Vlad Filat recunoaşte independenţa Transnistriei?
adăugat 24 noiembrie 2011, 18:24, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc
Declaraţia comună semnată de premierul Vlad Filat şi Igor Smirnov a stârnit mai multe controverse la Chişinău - înainte de toate, pentru că în document nu se specifică în ce calitate îşi asumă cei doi respectarea prevederilor stipulate.
Conform Declaraţiei, colaborarea dintre cele două maluri ale Nistrului constă în şapte capitole. Pe lângă faptul că părţile urmează să participe la negocierile oficiale în formatul „5+2” de la Vilnius, Vlad Filat şi Igor Smirnov s-au angajat să nu permită destabilizarea situaţiei din Zona de Securitate şi optează pentru reluarea integrală a transportului feroviar şi a comunicaţiilor telefonice dintre cele două maluri. De asemenea, documentul prevede ca părţile să coopereze în diferite domenii la nivel de comisii formate din experţi, dar şi la nivelul organelor de drept.
Potrivit PRO TV, Declaraţia a stârnit nemulţumirea politicienilor din dreapta Nistrului. Preşedintele interimar Marian Lupu consideră că premierul a semnat Declaraţia, înainte de toate, pentru interese de business. Liberalul Mihai Ghimpu s-a arătat nedumerit de gestul lui Filat şi a spus acesta nu trebuia să semneze Declaraţia, iar vicepreşedintele comunist al Parlamentului, Artur Reşetnicov, a declarat că, prin semnarea documentului, Vlad Filat a trădat interesele naţionale.
Sursa foto: Serviciul de presă al Guvernului
Întâlnirea Filat-Smirnov: pro şi contra
Europa, Statele Unite, dar şi vecinii ucraineni au salutat întâlnirea de luni de la Tighina a premierului R. Moldova cu liderul de la Tiraspol. Cei de acasă sunt mai reticenţi şi chiar se întreabă dacă nu cumva, prin declaraţia comună semnată cu Igor Smirnov, Vlad Filat recunoaşte, fie şi indirect, independenţa Transnistriei.
Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, a apreciat „eforturile părţilor, care contribuie la construirea încrederii”. Ea a salutat declaraţia comună emisă cu acest prilej şi şi-a exprimat speranţa că întâlnirea „va contribui la succesul primei reuniuni oficiale în format 5+2 de la Vilnius, din 30 noiembrie”.
Ambasada Ucrainei în RM consideră că „întrevederea, precum şi Declaraţia comună, au o semnificaţie importantă în ajunul reluării negocierilor oficiale. Dialogul constructiv dintre Chişinău şi Tiraspol şi consolidarea măsurilor de încredere sunt elemente indisponibile a reglementării paşnice a problemei…”.
Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul lituanian de externe, Audronius Ažubalis, este convins că „întâlnirea constructivă şi declaraţia semnată de către lideri sunt paşi importanţi pe calea spre reglementare”. Apreciem angajamentul părţilor pentru negocieri în formatul 5+2”, a declarat oficialul lituanian.
Statele Unite ale Americii au împărtăşit acelaşi punct de vedere. „Declaraţia emisă după această întrevedere a indicat asupra susţinerii ambelor părţi pentru procesul 5+2 şi pentru măsurile de soluţionare a problemelor transportului, comunicaţiilor şi a comerţului, cu care se confruntă oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, ase arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA la Chişinău.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲