Raportori ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei: Autoritatile de la Chisinau nu au tinut cont de recomandarile institutiilor europene
adăugat 11 iunie 2009, 07:59, la Eveniment
Egidijus Vareikis: "Daca as fi fost in locul lor (n.r. - opozitiei), as fi procedat la fel. Opozitia nu putea sa activeze intr-un parlament, dupa ce a acuzat ca acesta a fost constituit in urma unor alegeri fraudate"Parlamentarii francez, Josette Durrieu, si lituanian, Egidijus Vareikis, co-raportori pentru Republica Moldova din partea Comisiei de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) atrag atentia asupra necesitatii imbunatatirii cadrului electoral, transmite Agerpres.
Cei doi oficiali au efectuat, miercuri, o vizita de o zi la Chisinau, in cadrul careia au examinat situatia de dupa scrutinul parlamentar din 5 aprilie si protestele anticomuniste ce au urmat acestuia, dar si in contextul anuntatelor alegeri legislative anticipate.
Campania electorala va demara foarte rapid, iar alegerile vor avea loc, cel mai probabil, la sfarsitul lunii iulie. Problema majora in acest context este accesul tuturor actorilor politici la televiziunea publica, a declarat Durrieu, in cadrul unei conferinte de presa. In Republica Moldova exista foarte putine ziare, de aceea televiziunea este principala sursa de informare a subliniat parlamentul francez.
Durrieu s-a referit si la faptul ca autoritatile de la Chisinau nu au tinut cont de recomandarile institutiilor europene in vederea reducerii pragului electoral de la 6% la 4% si acceptarea blocurilor electorale, mentionand ca adoptarea unei astfel de masuri ar fi fost benefica democratiei din aceasta tara.
Nu este un lucru pozitiv faptul ca autoritatile nu s-au conformat acestor recomandari, a intarit, la randul sau, Egidijus Vareikis, adaugand ca aceasta "conteaza foarte mult pentru aspiratiile europene ale Republicii Moldova". Cu toatea acestea, el a admis ca, pana la viitoarele alegeri, regulile de joc nu vor fi schimbate. "Am solicitat de mai multe ori: Nu transformati Republica Moldova intr-o tara a unui singur partid!", a aratat acesta, subliniind ca scrutinul legislativ ce va avea loc in R.Moldova va fi sub o atentie mai sporita a comunitatii internationale.
Bi-presedintele Voronin nu a avut timp sa se intalneasca cu reprezentantii APCE
In alta ordine de idei, el a apreciat drept pozitiv gestul fortelor de opozitie de a nu vota un presedinte comunist si de a provoca organizarea de alegeri legislative anticipate. "Daca as fi fost in locul lor, as fi procedat la fel. Opozitia nu putea sa activeze intr-un parlament, dupa ce a acuzat ca acesta a fost constituit in urma unor alegeri fraudate", a declarat Vareikis. In acelasi timp, el a mentionat ca pe termen lung, alegerile anticipate aduc si efecte negative, pentru ca "este nevoie de un presedinte si de un guvern functional".
Raportorii APCE au anuntat ca au avut intrevederi si cu persoane arestate, dupa protestele din 7 aprilie a.c., si ca acestea nu stau "in cele mai umane conditii". Ei nu au reusit insa sa se intalneasca cu presedintele Vladimir Voronin, care este si presedinte al Parlamentului. "Daca nu a gasit zece minute sa se intalneasca cu noi, sau nu a avut nimic de spus, sau nu are o viziune, ceea ce eu interpretez ca ceva negativ", a declarat Vareikis
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲