunitare

adăugat 30 iunie 2008, 11:22, la Opinii / Editoriale

Ieri, 26 iunie a demarat cel de-al 21-lea Summit UE-Rusia, la Hanta-Mansiisk. Principalul obiectiv al acestei întâlniri la nivel înalt dintre oficialii ruşi şi cei europeni constă în stabilirea conţinutului final al ulteriorului Acord de parteneriat şi cooperare între UE şi Rusia, precum şi în dinamizarea procesului de negocieri pe marginea traducerii lui în practică. În pofida semnificaţiei realizării acestei iniţiative, recent ministerul de resort al Rusiei a declarat despre introducerea interdicţiilor la importul pe piaţa rusă a cărnii din mai multe state UE. Comisia Europeană s-a declarat îngrijorată de asemenea decizii, în timp ce autorităţile ruse remarcă faptul că în carnea importată de la mai mulţi producători europeni au fost depistate reziduuri de antibiotice, ceea ce contravine standardelor de calitate ruseşti. Totuşi, care sunt cauzele reale ale unui asemenea demers din partea Moscovei?

Scenariul I: Rusia realizează măsuri de protecţie

Această variantă a fost invocată de unele surse de informare de la Bruxelles [1]. Cu toate acestea, protecţionismul aplicat de autorităţile ruse poate avea efecte negative asupra rezultatelor Summitului de la Hanta-Mansiisk, unde urmează să fie lansat un nou Acord de Parteneriat şi Cooperare (APC) între UE şi Rusia. Totodată, Rusia se confruntă cu o inflaţie galopantă, în special la produse alimentare. Astfel, preţul la carnea de porc şi cea de vită a crescut în ultimele 2,5 luni cu 15-20%, din cauza preţului ridicat la furajere, care reprezintă circa 70% din preţul la carne [2]. Totodată, reieşind din faptul că piaţă rusă depinde în mare parte de importurile de carne de peste hotare, precum şi din considerentul că în ultima perioada nivelul de producţie în ţările exportatoare s-a redus, embargoul la carne din UE pe motive de calitate pare iraţional şi periculos. Aspectul iraţional constă în faptul că prin acest embargou, Rusia poate crea dificultăţi în cadrul negocierilor pentru un nou APC cu UE, după depăşirea impasului în cazul Poloniei în 2007 şi cel cu Lituania din 2008. În timp ce pericolul acestei acţiuni rezultă din faptul că interdicţiile la carne din statele UE (circa 70 de producători de carne din Germania, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Danemarca şi Ungaria) va contribui şi mai mult la scumpirea preţurilor la acest produs pe piaţa rusă, mai ales în contextul în care Bruxellul alături de alţi exportatori de carne în Rusia (Noua Zelandă, Canada, Australia) au redus anterior nivelul de producţie de carne impulsionând majorarea preţurilor.

Din aceste raţionamente rezultă că legătura dintre acest embargou şi potenţialele măsuri de protecţionism întreprinse de autorităţile ruse nu este una cauzală, ci mai degrabă artificială sau imaginară. Aceasta se bazează pe faptul că majorarea preţurilor iese de sub controlul Moscovei, iar introducerea unor interdicţii la importul de carne pentru a sprijini producătorii ruşi intră în contradicţie cu acţiunile prevăzute de Guvernul rus pentru a menţine sau micşora indicatorii inflaţiei.

Scenariul II: Moscova forţează UE să finalizeze negocierile privind aderarea la OMC

Piaţa rusă este semnificativă pentru producătorii de carne din statele UE, de aceea Rusia ar putea fi interesată prin intermediul acestui embargou să urgenteze discuţiile privind finalizarea procesului de negocieri pentru aderarea la OMC. În contextul Summitului de la Hanta-Mansiisk şi încercării Moscovei şi Bruxellului de a pune bazele unui APC nou, se poate observa logica şi pragmatismul acţiunii ruse în ce priveşte carnea din UE.

În primul rând, Rusia conştientizează că APC este important pentru UE, care în virtutea intereselor economice (interesul faţă de piaţa de desfacere rusă enormă) ar putea să facă anumite concesii în discutarea unor probleme сonsiderate de parte rusă drept irelevante pentru relaţiile strategice ruso-comunitare [3]. De fapt, Moscova tinde să diferenţieze şi să divizeze subiectele ce vizează relaţiile bilaterale dintre Rusia şi statele UE de cele dezvoltate pe axa Moscova-Bruxelles. Totodată, Rusia încearcă indirect să preseze intrarea în vigoare cât mai urgentă a APC-ului cu UE, condiţionând acest fapt cu neposedarea calităţii de membru OMC. Or, dacă UE doreşte să exporte carne pe piaţa rusă, atunci aceasta trebuie să se conformeze la standardele de calitate din Rusia, care sunt diferite de cele europene sau să introducă şi să semneze un APC care să reglementeze acest lucru. Dacă statele UE nu vor dori să piardă piaţa rusă în favoare exportatorilor din Australia sau Canada, atunci aceasta va fi nevoită să menţioneze asemenea prevederi într-un eventual APC, dar şi să-l animeze în cel mai scurt timp. Astfel, se explică vehicularea deciziei privitor la embargou anume în ajunul Summitului de la Hanta-Mansiisk.

Scenariul dat pare fezabil, deoarece implică interesele UE în potenţialul economic al Rusiei. În condiţiile în care UE nu încalcă standardele sale interne în cazul cărnii cu reziduuri de antibiotice, interdicţiile ruse vor putea fi depăşite de aceasta numai prin intermediul unui APC relevant în acest sens. Această posibilitate este şi mai evidentă datorită faptului că Georgia poate bloca aderarea Rusiei la OMC.

Scenariul III: Prin intermediul UE în OMC

Embargoul impus de Rusia pentru carnea din UE va duce la activizarea dialogului dintre acestea în vederea facilitării foii de parcurs a Moscovei pentru OMC. Chiar dacă practic 90% din tratativele cu Rusia sunt deja încheiate, UE urmează să mai soluţioneze alte probleme, în special cele ce ţine de domeniul energetic [4]. Bruxellul exprimă un interes major pentru acordarea dreptului de membru OMC pentru Rusia, deoarece aceasta este una din pieţele mari ale lumii care nu face parte deocamdată din această organizaţie. În rezultat politicile economice ruse vor fi raportate la cele mondiale prevăzută de OMC, ceea ce va face imposibilă aplicarea de către Rusia a unor măsuri individuale de interdicţie pe motive de necorespundere a criteriilor de evaluare a calităţii în raport cu producţia din UE şi cea din alte state membre OMC.

Totodată, embargoul impus de Rusia ar putea fi calificat drept o încercare de a atrage UE în disputa dintre Moscova şi Tbilisi pe marginea negocierilor privind obţinerea calităţii de membru OMC.

Georgia cere din partea Rusiei anularea juridică a decretului lui Putin din 16 aprilie curent privitor la stabilirea unor relaţii oficiale cu autorităţile de facto ale Abhaziei şi Osetiei de Sud, precum şi a deciziilor de legalizare a punctelor de trecere a frontierelor la graniţele ruso-abhaze şi cele cu Osetia de Sud [5], în schimbul ridicării vetoului său în raport cu candidatura Rusiei pentru OMC. De asemenea, Georgia dezvoltă relaţiile cu UE pe marginea integrării europene, precum şi în contextul soluţionării conflictelor abhaz şi cel sud-osetin. În acest sens, problema conflictelor date va fi abordată de UE în cadrul Summitului UE-Rusia, Bruxellul intenţionând să ceară Rusiei respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Georgiei [6]. Asemenea relaţii strânse dintre Bruxelles şi Tbilisi ar putea fi folosite de Rusia în contextul negocierilor cu Georgia pentru OMC. Astfel, UE ataşată de oportunităţile pieţei ruse ar fi interesată să convingă autorităţile georgiene să renunţe la blocarea intrării Rusiei în OMC, în schimbul unor promisiuni solide privitor la garantarea şi sprijinirea unităţii teritoriale ale Georgiei, precum şi posibila participare mai activă a acesteia la procesele de reglementare a conflictelor de pe teritoriul georgian.

Or, scenariul dat este pe cât de complex, pe atât de simplu în realizare, mai ales reieşind din interesele majore ale UE în Rusia, precum şi din poziţia volatilă a Georgiei vizavi de candidatura Rusiei la OMC. În fine, multe vor depinde de compromisul la care vor ajunge UE şi Rusia, de puterea de persuasiune pe care Bruxellul ar putea să o exercite eventual în raport cu Tbilisi (propuneri, schimburi la nivel politic, economic etc.), precum şi de influenţa manifestată de alţi actori internaţionali (SUA).

Referinţe:

1. Россия запретила ввоз мяса из семи стран ЕС, http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3435685,00.html

2. Сомнительное лидерство, http://www.rbcdaily.ru/2008/06/20/focus/353777

3. РФ и ЕС необходимо сосредоточиться на стратегических вопросах - МИД, http://www.rian.ru/politics/20080624/111871396.html

4. Russia may join WTO by November 2009 - EU commissioner, http://en.rian.ru/business/20080619/111350876.html

5. SHARASHIDZE REITERATES GEO POSITION ON RUSSIA'S WTO TALKS, http://www.unomig.org/media/headlines/?id=10801&y=2008&m=6&d=17

6. TBILISI WAITS FOR EU, US ENGAGEMENT BEFORE DEMANDING PK WITHDRAWAL, http://www.unomig.org/media/headlines/?id=10840&y=2008&m=6&d=24

Autor: Denis Cenusa, politolog, expert in relatii internationale
Sursa: www.basarabeni.ro
Scenariul IV: Exporturile de carne si cereale
Pana acuma Uniunea europeana a avut o toleranta ridicata, dar la un moment dat e posibil sa inceapa reducerea exporturile de alimente, mai ales cu criza mondiala actuala. Fata de rusia pentru ca face intimidare cu gaze, si fata de OPEC, pentru ca refuza sa creasca productia de petrol. E sa vedem in cazu' acesta daca pot manca gaze si petrol.
A comentat Gigel 01 iulie 2008, 07:24


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0617 secunde