Progresele înregistrate de RM au fost discutate astăzi la Strasbourg
adăugat 21 octombrie 2010, 13:14, la Eveniment
Parlamentul European a adoptat joi, la Strasbourg, o rezoluţie în care salută recentele progrese înregistrate de Republica Moldova şi disponibilitatea Chişinăului de a soluţiona conflictul din Transnistria, solicitând de asemenea „un rol mai robust al UE” pentru medierea acestui conflict îngheţat, informează un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Documentul PE, adoptat prin vot liber, arată că soluţionarea problemei Transnistriei constituie un element esenţial pentru promovarea stabilităţii politice şi a prosperităţii economice în Republica Moldova şi în regiune, iar UE ar trebui să aibă un rol mai important în găsirea unei soluţii la problema Transnistriei, astfel încât persistenţa acestei chestiuni să nu constituie un obstacol în calea integrării Moldovei în UE.
În plus, Parlamentul European „salută începerea negocierilor Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova la 12 ianuarie 2010”, acord care consolidează asocierea politică şi integrarea economică. Deputaţii europeni speră „ca autorităţile de la Chişinău să continue reformele care se impun şi să-şi îndeplinească angajamentele de a menţine constant Republica Moldova pe calea integrării europene”.
În ceea ce priveşte alegerile din Republica Moldova, care vor avea loc în 28 noiembrie, PE susţine că scrutinul ar trebui să se desfăşoare în conformitate deplină cu standardele internaţionale. Eurodeputaţii îşi exprimă speranţa ca procesul electoral să contribuie în continuare la consolidarea instituţiilor democratice, subliniind că trebuie oferite oportunităţi egale tuturor celor implicaţi în campaniile electorale. Membrii PE speră să se ia măsuri pentru a asigura „posibilitatea reală de exercitare a dreptului de vot pentru cetăţenii R. Moldova cu domiciliul în străinătate şi solicită autorităţilor de facto din regiunea Transnistria să nu-i împiedice să participe la vot”.
„Republica Moldova este statul cu cele mai mari progrese din vecinătatea estică a Uniunii. De aceea, cer Consiliului să evalueze acest stat în mod individual pe baza meritelor sale. Progresul înseamnă voinţă politică, muncă şi dedicaţie, iar acestea trebuie răsplătite. Am răsplătit Balcanii de Vest pentru măsurile luate, să procedăm la fel şi cu Republica Moldova. (...) Cer Consiliului ca la următoarea şedinţă din 25 octombrie să invite Comisia să elaboreze planul de acţiune pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată călători fără vize”, a declarat joi, în plenul PE, eurodeputata Monica Macovei (PPE), preşedinte al delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova.
La rândul său, eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu (S&D), vicepreşedinte al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), a declarat că prin politica de vecinătate şi Parteneriatul Estic se îmbunătăţesc perspectivele RMoldova de a se apropia de UE şi, ulterior, de a fi admisă după îndeplinirea condiţiilor necesare. „Moldova este ultima parte a latinităţii aflată încă în afara Uniunii Europene. Istoria a jucat un rol decisiv în această situaţie” - a afirmat Paşcu.
În opinia sa, actuala coaliţie de la Chişinău a accelerat ritmul reformelor, la care UE a răspuns adecvat, eurodeputatul social-democrat subliniind însă că şansele Moldovei depind de soluţia pentru conflictul din Transnistria. „În acest sens, suntem încurajaţi de discuţiile actuale în această problemă - anunţate la Postdam, la summitul germano-rus şi, probabil, evocate la recentul summit trilateral de la Deauville - capitalizând pe disponibilitatea aparentă a Rusiei de a găsi o soluţie acolo. Trebuie să ne păstrăm cu toţii încrederea şi să lucrăm împreună ca să aducem această ultimă parte a latinităţii în Uniunea Europeană”, a încheiat Ioan Mircea Paşcu.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲