Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:21

 

„Rezistenţa antirusească în Basarabia nu poate fi contestată de nimeni

adăugat 25 martie 2012, 09:17, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc

rezistenta-ruseasca-in-basarabia,ion-varta,boierimea-basarabeana,tara-moldovei,miscari-sociale,istoriografia-sovietica,

Interviu cu Ion Varta, doctor în istorie, cercetător ştiinţific superior la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM

 –      Stimate dle profesor, manifestările naţionale din secolul al XIX-lea sunt o mişcare naţională autentică sau nişte acţiuni disparate în timp?

Trebuie să recunoaştem că rezistenţa românilor basarabeni faţă de politicile de deznaţionalizare şi asimilare promovate de autorităţile imperiale ruse de ocupaţie n-a luat forma unei mişcări naţionale, în forma clasică, cu un program coerent revendicativ, cu o elită politică motivată şi bine închegată. Cu toate acestea, nu poate fi contestată de nimeni. Ea s-a manifestat de-a lungul întregii perioade de ocupaţie, uneori, chiar de o manieră admirabilă.

Să ne referim, bunăoară, chiar la debutul acestor manifestări de rezistenţă. După cum bine se ştie, primul şi unicul guvernator civil al Basarabiei de origine română, Scarlat Sturdza, şi-a părăsit postul, după un an de activitate, fiind înlocuit de generalul Ivan Harting, guvernatorul militar al provinciei anexate, aprig şi zelos adept al transformării acesteia într-o obişnuită gubernie rusească. Politicile promovate de acesta s-au ciocnit de o rezistenţă dârză din partea partidei naţionale boiereşti care, până la urmă, a repurtat o victorie categorică, obţinând demiterea de către împărat a neobositului rusificator. Demersurile colective cu caracter revendicativ, semnate de cei mai importanţi boieri din ţinut, către Consiliul de Stat, guvern, împăratul Alexandru I au avut efectul scontat. Harting a fost destituit, iar împăratul s-a văzut nevoit să-şi asume angajamentul personal, în mod public, faţă de locuitorii Basarabiei, prin emiterea manifestului său de la 1 aprilie 1816, garantându-le acestora conservarea drepturilor, privilegiilor, tradiţiilor şi obiceiurilor, inclusiv dreptul utilizării limbii române în administraţie, justiţie, biserică, învăţământ, evident, în paralel cu cea rusă. Mai mult, peste doi ani, Alexandru I a găsit de cuviinţă să vină la Chişinău ca aici, la faţa locului, să-şi legifereze promisiunile prin sancţionarea Regulamentului privind regiunea Basarabiei (un fel de constituţie locală) care conserva statutul autonom al Basarabiei, cu multiple drepturi şi privilegii pentru populaţia majoritară românească.

E adevărat că regimul special, consfinţit la 1818, a funcţionat doar timp de zece ani. La 29 februarie 1828, la doi ani şi câteva luni după moartea împăratului Alexandru I, fratele acestuia, Nikolai I, a decis suprimarea autonomiei Basarabiei. De data aceasta, n-a urmat o reacţie la fel de viguroasă din partea partidei naţionale ca în anii precedenţi, dar, oricum, rezistenţa nobilimii faţă de politicile asimilatoare a persistat şi de-a lungul deceniilor următoare.

Dreptul de a utiliza limba română în administraţie, în instruirea copiilor, în oficierea serviciului divin continuă să rămână cele mai importante pledoarii revendicative ale partidei naţionale boiereşti. Dar cea mai dârză şi consecventă rezistenţă din partea acesteia a fost cea faţă de nenumăratele tentative întreprinse de autorităţile imperiale de a suprima funcţionarea legislaţiei locale şi substituirea acesteia cu cea rusească. Pe această direcţie mobilizarea nobilimii basarabene a fost, timp de mai multe decenii, admirabilă, reuşind de fiecare dată să anihileze noi şi noi scenarii de lichidare a legilor autohtone.

–      Trebuie să nu uităm aici şi de interesul pe care îl urmăreau boierii basarabeni pentru a-şi păstra vechile privilegii…

Evident, ei au făcut-o nu numai dintr-un sentiment patriotic sau altruist, ci pentru a-şi apăra drepturile şi privilegiile de castă pe care le vedeau ameninţate de politicile ruseşti. Oricum, şi acest bastion se va prăbuşi la începutul anilor 70 ai secolului al XIX-lea.

–      Ce atitudine au adoptat celelalte categorii sociale în faţa campaniei de rusificare?

În primul rând, trebuie să relăvăm rolul clerului ortodox care a demonstrat o rezistenţă tenace în faţa politicilor de rusificare a bisericii străbune. În majoritatea covârşitoare a localităţilor cu populaţie românească, de-a lungul celor 106 ani de ocupaţie străină, aproape neîntrerupt, serviciul divin a fost oficiat în limba română. Mărturii ale unei atare rezistenţe dârze ne servesc şi registrele mitricale ale multor biserici din Basarabia, care, până pe la începutul anilor 80 ai secolului al XIX-lea, continuau să fie completate în limba română, în pofida nenumăratelor somări din partea autorităţilor ecleziastice superioare de a utiliza limba rusă.

–      Şi ţăranii… Mişcările sociale ale acestora au avut oare caracter naţional?

Absolut. Istoriografia sovietică a interpretat manifestările de revoltă ale ţărănimii basarabene prin prisma principiului marxist al luptei de clasă. În realitate, sunt o mulţime de mărturii documentare care demonstrează că manifestările de revoltă ale ţăranilor basarabeni au avut o conotaţie anticolonială. Formele de rezistenţă la care a recurs această categorie socială faţă de regimul de ocupaţie, chiar dacă n-au avut un caracter organizat şi conştientizat până la capăt, au avut, pe alocuri, efecte decisive pentru conservarea identităţii naţionale româneşti a populaţiei majoritare din ţinut.

–      Ce i-a lipsit totuşi Basarabiei ca aceasta să dezvolte o mişcare naţională de amploarea celor din Polonia şi provinciile baltice?

Lipsa unei burghezii naţionale în teritoriul dintre Prut şi Nistru, cu interese pronunţate economice, şi-a lăsat amprenta asupra caracterului mişcării naţionale a românilor basarabeni. Burghezia naţională a constituit factorul coagulant al mişcărilor de emancipare naţională în „secolul naţionalităţilor”, adică, în secolul al XIX-lea.

Spre deosebire de popoarele baltice, care au fost încorporate integral în cadrul Imperiului Rus, Basarabia, răşluită abuziv, la 1812, de acelaşi imperiu, constituia doar o parte a Principatului Moldovei, care, era „grânarul” ţării, adică regiunea agricolă, cea mai slab dezvoltată din punct de vedere economic. Centrele economice mai dezvoltate au rămas în dreapta Prutului. Tot acolo au rămas cele mai importante centre culturale, ecleziastice, majoritatea oraşelor. Toate cele patru capitale ale Ţării Moldovei sunt în dreapta Prutului.

Un alt factor important care a avut un impact negativ asupra caracterului mişcării naţionale a românilor basarabeni a fost şi apartenenţa noastră la aceeaşi confesiune religioasă-creştin-ortodoxă ca şi statul care ne-a acaparat.

Această circumstanţă i-a permis, întrucâtva, puterii imperiale ruse să se impună, pe toate planurile, în Basarabia, ceva mai uşor, decât în aceleaşi provincii baltice sau în teritoriile poloneze. Aceste realităţi nu puteau să nu-şi lase amprenta asupra manifestărilor naţionale româneşti în provincia înstrăinată.

Polonia, este adevărat, a suportat trei împărţiri consecutive între vecinii săi – Austria, Prusia şi Rusia –, dar nu trebuie să uităm că statul polonez, până la aceste împărţiri, a fost o mare putere europeană, care înregistrase şi anumite evoluţii sociale, inclusiv, constituirea unei robuste burghezii naţionale, care a avut rolul de liant al mişcării de emancipare naţională şi de unificare teritorială a poporului polonez.

–      Cum explicaţi faptul că în prima jumătate a secolului al XIX-lea  nobilimea basarabeană a revendicat manuale româneşti în şcoli, iar în a doua jumătate a aceluiaşi secol se înstrăinează complet de naţiunea sa.

Teza cu privire la înstrăinarea completă a nobilimii basarabene de valorile naţionale româneşti este una uşor eronată. E adevărat că, o bună parte a acesteia, într-adevăr s-a convertit la tradiţiile ruseşti, dar la fel de adevărat este şi faptul că o anumită categorie a fost angajată în mişcarea de emancipare naţională a românilor basarabeni până la victoria finală a acestei mişcări – realizarea Actului de reîntregire naţională de la 27 martie 1918.

În acest context, ar fi suficient să menţionăm că din cele cinci tentative de constituire a unor partide politice cu tentă naţională la începutul secolului XX două au constituit rodul eforturilor reprezentanţilor nobilimii naţionale româneşti. Cel mai redutabil proiect politic, lansat de boieri importanţi de origine română – Mihail Feodosiu, Mihail Razu, Paul Gore, Mihail Catacazi, Alexandru Aleinicov, Constantin Mimi, Iuliu Levinschi, Victor Catargi – a fost cel din 1911–1912 care avea drept scop constituirea unui partid politic naţional – Partidul Zemstvei. Formaţiunea ţintea preluarea puterii la nivel local şi promovarea unor politici favorabile populaţiei majoritare a Basarabiei, una din cele mai nedreptăţite din această gubernie.

–      Totodată, nu trebuie să uităm de generaţia care a făcut unirea, aceasta avea alte origini sociale…

Absolut. Intelectualitatea naţională românească, aproape inexistentă în primele decenii ale ocupaţiei imperiale ruse, către sfârşitul secolului al XIX-lea–începutul secolului al XX-lea, începe să se contureze, ca forţă socială, implicându-se tot mai mult în mişcarea naţională a românilor basarabeni, conferindu-i acesteia un caracter tot mai viguros, mai organizat.


Autor: Jurnal de Chisinau
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.3323 secunde