Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
adăugat 18 septembrie 2017, 09:39, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Octavian Balan
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază inclusiv studenții și masteranzii din R.Moldova cat si din România.
Recent, o serie de oficiali ai administrației Trump anunțau intenția de modificare/reducere sau închidere completă a programului, acesta fiind în disonanță cu noile politici ale Casei Albe privind emigranții.
Amendamentul a fost promovat și suținut de senatorii americani Chris Coons, Patrick Leahy și Lisa Murkowksi.
Senatul american a votat continuarea programului și, în plus, a alocat 634 de milioane de dolari pentru a finanța astfel de programe educaționale și culturale. Prin acest amendament, Senatul a revizuit și modalitatea de a se opera schimbări asupra programului J1 de schimburi interculturale.
Schimbările viitoare asupra programului se vor face în conformitate cu cerințele procesului normativ de reglementare federală.
Acțiunea comisiei Senatului în legătură cu programul J1 a marcat și câteva schimbări de ordin instituțional care să protejeze programul pe viitor.
Conform reprezentanților Council on International Educational Exchange (CIEE), cel mai mare sponsor de programe Work and Travel în State, "studenții moldoveni si români sunt în continuare eligilibi să călătorească cu programul Work and Travel în Statele Unite, iar înscrierile pentru 2018 au început deja", precizează Filip Andrei Bulău, Coordonator Program Work and Travel în cadrul IntegralEdu.
Deținătorii de vize americane contribuie, în fiecare an, prin intermediul programului de schimburi interculturale J1, cu aproape 1 miliard de dolari la economia americană prin intermediul taxelor de program, costurilor de călătorie, cazare și distracție.
Prin urmare, de acum înainte, în cazul unei alte încercări de modificări sau reduceri a numărului de vize pentru programului J1, atât The Alliance for International Exchange, cât și întreprinderile americane care se bazează pe participanții la program, din străinătate, vor avea dreptul de a intenta proces public pentru prejudiciile pe care le poate aduce anularea acestui program. De asemenea, orice alte încercări de anulare a programului vor trebui să treacă prin Congres și Departamentul de Stat, potrivit https://zamanromania.ro .
Sau alfel spus, "mai pe intelesul tuturor"
4 motive pentru care Trump nu va anula programul Work and Travel USA
Am simtit cu totii panica instalata in ultimele 24 ore de cand vestea ca Donald Trump este cel de-al 45-lea presedinte American a lovit mass-media.
Cred ca am vazut si revazut cu totii secventa in care Trump declara cu mana pe inima ca daca el va fi ales presdinte va elimina vizele J1 si ne-am intrebat cum ne va afecta asta, fie in calitate de coordonatori ai programului Work and Travel sau pe viitori participanti pentru vara 2018.
Ei bine, adevarul e ca situatia nu este chiar atat de neagra pe cat pare si exista cateva argumente care vin sa sustina afirmatia ca Trump nu va elimina vizele J1, argumente aduse si de partenerii nostri americani:
1. Programul WAT este pe piata inca din anii 1950 - asta inseamna ca a prins o lista intreaga de presedinti de la Truman, la Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush Senior, Clinton, Bush Junior si Obama - insumand 6 democrati si tot atatia republicani.
Indiferent de partid si de orientare, nimeni nu a intervenit in desfasurarea programului, acesta crescand natural in fiecare an si ajungand la popularitatea de care se bucura astazi.
2. O mare parte din programele organizate de sponsori nu sunt sustinute financiar in niciun fel de catre stat; din contra, sponsorii finanteaza ei o parte din salariile angajatilor de la stat care se ocupa de aceste programe - asta inseamna ca nu exista niciun argument financiar in oprirea programului, deoarece nici statul, nici cetatenii nu au nimic de pierdut
3. Programele de schimb cultural cu SUA sunt create de catre Congres si pot fi eliminate doar de catre Congres. O presiune asupra lor in aceasta directie ar fi o lovitura de imagine prea mare in plan international, iar motivele nu sunt deloc justificabile. Din punctul de vedere al angajatilor statului, lucrurile se desfasoara la fel, dupa aceleasi reguli, indiferent daca la conducere sunt republicanii sau democratii.
4. Intr-o nota mai personala, Donald Trump a avut de-a lungul timpului angajati veniti cu vize H1B sau J1 pe Work and Travel si a fost casatorit cu o femeie din Cehia, iar actuala lui sotie este din Slovenia. Asta insemana ca a experimentat personal beneficiile programelor de schimb cultural, deci cu greu va gasi argumente credibile impotriva lor. :)
In concluzie, programul Work and Travel USA va continua asa cum il stiti, deci nu ezitati sa va inscrieti pentru a va bucura de cea mai tare experienta a vietii de student!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲