Răbdare și inteligență: două condiții pentru reintegrarea regiunii transnistrene
adăugat 26 octombrie 2009, 08:39, la Interviu / Reportaj
Un interviu cu vicepremierul Victor Osipov. La puţin peste o lună de la instalarea noului guvern la Chişinău, vicepremierul Victor Osipov se va întâlni cu ministrul transnistrean de externe, Vladimir Iastrebciac, la 6 noiembrie, la Viena, la o rundă de negocieri în formatul 5 +2, adică, în prezenţa mediatorilor din partea OSCE, Rusiei şi Ucrainei şi a observatorilor europeni şi americani. L-am întrebat pe vicepremierul Osipov, într-un interviu înregistrat duminică, ce aşteaptă de la întâlnirea de la Viena. Va prezenta Chişinăul proiecte noi?Victor Osipov a declarat Europei Libere că se va aşeza, fără reţineri, la aceeaşi masă cu reprezentanţii regimului de la Tiraspol, pentru că ei controlează de facto regiunea din stânga Nistrului. Noul guvern de la Chişinău doreşte reintegrarea Transnistriei aşa încât integritatea teritorială a Republicii Moldova şi suveranitatea ei să nu fie afectate, dar nu se aşteaptă la o soluţie politică rapidă.
Vicepremierul a spus că, între timp, guvernul de la Chişinău va căuta să promoveze proiecte de ordin social, economic şi cultural care să refacă legăturile între locutorii de pe cele două maluri ale Nistrului. „Procesul de reglementare politică poate dura mult, este unul dificil, depinde nu doar de factorii interni, ci şi de raporturile dintre marile puteri, a declarat Victor Osipov. Dar celelalte probleme pe care le au oamenii din regiune pot fi rezolvate, chiar şi în condiţiile în care soluţia politică nu este găsită”.
Vicepremierul moldovean a mai spus că va căuta să atragă autorităţile transnistrene în asemenea proiecte care nu trebuie realizate „în ciuda celor de la Tiraspol, ci cu participarea lor”. Victor Osipov speră să obţină bani din bugetul Republicii Moldova, precum şi din partea Uniunii Europene pentru promovarea unor proiecte „care pot fi decuplate uşor de la condiţionările politice”.
În acelaşi timp, el crede că iniţiativele în domeniul democratizării regiunii transnistrene, deşi „sunt necesare, chiar obligatorii”, trebuie realizate „cu multă răbdare şi de o manieră inteligentă”. „Este un element care afectează capacitatea regimului de a se menţine la putere, spune Victor Osipov. Încercările fostei guvernări de a apăsa pe anumite butoane care să clatine regimul de la Tiraspol au avut un efect invers – ştim cu toţii că astăzi la Tiraspol se redactează o nouă constituţie, iar puterea se consolidează şi se centralizează”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲