Prognoze despre evoluţia relatiilor moldo-române după scrutinul din 29 iulie
adăugat 19 iulie 2009, 09:13, la Opinii / Editoriale
Opiniile analiştilor Vlad Lupan, Anneli Ute Gabanyi şi Natalia BelitserAnalistul de la Chişinău Vlad Lupan este de părere că în relaţiile moldo-române nu se vor schimba prea multe în bine după alegeri dacă partidul comuniştilor va reuşi să-şi menţină dominaţia în parlamentul de la Chişinău. Totuşi, comuniştii vor trebui să renunţe la vizele pentru cetăţenii români, este de părere analistul. “Ei ar fi nevoiţi, în timp, să renunţe la vize, însă doar dacă vor dori foarte serios o relaţie bună cu Uniunea Europeană. Lucru pe care eu îl pun foarte serios la îndoială, pentru că până acum politica lor a fost oscilantă şi nu a demonstrat o claritate decât în situaţia în care aveau un câştig clar din partea Rusiei sau UE.”
Cât priveşte cele două tratate pretinse de mai multă vreme Bucureştiului de autorităţile de la Chişinău, Vlad Lupan crede că acestea ar putea fi semnate relativ rapid, doar în situaţia în care partidele de opoziţie ar reuşi să alcătuiască majoritatea parlamentară: “Dacă guvernarea va fi formată şi din partide de stânga şi de dreapta, nu cred că R. Moldova va renunţa la pretenţiile sale, din cauza componentelor de la guvernare. În situaţia în care se va reuşi o majoritate de dreapta, tratatele ar putea fi semnate destul de repede, pentru că ele sunt practiv definitivate, fără însă pretenţiile legate de denumirea tratatelor şi subiectele teritoriale evident.”
Există speranţe ca relaţiile moldo-române să fie tratate de pe poziţii principial noi după instaurarea unui nou guvern la Chişinău? Anneli Ute Gabanyi, cercetător la Institutul german pentru relaţii internaţionale şi securitate, este în acest sens optimistă: “Un lucru este cert - situaţia de acum nu mai poate continua pentru că nu este nici în interesul Republicii Moldova, nici al României, nici al UE. Din ceea ce spun partidele care participă la alegeri am impresia că există speranţa că relaţiile vor fi tratate de pe nişte criterii mai raţionale. În asemenea situaţie şi UE ar fi dispusă, după mine, să facă concesii, până chiar a aboli regimul de vize pentru R. Moldova.”
Natalia Belitser de la Institutul pentru Democraţie în numele lui Pilip Orlik de la Kiev crede însă puţin probabil ca opoziţia să obţină o majoritate, motiv pentru care totul va depinde de noul curs de politică externă ales de actuala putere de la Chişinău: “Judecând după ultimele evoluţii când, în pofida retoricii proeuropene, puterea din Republica Moldova a neglijat total recomandările venite dinspe instituţiile europene, putem trage concluzia că atitudinea neprietenoasă faţă de Bucureşti se va menţine. În plan regional aceasta înseamnă apropiere de Rusia şi depărtare de valorile şi normele europene.”
Belitser susţine că dacă opţiunea pro-europeană ar fi contat cu adevărat pentru Chişinău, n-ar fi existat regim de vize pentru cetăţenii români. “Ca o dovadă de consecvenţă, vizele vor fi menţinute şi după alegeri”, este de părere analista.
Ce-ar putea totuşi apropia cele două ţări? Natalia Belitser vede două lucruri de făcut în acest sens - promisiuni pentru R. Moldova din partea UE care să le eclipseze pe cele venite dinspre Federaţia Rusă şi o popularizare mai fermă din partea opoziţiei a mesajului european printre populaţie. Dacă prima soluţie este considerată pragmatică, dar cinică de către experta de la Kiev, atunci cea de-a doua – prea tardivă ca să mai conteze pentru alegerile din 29 iulie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Semnarea Tratatului cu privire la frontiera tine de statul R.Moldova si nu poate fi conditionat de faptul daca la putere vor veni partide-satelit ale Romaniei. Aceste partide pe cale legala, n-au cum sa vina, si deci acest Tratat nu va fi semnat, in consecinta vizele pentru romani nu vor fi ridicate, la fel ca vizele pentru moldoveni in UE. Puternicul lobby romanesc in 6 comisii ale PE se vor opune unui nou acord intre Moldova si UE, vor torpila orice finantare din partea UE si Occidentului.
Prin aceste actiuni si altele de discreditare R. Moldova va fi impusa cu concursul deputatilor Romaniei sa inghete perspectiva aderarii la UE si sa-si urmeze varianta constructiei unei societati europene acasa, in R.M., cu spijinul financiar al Rusiei si Chinei. Daca pe UE aceasta nu-i deranjeaz[ prea mult si se lasa usor solidari cu opinia "avocatului" romanesc al R.M. in UE, apoi SUA ar putea fi de o alta parere. Ca intotdeaubna interventia SUA ii poate obliga pe europeni cu atat mai mult pe Romania. SUA isi va urma interesele sale, care nu tin cont de capriciile, "ranza" si alte specificatii pur-romanesti. R.Moldova ar putea fi salvata anume de SUA, pentru care nu conteaza culoarea partidelor, ci angajamentul real la indeplinirea unor obiective. Pentru Voronin salvarea tine de mai multi vectori, dar vectorul american este primordial. Nu stiu cand va avea loc aceasta turnura, dar sunt sigur ca aceasta interventie a SUA va saklva R.Moldova.