Referendumul – planul de rezervă al AIE?
adăugat 15 septembrie 2009, 09:13, la Opinii / Editoriale
Iniţiativa trebuie deja înaintatăÎn timp ce liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, anunţă hotărât că la anul ne aşteaptă noi anticipate, pentru că niciunul dintre cei 48 de deputaţi comunişti nu îşi va da votul pentru Lupu – preşedinte al republicii, Alianţa pentru Integrare Europeană nu pare impacientată. Liderii AIE lasă de înţeles că, chiar dacă nu vor reuşi să găsească cele opt voturi “roşii” necesare pentru alegerea şefului statului, există şi alte soluţii pentru depăşirea situaţiei. Organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei ar putea fi unul dintre planurile de rezervă ale AIE, ne-au dat de înţeles sursele noastre din cadrul alianţei. Iar analiştii politici şi experţii în drept constituţional afirmă că această soluţie este cât se poate de binevenită.
O schimbare necesară
În opinia lui Victor Popa, doctor în drept constituţional, schimbarea Constituţiei în vederea modificării modului de alegere a şefului statului este nu doar posibilă, dar şi necesară, pentru că actuala normă de 3/5 din voturi necesare pentru alegerea preşedintelui republicii duce la destabilizarea situaţiei. “În toate republicile parlamentare din Europa, procedura de alegere a şefului statului este mult mai simplă. Spre exemplu, în Germania şeful statului este ales cu majoritatea simplă de voturi din Adunarea Federală”, explică Popa. Totuşi, expertul susţine că liderii AIE cel mai probabil nu vor dispune de timp pentru a opera aceste modificări “Chiar dacă această problemă ar fi scoasă la referendum, legea spune că proiectul de modificare a unui articol din Constituţie poate fi examinat doar după şase luni de la depunerea lui la Parlament. AIE nu are însă la dispoziţie acest timp, Parlamentul nu poate aştepta şase luni ca să fie inactiv, iar Mihai Ghimpu nu poate amâna nejustificat dizolvarea Parlamentului după două încercări eşuate de alegere a şefului statului”, a explicat constituţionalistul.
Un plan realist
Analistul politic Igor Munteanu consideră însă că varianta modificării modului de alegere a preşedintelui prin referendum este foarte realistă. Or, pentru alegerea şefului statului prin votul direct al alegătorilor au optat atât Partidul Comuniştilor, cât şi mai multe partide din cadrul AIE. “Este absurd atunci când un preşedinte care nu are legitimitate peste capul Parlamentului să poată supravieţui politic după dizolvarea acestui Parlament”, consideră Munteanu. Analistul susţine că cel mai rezonabil ar fi ca prima încercare de alegere a preşedintelui să aibă loc la sfârşitul lunii octombrie sau chiar în noiembrie pentru că atunci va exista deja un nou Guvern, se va schimba şi structura instituţiilor publice şi probabil şi dialogul politic ar putea fi mediat de către alte circumstanţe decât cele imediat după alegerile din 29 iulie.
Iniţiativa trebuie deja înaintată
Cât priveşte timpul pe care, potrivit lui Victor Popa, ar putea să nu îl aibă la dispoziţie AIE pentru modificarea Constituţiei, Munteanu afirmă că în momentul în care cel puţin 30 de deputaţi votează pentru organizarea unui referendum, datele problemei se schimbă esenţial. “Este adevărat că proiectul cu privire la modificarea Constituţiei trebuie să stea în Parlament vreo şase luni, dar din moment ce este demarat un proces consacrat prin referendum, necesitatea alegerii şefului statului în cele două luni de zile poate fi amânată”, spune analistul, precizând că ar fi bine ca deputaţii să depună cât mai curând în Parlament o iniţiativă de modificare a Constituţiei în vederea alegerii şefului statului prin votul direct al populaţiei.
Alegeri parlamentare şi prezidenţiale, peste un an?
Şi analistul politic Igor Boţan este de părerea că AIE dispune şi de posibilităţi, şi de timp pentru a modifica Constituţia, deoarece preşedintele în exerciţiu este cel care stabileşte când urmează să intre în vigoare decretul său de dizolvare a Parlamentului. “Dacă eşuează alegerea preşedintelui, AIE trebuie să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei potrivit căruia şeful statului să fie ales direct de către populaţie. În Codul Electoral se restabileşte capitolul care a fost exclus cu privire la alegerea şefului statului. În regim de urgenţă, se cere Curţii Constituţionale să dea aviz şi jumătate de an acest proiect rămâne în Parlament să se “odihnească”, explică Boţan. Potrivit scenariului, spune analistul, în primăvară, AIE ar trebui să anunţe ori dezbaterea în Parlament a acestui proiect, ori, dacă PCRM nu va dori să discute acest proiect, poate fi anunţat un referendum care poate fi organizat în două luni de zile. “Acest referendum va fi extrem de popular. Or, 70 la sută din alegători doresc alegerea directă a şefului statului”, afirmă Boţan, precizând că, în toamna lui 2010, pot fi organizate concomitent alegeri parlamentare şi prezidenţiale.
Lucinschi susţine ideea
Şi cel de-al doilea preşedinte al republicii, Petru Lucinschi, vede în organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei o soluţie pentru anticipate. „Conducerea de azi ar putea să organizeze un referendum la începutul lunii noiembrie, astfel ca la sfârşitul lunii februarie-începutul lunii martie anul viitor, preşedintele să fie ales de către popor. Nu trebuie să ne deranjeze mult acest lucru, principalul este ca AIE să fie consecventă”, a menţionat cel de-al doilea preşedinte al R. Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲