R. Moldova „tuşeşte”, ca să audă lumea că încă n-a murit...
adăugat 02 septembrie 2011, 09:53, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Ana Cristiuc
Am observat un lucru, la prima vedere, paradoxal: niciodată presa şi blogosfera nu au înregistrat atâtea articole la tema unirii Republicii Moldova cu România, câte au fost în perioada sărbătoririi a 20 de ani de la proclamarea Independenţei Moldovei din stânga Prutului. Faptul însă nu este nici paradoxal, nici întâmplător: fanfarele, pasul european al militarilor moldoveni, hora din PMAN, focurile de artificii, cuvântările triumfaliste ale liderilor politici nu pot camufla un adevăr, şi anume, acela că Republica Moldova este o ţară incertă, fără un proiect politic de viitor - o ţară de care tot mai puţină lume îşi leagă speranţa în ziua de mâine.
De două decenii ne tot întrebăm: „Încotro merge Moldova?”. Aceeaşi întrebare şi-o pune şi colegul nostru George Damian, în comentariul „Un proiect de ţară pentru Republica Moldova”. Dânsul - ca şi alţi ziarişti, analişti politici, economişti ş.a. - răspunde simplu şi fără echivocuri: spre nicăieri. Există şi alt răspuns la întrebarea respectivă - spre şi în Europa. De regulă, sceptici şi pesimişti sunt oamenii simpli, care duc tot greul acestei ţări nerealizate, iar optimişti - politicienii care, cică, o „guvernează”. Sunt de acord cu colegul nostru, aceştia nu au niciun proiect politic de viitor pentru oamenii în numele cărora conduc. Ei au un proiect pentru dânşii, iar lozinca lor este următoarea „Vreau la guvernare, ca să pot fura apărat de lege!”.
Trec peste falsa modestie şi doresc să amintesc cititorului câteva lucruri legate de problema discutată. Astfel, despre faptul că elitele noastre politice nu au nici un proiect politic de viitor am scris de mai multe ori. Astăzi, când a trecut ceva timp şi lucrurile se văd mai bine, trebuie să recunoaştem că fosta opoziţie anticomunistă, atât de dragă nouă atunci şi care astăzi ne guvernează, l-a răsturnat pe Voronin în 2009 fără a avea un proiect politic de viitor. „Proiectul” ei politic a fost răsturnarea lui Voronin şi preluarea Puterii. Partidele care au format Alianţa pentru Integrare Europeană nu au avut vreun proiect politic pentru Moldova când erau în opoziţie, nu-l au nici astăzi, când sunt la guvernare. A trebuit să treacă prea mult timp ca să ne dumerim că aşa-zisul „proiect politic Filat”, care se anunţa a fi cel mai de succes, a fost în realitate un plan de preluare a treucii Puterii. Sloganul „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” trebuia completat cu precizarea „la treucă”.
Iată de ce, într-un comentariu din 1 aprilie 2011 („R. Moldova, Ianus cu două feţe”) - îmi cer scuze, din nou, că mă autocitez! -, insistând asupra faptului că actuala guvernare nu are un proiect politic pentru viitor şi bâjbâie prin întunericul unei negre tranziţii de la rău mai spre rău, propuneam următoarele soluţii ce ar fi putut constitui elemente ale unui proiect politic de viitor pentru R. Moldova:
„…elitele politice de la guvernare să-şi revadă filosofia guvernării, să treacă de la vorbele despre reforme la înfăptuirea reformelor, să înceteze cochetăria şi chiar complicităţile cu comuniştii lui Voronin, să termine hărţuielile din sânul AIE, să ceară de la Europa garanţii, nu promisiuni goale, să treacă efectiv la derusificarea, desovietizarea, decomunizarea şi decriminalizarea R. Moldova, să pună capăt corupţiei, să tragă la răspundere grangurii fostului regim, să spună adevărul despre 7 aprilie 2009, să renunţe la serviciile fostei nomenclaturi a lui Voronin din administraţia statului, să reseteze relaţiile cu România, să se implice efectiv în destinul moldovenilor din teritoriile aflate azi în componenţa Ucrainei, să limiteze influenţa rusească asupra R. Moldova, să trateze problema integrării europene ca pe una de politică internă, nu externă. Numai astfel vom putea spune că vectorul politic al R. Moldova e cel european. Dacă nu facem asta, înseamnă că facem demagogie. Demagogie ca ideologie de stat…”.
Ca să revin la articolul colegului nostru George Damian, cred şi eu că R. Moldova o poate duce şi fără un proiect politic de viitor. (Apropo, mi-a plăcut parodia lui Val Butnaru „Avem o „ţară”. Ce facem cu ea?” la calitatea dezbaterilor publice privind viitorul R. Moldova.) O s-o ducem aşa încă 20 de ani, aidoma unui bolnav de tuberculoză care nu se tratează şi care o mai duce de azi pe mâine, tuşind mereu, ca să-l audă lumea că încă nu a murit… E şi acesta un proiect politic de viitor…
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Nu vă mai ascundeţi după cenzură ,scrieţi ADEVĂRUL în Timpul,pe prima pagină,litere mari pe fond alb:
***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***
***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***