Reabiliatarea politicii externe şi marşului revizionismului rus
adăugat 05 septembrie 2008, 15:28, la Opinii / Editoriale
Nu o singură dată Rusia a frânt teritoriile şi spiritul de libertate ale unor popoare. Nu o dată ne-am încrezut în aşa zisa "oştire creştină" de la Moscova şi aceasta a fost una diavolească. Şi am crezut, şi am cerşit milă şi sprijin, şi de fiecare dată am fost "lucraţi" de cneazii, ţarii, secretarii generali sau preşedinţii acesteia. Cât de mult îl regretă azi unii pe un Vâşinski, pe o Ana Pauker sau pe un vreun alt comisar norodnic care ar fi în stare să ne aducă în îmbrăţişarea Rusiei. Poate suntem naivi, poate unii se îmbată cu apă de ploaie, dar un lucru e cert- cu Moscova am fost îmbrânciţi şi siluiţi spiritual şi fizic. Iar Istoria nu poate fi înşelată!Basarabia contra Rusiei
O pretinsă expertă basarabeană pleda ceva timp în urmă că România trebuie să negocieze direct cu Rusia pentru Basarabia. Mi-am adus aminte de regretatul preşedinte al României Socialiste Nicolae Ceauşescu, care, la fel, a dorit la sfârşitul zilelor sale să readucă Basarabia acasă şi a sfârşit cum a sfârşit. Ne-am dumerit să observăm de la distanţă cum negociază Rusia în direct cu Georgia pentru Osetia de Sud şi cu Occidentul pentru Saakaşvilli.
R. Moldova negociază cu Rusia de la începutul existenţei sale, ba prin arme(anul 1992), ba prin Kozak, ba prin embargou "a produselor vinicole" sau " îngheţând gazele"... Eu, doar, mă întreb la ce ar trebui să renunţe România pentru a readuce la sânul său Basarabia? Este o întrebare pe care "ţarul" Putin şi adiotantul său, preşedintele rus-Dmitrii Medvedev, probabil, încă, nu şi-au pus-o...
Rusia o ţine una şi bună-planul Kozak chiar dacă Chişinăul oferă garanţii de autonomie extinsă în cadrul republicii.
Lumea multipolară şi Uniunea Europa de Est
Ruşii sunt în identificarea formulei magice care ar reda lumea multipolară spre care tinde Moscova. Formula exprimată de preşedintele rus Dmitrii Medvedev constă în cele cinci principii din politica externă de care se va ghida Federaţia Rusă: a) Rusia recunoaşte dreptul internaţional ca prioritate în relaţiile cu alte state, b) lumea trebuie să fie multipolară, nu trebuie acceptată unipolarietatea şi nu trebuie admisă domnaţia. Rusia nu trebuie să se raportezr la o singură ţară din lume-SUA; c) Rusia nu vrea confruntare cu nici un stat şi va dezvolta relaţii de prietenie cu Europa, SUA şi alte state ale lumii; d) o prioritate constă în asigurarea vieţii şi demnităţii cetăţenilor ruşi; e) Rusia ca şi alte state are interese priviligiate. În primul rând, Rusia vreasă dezvolte relaţii de prietenie cu vecinii. Probabil, ca în cazul Georgiei(sic).
Această formulă se regăseşte într-un limbaj camuflat şi în noua Concepţie de securitate a Rusiei.
De ce o altă Uniune în locul celei existente în formula CSI?
Într-un interviu al adjunctului Ministrului afacerilor externe al Rusiei A. Denisov despre situaţia din spaţiile CSI, ce a apărut în publicaţia "Vremea novostei" din 21 februarie 2008, acesta răspundea la întrebarea dacă mai este capabilă de viaţă CSI, că aceasta nu trebuie îngropată şi că este una recunoscută pe plan internaţional. Dar că CSI nu este o structură de integrare, ci un forum al statelor legate istoric. Strângerea şuruburilor a CSI-ului este fără perspectivă şi că această organizaţie are ca scop schimbul opiniilor, întrevederilor şi rezolvarea problemelor. Denisov subliniază faptul că state precum Ucraina şi Azerbaidjan reneagă ca subiect de drept organizaţia, dar că, totuşi, Comunitatea activează în direcţia acestora.
Forţa CSI-ului, spune ministrul rus, constă în vulnerabilităţile acestuia.
"Chiar dacă opinia publică nu cunoaşte sistemul organelor comunităţii, totuşi acestea rezolvă problemele, elaborează poziţii comune şi reguli de cooperare. Atâta timp cât CSI-ul apără interesele membrilor săi, el va avea priză. Nimeni cu forţa nu este ţinut în CSI, şi nu este băgat într-un proces al integrării",-afirmă Denisov.
Predicţiile filosofului "eurasiatic" rus Alexandr Dughin care afirmă că în perpectiva apropiată se va modifica arhitectura mondială, datorită războaielor locale de intensitate medie ce se vor produce pe întreg perimetrul Pământului se încadrează perfect în strategia rusă de recrearea a noului concept de orânduire a lumii. Şi Dughin vorbeşte că Rusia nu mai are motive să ţină Organizaţia de la Şanghai, EvrAzES-ul, OTSC-ul, uniunea statală cu Belorusia într-o realitate virtuală.
"Ne trebui sprijinul acestor state, ne trebuie o lume multipolară, ne trebuie o reală integrare a spaţiului post-sovietic", afirmă Dughin.
Între scenarită şi reevaluare de politică externă
La Chişinău mişcările pro-ruse manifestă din greu arătându-şi sprijinul faţă de noua politică rusă de reclădire a unei ordini pretinse "multipolare" pe mapamond. Tiraspolul urlă cu gură de şarpe că vrea să facă copy/paste la scenariul caucazian. Dar există grupuri elitare care cer o rapidă redefinire şi a politicii externe a României faţă de Moscova în contextul creat de conflictul din Georgia şi a provocărilor din regiunea Mării Negre.
Sunt voci cu pretenţie care chiar cred că Rusia este generoasă şi poate să ne dea în dar Bucovina şi Basarabia de Sud. Dacă ar fi aşa după cum îşi închipuie unii, sunt sigur că laboratoarele geo-strategice ale Kremlnului ar fi lansat pe piaţă un atare scenariu. Nu văd de ce ar trebui să fie lansate scenarii virtuale, care, încă, nu au fost concepute la Moscova.
Deocamdată, România este stat care aparţine Uniunii Europene şi în egală măsură Alianţei Nord Atlantice. Preşedintele României Traian Băsescu a perceput Marea Neagră ca "un lac rusesc", iar o nouă direcţie prioritară de politică externă a României a fost declarată regiunea Mării Negre.
Dar spaţiul pontic reflectă interese şi, în context, este unul cu mari probleme . Existe inadvertinenţe între Rusia şi Turcia, există probleme de ordin politic şi militar între Rusia şi Ucraina, între Rusia şi statele din GUAM pe subiectul conflictelor latente, există probleme de securitate energetică şi proiectele legate de zona Marea Neagră şi Marea Caspică. Unii pretinşi lideri de opinie au cerut în mod imperativ preşedintelui Traian Băsescu o reabilitare grabnică a relaţiilor cu Rusia, o reevaluare a priorităţilor, prin adoptarea unei linii politice mai "pragmatice" şi mai "moi" faţă de Kremlin.
O apropiere de Rusia şi o orientare a unor somnambuli cu ochii larg deschişi poate fi caracterizată dorinţa unor forte româneşti de acomodare la noul revizionism moscovit.
Nu cred că situaţia este într-atât de gravă încat se cere o reconsiderare din temelie a fundamentelor politicii româneşti externe. I s-a reproşat lui Traian Băsescu că nu a dat o fugă până la Kremlin, ci a făcut un turneu în statele care nu sunt în relaţii de servitudine totală faţă de Moscova.
Probabil, unii deja şi-au făcut loc ca să depună juramântul de credinţă în faţa cuplului neoimperial Putin-Medvedev. Este adevărat că preşedintele Traian Băsescu a făcut această vizită în regiunea Mării Negre, iar vizita a cuprins toate statele din GUAM, cu care s-a încercat constituirea unor proiecte alternative celor dominate de Kremlin.
Vizita a însemnat mai mult decât o prezenţă românească, a însemnat transmiterea unor semnale de încurajare şi de sprijin a unui partener cu miză creativă în ragiunea Mării Negre. Inclusiv, propunerea comună româno-ucraineană, de înlocuire a trupelor ruseşti de menţinere a păcii din Georgia şi Transnistria cu trupe ale OSCE sau ale UE.
În loc de concluzii
Rolul României trebuie să fie a unui actor cu miză regională, în care dosarele ce ţin de securitatea Mării Negre, să capete mai multă acţiune. România are capacitatea de a da vectori politicilor sale regionale, inclusiv în spinosul dosar transnistrean.
Eu, unul, nu aşi îndrăzni să manifest adoraţie, nici măcar simpatie faţă de "ursul" rus, pentru că acesta chiar ar crede că am o dragoste nemaivăzută faţă de el, astfel încât ne-am putea trezi cu acesta câlcând apasat, cu un dor nespus de-a fi mângâiat, nu numai la Tiraspol, Chişinău, dar chiar şi la Bucureşti.
In general, cind romanii si compatriotii mei(basarabenii) vor incet sa strige despre trecutul lor dureros, sa utilizeze lozinci nationaliste a coror virsta depasesc deja secole????????????............Si pricipala intrebare cind romanii vor inceta sa invinuiasca in toate nenorocirile sale poporul rus???????Da rusii duc o politica "imperialista", insa neinsemnata comparativ cu politica SUA in asia sau america latina,poate rusii si distabilizeaza situatia in Georgia insa cu mult mai civil decit NATO(in special SUA) in Iugoslavia,poate ne amintim ca trupe romaneste au fost in Irak?.....defapt ca si cele moldovenesti...
Poate e timpul sa schimbam ceva in mentalitatea noastra?..
P.S:Recunosc ca Rusia e dusmanul numarul 1 al R.M,insa in relatiile externe trebuie sa fim obiectivi si sa ducem o politica echilibrata atit cu fratii de peste Prut cit si cu vecinii slavi!
Un stat slab cum este Romania sau Republica Moldova desigur trebuie sa se alieze celor puternici,asa-i politica contemporana,insa deja n-avem nici un drept sa facem exclamatii cu caracter national,pur si simplu nu ne vor intelege oamenii care intradevar sufera si sufera pentru ca au avut norocul sa iaba petrol sau si mai banal sa fie musulmani(adica teroristi in viziunea SUA).
O alta intrebare:Toti vizitatorii acestui site(practic toti) considera Rusia ca dusman istoric a poporului roman!Insa toti se limiteaza la exclamatii,citari din carti de istorie sau din povestirile buneilor si nimeni nu propune nimic in solutionarea acestei probleme...
Eu totusi consider ca romanilor nu pur si simplu le place sa iaba un dusman puternic dar doresc sa corecteze aceasta situatie!
Despre turci , frate ,intorci totul invers.
Principalul e ca nu sunt in Basarabia si am TV foarte mult.13-romane, 11-ruse, 6-ucraina( moldovenesti nici unul) si multe,multe altele- peste 400 canale , sa fiu eu sanatos si sa am timp sa le privesc, ceia ce-ti doresc si tie.Vreo chiteva limbi straine ,pe unde mai rau ,pe unde mai bine. Sa discut ,recunosc, nu prea , dar inteleg, nu ma pling. Si uite aici e mierea. Rusii tin una ,ca si la inceput. Dar strainii, dupa ce au mai fost pe acolo ( trebuea sa vezi ce spuneau niste reportei japonezi), asa dar ce se transmitea de o data ,si acum ce transmit - diferit. Un moment foarte neplacut a fost la FOXNEWS in SUA. Peste chiteva zile dupa ceia ce a fost in Osetia, o mama cu fitita de vreo 15 ani din Osetia ce locuesc in SUA. au fugit in RUsia si de acolo in SUA . Au fost invitate la acest canal serios ca sa povesteasca , au fost putin pregatite ce sa povesteasca , si chind au esit in smisie directa au inceput a povesti intradevar cum a fost si ce au vazut ele singure , pe data au fost intrerupte , tuse , galagie, si reclame , dupa le spune ca mai aveti 30 sec. si atit. Asta e un caz din multe.
Intrebatorule - despre 500 de tancuri. Aici mai omorit. Ma, si cum vau luat in NATO? Dar rusii de vreo 2 ani si ceva bat toaca ca SUA, Israel s.a.inarmeaza Georgia, si chiti instructori din SUA sunt acolo, si ce tactica de lupta se pregateste, modul de antrenament, totul .Castile albastre care stau acolo vad ca se aduna forte la granita , tancuri, sisteme "grad" , tunuri . Tu , Intrebatorule un singur lucru nu cunosti . Am sa-ti spun , vad ca esti un nene nu rau. Asa dar sa tii minte , Georgia , fosta in URSS. KGB a fost unul pentru toti. si au fost din toate republicele agenti (normal), Agentii nu ese la pensie nici odata. chear da ca si primesc pensie, dar is agenti pina la moarte . Tot pasul se stie !!!!!!! Si sigur ca armata rusa era pregatita .Depre situri- down!Primele au fost sparte siturile Osetine, pe urma au fost inregistrati peste 400 de spargatori- hacheri rusi, majoritatea din Moscova si Sanct-Peterburg care au fu..t toate siturile georgiei. Nui nimic strasnic, asteas razboaele pe viitor!!
Asta asa la o adica . Dar daca vrei ceva serios, poftim frate. Spui ca ai fost ca mine !!Nu ,nai fost si nici no sa fii niciodata. Eu cu 23 de ani in urma eram la razboi. Multi nici nu erau pe lume , altii alergau pe sub masa.
Frate erau multi, rai si fara soveste si rusine. Aveau intentii foarte serioase , vroiau sa ma omoare, iti dai seama frate intrebator, ca doar asa e la razboi. Si cine gindesti ca plateau baetii ceia rai , ai ghicit, americanii . Stii cum e la asa cumatrii, cine pe cine, si cum ai inteles deja eu discut cu tine ,dar multi din cei rai si platiti bine no sa mai discute cu nimeni . Eu as putea sa-ti povestesc multe ,nu din carti sau filme ,sau cuvintari de lui W BUSH pe la sumeturi la Bucuresti dar din veata , zi de zi , mai multi ani ,cines americanii. Aici nu e locul sa povestesc niste cazuri . Eu sunt mai mult ca convins , tu ,intrebatorule macar odata sa vazut cu ochii macar un caz din ce am vazut eu , iti schimbai parerile despre democratia americana. Stii ,e mai bine odata sa vezi dechit 100 ori sa auzi.
Apropo , am fost si eu soim (la noi altfel se spunea), pioner, comsomolist. Dar in partid comunist am refuzat. Miau propus . Stii de ce . Deacum intelegeam foarte bine lucrurile si am zis ca sa fiu comunist nu pot , dar pur si simplu membru de partid - nu vreau. A fi comunist ,e imposibil. Citeste statutul partidului !!! Salut!!
aceleasi mesaje, aceleasi idei de catre aceeasi romani ingusti la minte...
Micaele, te rog, mergi la ambasada RM din Bucuresti si arunca cu oua! voi urmari non-stop ProTv si voi avea ocazia sa te cunosc
;-)))
De salarii la baeti , credema ca aici nu pot sa-ti spun nimic, nui locul.Sa stii ca e interesant!!!
cand mergi la ambasada RM sa arunci cu oua?
Arunca un ochi la comentariile de aici:
http://www.pavlicenco.md/2008/09/09/in-rmoldova-creste-numarul-adeptilor-unirii-cu-romania-ca-unica-solutie-pentru-a-iesi-din-zona-de-influenta-rusa-si-a-ajunge-prin-modelul-romanesc-de-transfomari-europene-intr-un-spatiu-de-normali/
Cu persoane care se pronunta cu aere imperialiste(basarabia ii teritoriu national,da populatia ii rusofona care trebui lasata sa insaraceasca total ca mai apoi ei sa inteleaga cine sunt romanii!)-ha,ha,ha baiti da nu vati duce voi............cu romanismul vostru!!!!!!!!!!!!
intrebatorul: 99% din petrol vine din Romania. nu stiam ca Lukoil e companie romaneasca :-)).
si culmea, toti romanii care vin in Moldova isi fac plinul la noi, nu de alta, dar e mai ieftin
Da stiu ca vin la voi sa faca plinul ca aici e de fapt ce nu vede lumea. Energia electrica vine moca de la noi la voi in timp ce noi o platim. Si cu benzina e la fel. Dar nu imi pare rau pentru ca e vorba de moldova nu de vreun stat cu care nu avem nici o treaba.
Probabil esti un om tare de fire si convins in puterile sale daca iti permiti injurari pe un site intelectual(numai ca unele comentariil se fac de niste delitanti care habar n-au de geopolitica in schimb toate se rascumpara prin patriotismul si chiar nationalismul sua-fals dupa parerea mea, imi vine a ride de niste barbati in virsta de pe acest site care inca au ramas la nivel de scolari care numai ce au dat de vre-o carte istorica sau de niste date statistice)baieti,un sfat:intocmiti o idee proprie,mai originala si daca va permiteti sa criticati o poztie straina cel putin exprimati-o pe-a voastra,in caz contrar ramineti in ochii mei niste prosti!Luati exemplu dupa micael,care nu-si permite injurari sau critica grosolana a ideeilor altora!si desi am o alta pozitie o respect doar pe-a lui!
To intrebatorul:
Poate iti incetezi umanismul asta cronic si te orientezi la o pozitie mai exacta?Nu de alta da m-am saturat de portretele morale care tu mi le faci si crezi ca pari destept:),cel putin daca iti sunt antipatic alege o metoda mai intelectuala sa-mi arati aceasta.
Fratilor imi cer scuze ca mi-am permis declaratii neprielnice acestui site,pur si simplu sunt nevoit sa raspund cu aceeasi moneda unor persoane.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲