Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:43

 

Remember: “Doua lacrimi gemene” alaturi de Grigore Vieru si Andrei Vartic – “doina” Basarabiei

adăugat 15 iunie 2009, 08:26, la Interviu / Reportaj

O “doina” atat de frumoasa precum cele “doua lacrimi gemene”, Andrei Vartic si Grigore Vieru ,apartin Basarabiei, si de ce spun “doina” aceasta mana de artisti, deaorece prin ceea ce au exprimat si au sacrificat pentru Basarabie, prin cantecele si poeziile lor, au adus in fiecare dintre noi o lacrima, un zambet, o speranta, pentru libertate si aproprierea celor doua maluri ale Prutului, mai solidara.

Despre sotii Teodorovici ( Doina Aldea Teodorovici si Ion Aldea Teodorovici) ,Grigore Vieru si Andrei Vartic sunt si se pot scrie zeci de articole si pagini in memoria lor, cu toatea acestea vrem sa va aducem in sufletele voastre “doina” a ceea ce ei au cantat-o si au promovat-o, vrem sa va aducem speranta, bucuria, si amintirea vremurilor de odinioara.

Nu trebuie sa ii uitam, indiferent de generatie, tanara,batrana,sau copii, ei fac parte din viata noastra in fiecare zi, ei sunt in inimele noastre indiferent daca afara ploua, tuna , fulgera, sau ne e bine.

Ei ne sunt speranta noastra, de ce zic speranta? Pentru ca in fiecare zi, de acolo de sus, ne da speranta sa luptam si sa nu ne uitam originile, sa apreciem ceea ce avem, si sa facem o lume mai buna in care traim.

Mai jos, va prezentam un material foto, alaturi de o scurta descriere pentru fiecare dintre membrii “doinei” Basarabiei, iar la final va invitam la cateva videoclipuri remember cu ei.



Grigore Vieru nascut într-o familie de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru,la data de 14 februarie 1935,autor si scriitor a numeroase poezii, a debutat cu celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa”.Printre operele sale va amintim o parte din ele: “Mulţumim pentru pace” (versuri) şi “Făguraşi’ (versuri, povestiri şi cântece),”Poezii de seama voastră”,”Bărbaţii Moldovei “,”Abecedarul “,”Mama”,”Metafore albastre”.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici, declarand apoi:

“Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul.”

La 5 decembrie 2005, poetul Grigore Vieru a suferit un accident suspect ce i-ar fi putut curma viaţa. Poetul s-a declarat convins că nu a fost vorba de o situaţie întâmplătoare şi banală.A încetat din viaţă pe data de 18 ianuarie 2009 in urma unui grav accident de circulaţie pe traseul R-3 Chişinău–Hînceşti–Cimişlia–Basarabeasca,la exact două zile după accident în Spitalul de Urgenţă din Chişinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.Grigore Vieru a fost decorat post-mortem la date de 20 ianuarie, fiindu-i conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Nota autorului: Tare as vrea sa stiu de ce oare Voronin nu il omagiaza pe acest poet al Basarabiei si al romanilor de pretutindeni!



Ion Aldea Teodorovici născut în 1954, de Buna-Vestire, în orăşelul Leova.In 1981 devine student la Facultatea de compoziţie şi pedagogie a Conservatorului “G. Musicescu” din Chişinău, activează în cadrul formaţiei de muzică uşoară „Contemporanul” condusă de compozitorul Mihai Dolgan.Duetul Doina şi Ion este lansat la o seară de creaţie a poetului Grigore Vieru. Fiind respins la Radio şi Televiziune, Ion ia ghitara în braţe şi porneşte împreună cu Doina să cutreiere satele Moldovei. A scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice. Când era mai trist, scria muzică sacră.Soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici sunt aceia care după revoluţia din decembrie 1989 au cântat primii despre limba română, Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel în cultura basarabeană).În 1991, au cântat la Marea Adunare Naţională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună:

“Vin aici direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, să vă aduc salutul libertăţii noastre”.

În mai 1992, împreună cu poeţii Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, au cântat în faţa luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.


Moartea celor doi din data de 29/30 octombrie 1992, cand a avut loc un accident cu maşina in care se deplasau spre Chişinău, a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de capitala României,a fost percepută la data respectivă ca o tragedie naţională.

Multe voi sustin ca nu a fost un nefericit accident, ci o asasinare,cu toate dovezile care aratau acest lucru ( in maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Doina şi Ion aflaţi pe bancheta din spate au fost striviţi între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului).



Doina Aldea Teodorovici s-a născut într-o familie de intelectuali în anul 1958 în oraşul Chişinău. În 1975 a absolvit şcoala Nr.1, româno – franceză, Chişinău iar în 1980 Universitatea de stat din Chişinău, facultatea de filologie, limba şi literatura română.

Dacă astăzi se învaţă în limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este în parte meritul lor. Soţii Teodorovici au fost cei care au cântat după 1989 despre Eminescu (domnul Eminescu – cum îl numeau ei) şi astfel l-au reintrodus în cultura basarabeană ca pe o comoară pierdută şi regăsită.

A trecut în nefiinţă împreună cu soţul său, în urma unui accident rutier de pe şoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992.

Era însărcinată şi aştepta o fetiţă.

În 1993 i se acordă (post mortem) Ordinul Republicii.



Andrei Vartic nascut 21 oct. 1948, in com. Danceni, jud. Chisinau, in familia lui Vasile Vartic si a Zinoviei (n. Constantinov). Familia Vartic s-a stramutat la Danceni din sat. Marmora, de langa Piatra Neamt, la inceputul sec. XIX. Pe linie materna este indeaproape inrudit cu sociologul si folcloristul Petre Stefanuca (1906-1942), discipol al Scolii sociologice a lui D. Gusti, martirizat dupa ocuparea Basarabiei de catre sovietici. Bunelul lui, Andrei Constantinov, fost primar la Ialoveni, a murit in Gulag (la Magadan) ca detinut politic.

Andrei Vartic a fost deputat în parlamentul RM (1990), consilier prezidential, regizor de teatru, actor; om politic; publicist, scriitor; cercetator stiintific, editor, filozof si nu numai, cel mai important a fost un promotor al culturii; fruntas al miscarii de eliberare nationala din republica Moldova, fondator si promotor al portalului VoceaBasarabiei.com

Vasta, prodigioasa si originala activitate a lui Andrei Vartic genereaza opinii si atitudini impartite – de la aclamare pana la huiduiala, de la admiratie – la agresivitate, de la extaz – la reticente.

Se intreba intr-un articol ce se poate intampla atunci cand ingerul Domnului il atinge pe om cu aripa.

Ultima sa carte, pe care a editat-o în octombrie trecut, când împlinea 60 de ani, a intitulat-o „Timpul lui Eminescu”.


Andrei Vartic a incetat din viata in noaptea dintre 2-3 iunie dupa o lunga suferinta, intr-un spital din Chisinau.

Va invitam mai jos la cateva videoclipuri ce i-au consacrat pe toti cei descrisi mai sus, ce reprezinta pentru noi toti , o “doina” a Basarabiei.

Doina si Ion Aldea Teodorovici – Maluri de Prut video - live concert




Doua lacrimi gemene



Grigore Vieru – Ultimul interviu



Adio dela Grigore Vieru (mii de români depe ambele maluri ale Prutului)



IN MEMORIAM Grigore VIERU – voce Cristi Aldea Teodorovici



Nicolae Dabija: Andrei Vartic a fost un dac liber


Autor: SOS Basarabia
Sursa: sosbasarabia.wordpress.com


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0490 secunde