Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:24

 

Reprezentantul special al UE, Kalman Mizsei, îndeamnă la "schimbare şi reconciliere" în R. Moldova

adăugat 06 mai 2009, 16:59, la Interviu / Reportaj

Reprezentantul special al Uniunii Europene în R. Moldova, Kalman Mizsei, cheamă opoziţia şi puterea comunistă de la Chişinău la reconciliere, într-un text presărat cu recomandări ce sugerează reproşuri atent formulate, care se adresează atât puterii, cât şi opoziţiei.

Potrivit textului publicat de portalul OMEGA, reprezentantul UE începe prin a laudă gestul lui Vladimir Voronin de creare a unei comisii pentru dialog naţional. "Noi credem cu tărie - şi Înaltul Reprezentant Solana a confirmat în timpul vizitei sale din 24 aprilie - în necesitatea iniţierii unui dialog naţional între Partidul Comuniştilor aflat la putere şi opoziţia parlamentară. Preşedintele Voronin a subscris iniţiativei Înaltului Reprezentant privind instituirea unei comisii pentru dialog naţional.

Numai printr-o astfel de abordare noi putem îmbunătăţi calitatea atât de controversatului proces democratic din Moldova", spune Kalman Mizsei în declaraţia intitulată "Timpul pentru schimbare şi reconciliere".

Comisia de reconciliere - arată oficialul european - trebuie să analizeze evenimentele din trecutul apropiat şi să identifice o soluţie pentru depăşirea impasului, precum şi a unor concluzii adecvate pentru viitoarele politici publice.

Mizsei cere însă ca opoziţiei să i se dea posibilitatea să participe la investigarea evenimentelor: "În mod firesc în acest proces partea învingătoare, aflată la putere, trebuie să dea dovadă de mai multă generozitate, mai multă responsabilitate. Într-o democraţie opoziţia nu trebuie privită ca un perdant, ci un participant activ la construirea viitorului statului. Ei trebuie să dispună de locurile lor în cercetarea evenimentelor controversate precum şi în funcţiile parlamentare".

Pe de altă parte, reprezentantul european reproşează opoziţiei că refuzul dialogului a contribuit la agravarea situaţiei postelectorale: "Opoziţia, de asemenea, trebuie să dea dovadă de responsabilitate pentru viitorul naţiunii prin participarea la masa negocierilor privind viitorul instituţiilor democratice ale statului. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat acum trei săptămâni - atunci aceasta era posibil - noi am fi fost mult mai avansaţi în construirea bazelor solide ale Republicii Moldova. Eu ştiu că unii lideri ai opoziţiei pun sub semnul întrebării înţelepciunea negocierii unei căi pentru ieşirea din această situaţie şi insistă doar pe procesul parlamentar. Cu toate acestea, noi credem cu tărie că problemele menţionate de mine în acest articol sunt foarte importante pentru calitatea procesului democratic din Moldova şi acestea trebuie abordate de către partidele parlamentare exact în formatul menţionat. Fiecare zi de întârziere riscă să submineze şansele de reuşită", avertizează Kalman Mizsei.

El cere tuturor celor patru partide parlamentare "să dea dovadă urgent de înţelepciune şi viziune de viitor".

Oficialul european indică şi o "reţetă" a reconcilierii moldovene: "oprirea imediată a discursurilor duşmănoase, a acuzaţiilor nefondate şi a atacurilor la persoană între politicieni".

"Într-o democraţie, explică Mizsei, opoziţia nu trebuie privită ca fiind în mod obligatoriu de origine criminală, etichetarea lor ca fascişti sau în alte moduri insultătoare nu trebuie să facă parte din viaţa politică din Moldova. Acuzaţiile privind intenţia organizării unei lovituri de stat trebuie să înceteze", le spune Mizsei comuniştilor.

În acelaşi timp, opoziţiei şi presei Mizsei le recomandă "să se abţină de la utilizarea unui limbaj abuziv la adresa liderilor partidului comuniştilor şi statului Republica Moldova".

Reprezentantul special al UE constată că "în acest moment, televiziunea publică nu îndeplineşte rolul său şi a devenit un instrument al partidului aflat la guvernare" şi cere, în consecinţă, "oferirea unui acces egal tuturor orientărilor politice", precum şi "ştiri echidistante şi imparţiale".

Încălcările drepturilor omului trebuie de asemenea tratate într-o manieră cuprinzătoare şi credibilă, mai spune Mizsei. "Pentru Uniunea Europeană acesta este unul dintre aspecte la care nu pot exista compromisuri", subliniază oficialul european, care aminteşte că Înaltul comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei este în curs de analiză a acestor abuzuri.

Procuratura Generală cercetează peste 50 de plângeri împotriva abuzurilor comise de reprezentanţii forţelor de ordine după 7 aprilie. "Noi, în Uniunea Europeană, şi eu cunosc că şi Înaltul comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei de asemenea, aşteptăm ca acest proces să fie independent şi liber de orice ingerinţe politice. Noi monitorizăm procesul", avertizează Mizsei.

Pe de altă parte, el spune că UE este pregătită să ofere asistenţă financiară "oricărui proiect sensibil care va contribui ca astfel de evenimente să nu se mai repete". Abuzurile poliţiei trebuie în mod irevocabil să devină istorie în Moldova, ai cărei cetăţeni nu trebuie să fie înspăimântaţi să-şi exprime opiniile într-un mod legal, conchide Kalman Mizsei în declaraţia sa.

Textul mai aminteşte că noul parlament al R. Moldova îşi deschide lucrările "într-o perioadă critică a evoluţiei Moldovei şi într-un mediu foarte controversat".

"Emoţiile alegerilor şi a evenimentelor care le-au succedat, distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, încălcarea de către poliţie a drepturilor fundamentale ale omului ale celor reţinuţi, majoritatea fiind tineri, nu s-au aplanat încă. Populaţia Moldovei s-a împărţit în două", constată reprezentantul UE.

"În această situaţie critică pentru calitatea procesului democratic şi pentru viitorul Moldovei avem nevoie de un proces de reconciliere naţională care să nu ascundă sub preş nimic, ci dimpotrivă, să ofere şansa identificării unei soluţii pentru depăşirea acestui blocaj şi pentru vindecarea rănilor naţionale grave existente în prezent. UE şi-a concentrat eforturile asupra acestor aspecte încă de la declanşarea crizei şi eu am venit la Chişinău în seara zilei de 7 aprilie", subliniază Kalman Mizsei.

Rezultatele unei eventuale reconcilieri trebuie să se vadă în legislaţie, care trebuie îmbunătăţită astfel încât pe viitor să împiedice apariţia unor suspiciuni de fraude. "Există încă plângeri privind neelucidarea tuturor aspectelor legate de recentele alegeri. Aceste probleme trebuie să figureze pe agendă, să fie cercetate corespunzător şi lecţiile să fie transpuse în legislaţie, astfel încât viitoarele alegeri să nu dea motive pentru suspiciuni referitor la manipularea listelor alegătorilor. De asemenea, trebuie create garanţii pentru toţi cetăţenii moldoveni care locuiesc în străinătate, dar simt emoţii patriotice puternice să poată să-ţi exercite dorinţa de a vota în viitoarele alegeri", recomandă Kalman Mizsei.

În pledoaria sa pentru îmbunătăţirea democraţiei moldovene, oficialul european nu uită să menţioneze conflictul din Transnistria şi să reafirme că UE - care are statut de observator la negocierile de reglementare - susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei. "Noi, reprezentanţii Uniunii Europene, suntem gata să sprijinim acest proces, precum şi implementarea acestuia. Noi, de asemenea, aşteptam ca partenerii Moldovei să acţioneze împreună pentru viitorul ţării pe care doar o democraţie poate să o asigure, precum şi pentru întărirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale, având în vedere de asemenea şi contextul soluţionării conflictului Transnistrean. Suntem convinşi că dacă se urmează abordarea de mai sus, Moldova va depăşi această criză mai întărită, mai democratică şi va deveni un loc mai atractiv pentru locuit", conchide Kalman Mizsei.

Autor: NewsIn
Sursa: www.cotidianul.ro
Kalman Mizsei : Canalie de Bozgor bolsevic !
Agentul conspirat al KGB ului rus in Organizmele Europiene.
A comentat Un ROMAN basarabean 06 mai 2009, 20:39
Mai sunt si de astea in UE. Trebuie fugariri de peste tot, aceste cadavre comuniste.
A comentat Varica 07 mai 2009, 07:32


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0488 secunde