R.Moldova, o ţară la fel de divizată ca intotdeauna şi un punct de tensiune dintre Rusia şi Occident
adăugat 29 iulie 2009, 09:20, la Opinii / Editoriale
Republica Moldova, un punct de tensiune intre Rusia şi Occident, votează din nou miercuri, pentru a-şi alege direcţia, comentează Financial Times, in timp ce BBC subliniază că ţara este la fel de divizată ca intotdeauna, transmite NewsIn.La trei luni după violenţele postelectorale din aprilie, moldovenii se intorc la urne pentru un vot care va stabili, probabil, dacă cea mai săracă ţară din Europa se va orienta mai degrabă spre Moscova sau spre Bruxelles şi Washington pentru ajutor economic şi susţinere politică, potrivit Financial Times.
Pe de o parte, Moscova incearcă să atragă Chişinăul mai mult in sfera sa de influenţă, in timp ce Statele Unite şi Uniunea Europeană exercită presiuni pentru ca fosta republică sovietică să se indrepte in direcţia opusă. Poziţia ţării este complicată şi de diviziunile interne profunde, dintre Guvernul central şi Transnistria.
Populaţia este divizată intre intre cei care vorbesc romaneşte şi minoritatea rusofonă. "Republica Moldova vrea să fie doar puţin insărcinată", explică Mihail Furmuzal, guvernatorul provinciei autonome Găgăuzia. "Vrea puţină integrare europeană, puţin CSI, puţină democraţia şi puţină respectare a drepturilor omului, iar această incertitudine impiedică progresul ţării".
Potrivit Financial Times, alegerile probabil că nu vor rezolva aceste contradicţii, dar ar putea permite rezolvarea unei alte probleme cruciale - cine va deveni preşedinte.
Dacă opoziţia va caştiga chiar şi cateva mandate in plus, ar putea obliga comuniştii să negocieze funcţia de preşedinte, explică Natalia Leşcenko, analist la un grup de cercetare politică şi economic, IHS Insight. "Ţinand cont că preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament, votul este foarte semnificativ pentru calea urmată de ţară in viitorul apropiat", a adăugat ea.
Potrivit BBC, moldovenii votează pe fondul unor incertitudini profunde. Nu este clar dacă partidele de opoziţie pot obţine suficientă susţinere pentru a ajunge la putere, iar unele sondaje sugerează că ar trebui să intre intr-o coaliţie cu comuniştii pentru a face acest lucru.
"Principalul obstacol pentru stabilitatea politică este că cele două părţi ar putea fi nevoite să intre intr-o coaliţie. Dar relaţia dintre comunişti şi restul este atat de inveninată de ceea ce s-a intamplat in aprilie, incat este greu de imaginat cum s-ar intampla acest lucru", a spus Igor Botan, de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă de la Chişinău.
Nu se ştie nici dacă opoziţia ar accepta rezultatele alegerilor, dacă ar fi nevoiţi să predea puterea Partidului Comunist, aşa cum s-a intamplat in 5 aprilie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲