Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 04:04

 

REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?

adăugat 28 octombrie 2016, 13:39, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan

Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină

Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în spate, se întorc de la școală.

Pe aceeași ulicioară din satul Risipeni, raionul Fălești, cu vreo 30 de ani în urmă, se ducea și venea de la școală Maia Sandu, fosta ministră a Educației, în prezent, potrivit sondajelor, unul dintre politicienii care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor R. Moldova.

Îi seamănă tatălui

Fiica unui frontist, fost șef al complexului de porcine din stat, și a profesoarei de muzică din localitate, acum la pensie, fosta ministră care a decis de curând să facă primul „PAS” în politica mare este respectată de întreaga comunitate.

„Tatăl ei a fost un Om cu literă mare. Maia îi seamănă lui”, ne repetau toți localnicii pe care i-am întâlnit, marți, în Risipeni.

Liceul teoretic „Diomid Gherman”, cel în care cu ani în urmă a învățat și Maia Sandu, este amplasat în cea mai mare clădire din Risipeni. Instituția, lângă care strălucește semeț, pe un postament, un ostaș înarmat, aurit de curând de autorități, poartă amprenta investițiilor occidentale.

Pe un panou amplasat chiar la intrarea în clădire, vizitatorii sunt informați că, în 2007, liceul a beneficiat de un proiect de renovare, finanțat de USAID. Primul proiect american implementat în localitate i-a adus liceului termopane și izolare termică. Astăzi, liceul beneficiază și de alte proiecte străine pe care le-a obținut cu propriile forțe.

„De la Ministerul Educației? Nu! Nu am obținut niciun proiect pe timpul Maiei Sandu”, se amuză directorul liceului, Gheorghi Lupușor, de întrebarea noastră.

„Probabil nu o cunoașteți pe Maia. Nici nu am fi îndrăznit să ne adresăm la ea cu asemenea rugăminți. Pentru ea contează doar rezultatele. Eu i-am fost profesor, așa că o cunosc foarte bine pe doamna ministru”, vorbește directorul, plin de respect.

O elevă sârguincioasă

Gheorghi Lupușor și-o amintește pe Maia Sandu ca fiind o elevă sârguincioasă, cu o logică perfectă, dar scumpă la vorbă.

„Îi plăcea să lege lucrurile între ele într-un șir logic. Vorbea mereu laconic. Avea un puternic simț al responsabilității și dreptății. Pe acestea cred că le-a moștenit de la tatăl ei, un om foarte respectat. A fost veterinar, iar apoi și șef al complexului de porcine din sat. Datorită modului în care a condus complexul, într-un an acesta ajunsese pe primul loc în fosta URSS”, își amintește directorul liceului de Grigore Sandu, tatăl Maiei, decedat în urmă cu 16 ani.

Când a aflat că fosta sa elevă a fost desemnată ministră a Educației, Gheorghi Lupușor spune că a strigat: „Ura!”. „Știam cât e de ambițioasă și eram sigur că vor începe reformele în sistemul de învățământ”, ne explică el bucuria de atunci.

„Cu Maia nu-ți poți face pile”

Și fosta dirigintă a Maiei Sandu are doar cuvinte de laudă la adresa elevei din banca a doua de la perete, chiar dacă, recunoaște ea, Maia nu este o fire atât de comunicabilă ca sora ei, Veronica.

Fiind apropiată familiei fostei ministre, Evdochia Brașoveanu, profesoară de istorie, își amintește că actuala politiciană era combativă și în școală. „Ea este firavă doar la înfățișare. Dar, de fapt, a știut mereu să își impună punctul de vedere. A absolvit liceul cu medalie de argint. A avut doar o notă de patru (în sistemul vechi de notare, echivalent cu nota nouă – n.r.), la limba moldovenească, cum se numea pe atunci. Mulți ziceau că nu va face față atunci când a fost numită ministră a Educației, pentru că nu e din sistem, dar eu știam că are suficientă ambiție, în plus, mama Maiei este profesoară și îi erau cunoscute problemele sistemului”, ne spune profesoara.

„Fata mea va ajunge ministru!”

Evdochia Brașoveanu susține că perioada în care fosta sa elevă a fost ministră a fost una dificilă și pentru ea. „Mi s-a întâmplat de mai multe ori să mi se adreseze diferite persoane cu rugăminți de a interveni pe lângă Maia pentru a-i ajuta într-o problemă sau alta. Trebuia să îi explic fiecăruia în parte – cu Maia nu-ți poți face pile. Niciodată nu am îndrăznit să îi vorbim despre favoruri. Ea este fix ca tatăl ei. Sunt sigură că, dacă mai era în viață, ar fi fost foarte mândru de fiica lui”, ne mai spune diriginta, amintindu-și că, odată, glumind în timpul unei discuții, Grigore Sandu ar fi menit: „Fata mea va ajunge ministru!”.

Modestia din familie

Deși este un sat relativ mare, în Risipeni găsești cu ușurință casa Maiei Sandu. Unde trăiește mama fostei ministre știu toți.

„Cum să nu știm de Maia Sandu? Dar mai bine era prim-ministru. Că așa, ca ministră a Educației, ne-a scurtat vacanțele”, ni se plâng mai în glumă, mai în serios elevii de la liceul din sat, îndrumându-ne cum să ajungem pe străduța paralelă cu strada Unirii din Risipeni. Acolo, într-o curte curată lună, o găsim pe Emilia Sandu, mama fostei ministre, care tocmai s-a întors de la niște vecine pe care le-a ajutat să „dreagă” niște gâște.

Modestă, la fel ca și fiica sa, femeia ne roagă să nu o fotografiem, pentru că nu vrea să apară în presă.

„Știți, eu mă bucur pentru succesele fetei mele, dar nu aș vrea să mă citați. E mai bine să vorbească alții despre ea”, ne sugerează Emilia Sandu.

Fosta profesoară își amintește că, atunci când a aflat că fiica ei ar putea deveni ministră a Educației, se ruga să nu fie adevărat. „O știu luptătoare și îmi era frică să nu aibă de suferit”, ne explică mama ministrei reformatoare.

„Mulți din familia Sandu au ajuns oameni mari”

Vecinele sunt mai vorbărețe. „Tare buni oameni sunt. Mulți din familia Sandu au ajuns oameni mari. Maia a fost la Banca Mondială, sora ei mai mică, Veronica, tot a învățat peste hotare, în Olanda, și acum lucrează prin proiecte străine, un verișor știu că e pe la Banca Națională a României. Sandu, la noi în sat, se consideră o familie de intelectuali. Pe tatăl Maiei îl respectau toți. Mulți se temeau de el, pentru că era un om cinstit și cu dreptate. El a fost printre primii membri ai Frontului Popular de la noi din sat”, ne descrie familia fostei ministre vecina Maria Bordeniuc.

Femeia îți amintește cum, micuță fiind, o vedea deseori pe Maia Sandu ducându-se la vie cu tatăl ei.

Erau tare apropiați. În general, e o fată simțită. Chiar și acum când vine în sat stă cu noi de vorbă. Nu e cu nasul pe sus”, își descrie emoționată vecina Maria Bordeniuc.

Fosta dirigintă își amintește că, vara trecută, Maia le-a făcut o surpriză ei și mamei sale și le-a dus într-o excursie în Bucovina.

„Îi place mult să călătorească, mai ales în munți. Cu rucsacul în spate și căștile în urechi, poate merge zeci de kilometri”, ne dezvăluie ea.

Temerile sătenilor

Alic Mosurati, un alt consătean, se declară fan înflăcărat al noului proiect politic al Maiei Sandu.

„Eu când mă uit la televizor mă enervez. Toți politicienii ceia umblă cu minciunile. Tălmăcesc, răstălmăcesc. Maia lovește fix în țintă. La noi, tot satul o susține. Așteptăm să vină în sat și ne înscriem în partidul ei”, ne vorbește bărbatul cu entuziasm.

El ne dezvăluie că, la alegerile parlamentare din 2014, satul a votat masiv pentru Partidul Liberal Democrat mai mult de dragul Maiei Sandu, care era pe listele viitorilor deputați.

„Primarul e de la Partidul Nostru, dar să știți că nu are treabă cu politica. E un băiat de treabă. Noi am votat omul”, se justifică bărbatul.

Acum, sătenii din Risipeni au o singură temere legată de Maia Sandu: „Prea e murdară politica asta și ne temem să nu o înghită și pe ea. Noi știm că Maia nu se va murdări, dar să nu o facă alții”.

Nota redacției: Acest reportaj urma să fie însoțit și de un interviu cu Maia Sandu, în care îi adresam întrebări inclusiv despre satul de baștină al Domniei Sale. Doamna Sandu ne-a rugat să nu-i expunem public rudele doar pentru faptul că dânsa este „politician în devenire” și ne-a promis că ne va răspunde la întrebări. Până în seara zilei în care Ziarul NAȚIONAL urma să ajungă la tipografie, interviul încă „venea”. Cel puțin, de asta eram asigurați. Interviul nu a mai venit... Ziarul NAȚIONAL își exprimă speranța că, în politica în care se avântă, Maia Sandu își va ține, totuși, promisiunile pe care le va face.


Autor: Ziarul National
Sursa: ziarulnational.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult
„Poliţienizarea” şi rusificarea penitenciarelor
În ulti­mul an, la con­du­ce­rea peni­ten­ci­a­re­lor din R. Mol­dova au fost pro­mo­vaţi şefi noi. Unii din­tre ei au ajuns în fun­cţii de con­du­cere, deşi nu au acti­vat ante­rior în dome­niu, fiind anga­jaţi după ce au [...] mai mult

randat în 	0.3663 secunde