RM și Ucraina aderă la Memorandumul social al Comunității Energetice
adăugat 08 octombrie 2011, 10:24, la Externe • Articol publicat de Ana Cristiuc
Republica Moldova a aderat la Memorandumul Social al Comunității Energetice, memorandumul fiind semnat de către Republica Moldova și Ucraina în cadrul Forumului social al Comunităţii energetice, organizat la Chişinău la 4 octombrie.
„Politicile sociale corecte au un rol determinant în contextul reformelor de piaţă în sectorul energetic şi contribuie la perfecţionarea dialogului social şi la întărirea dimensiunii sociale a Comunităţii Energetice. Este foarte important ca reformele de piaţă să fie făcute la timp, în caz contrar costurile sociale cresc exponenţial. În acelaşi timp, politicile energetice trebuie să ia în consideraţie toate interesele - ale investitorilor, operatorilor din sistem şi a consumatorilor. Până la urmă orice reformă şi orice îmbunătăţire se face pentru oameni. De aceea insistăm ca în proiectele energetice să fie luată în consideraţie şi dimensiunea socială, ce ar garanta protejarea drepturilor consumatorilor”, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, cu ocazia semnării Memorandumui social al Comunităţii energetice.
În calitate de preşedinte în exerciţiu al Comunităţii energetice, Valeriu Lazăr a declarat că mesajul Forumului Social este evaluarea impacturilor sociale ca urmare a reformelor în sectorul energetic şi dezvoltarea dialogului social, precum şi implementarea acquis-ului social al UE.
„Aderarea la principiile acestui document ne impune să abordăm cu maximă eficienţă utilizarea resurselor energetice în condiţiile dependenţei quasi-totale de importuri, or costurile energetice sunt de trei ori mai mari în Moldova în raport cu media europeană”, a declarat Valeriu Lazăr.
Precizăm că Guvernul Republicii Moldova a alocat în acest an 25 milioane de lei din buget pentru programe de eficienţă energetică, mijloacele fiind suplimentate de partenerii de dezvoltare cu peste 20 de milioane de euro.
Potrivit lui Lazăr, în Moldova anume sectorul energetic este lider la preluarea şi implementarea acquis-ului comunitar, în special prin legislaţia privind domeniul energetic care stipulează principiul serviciilor publice obligatorii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲