
Romania si R. Moldova in contextul integrarii euro-atlantice
adăugat 18 iunie 2008, 20:51, la Eveniment

Moldova Foundation cu sediul la Washington, SUA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale (ISPRI) din Bucuresti, a organizat, pe 16 iunie 2008, la Muzeul Cotroceni un Seminar cu participare internationala sub genericul "Romania si R. Moldova in contextul integrarii euro-atlantice" .
Cele trei sesiuni au fost moderate de Vlad Spanu - fondator Moldova Foundation si Ion Bulei - director ISPRI. In atentia participantilor au fost supuse subiecte de actualitate precum "Relatiile dintre Romania si R. Moldova", "Alegerile parlamentare din R. Moldova din 2009", "Conflictul transnistrean" , "R. Moldova si relatiile cu UE si NATO". Aceste subiecte au fost analizate si comentate de Andrei Brezianu - istoric din SUA, Dan Dungaciu - analist, reprezentant ISPRI, si, respectiv, Vladimir Socor - reprezentant Jamestown Foundation, SUA, si Vladimir Lupan - analist din R. Moldova.
In cele ce urmeaza vom face o retrospectiva a temelor supuse dezbaterilor cu comentariile aferente.
In ecuatia relatiilor dintre R.Moldova cu Romania un rol important il joaca Rusia
Andrei Brezianu, istoric din SUA, a facut o trecere in revista o istoriei teritoriului dintre Prut si Nistru pana la ora actuala. In context, istoricul Brezianu a subliniat ca , desi suntem in secolul XXI, unde valorile si aspiratiile capata o alta valenta, surprinzatoar , insa, ca Republica Moldova, nu si-a gasit identitatea si mai predomina discutiile cu privire la glotonim, istorie, limba. Ba mai mult decat atat, autoritatile de la Chisinau alimenteaza ideea crearii unei minoritati etnice a moldovenilor in Romania.
Brezianu a subliniat ca in ecuatia relatiilor R.Moldova cu Romania un rol important il joaca Federatia Rusa. Colaborarea Rusei cu R.Moldova este pregnanta, substantiala atat in aspect economic , cat si informational. Romania constituie reversul acestor deziderate. In afara de "preocupari si bune intentii" declarate de Presedintele Traian Basescu, nu exista o strategie conturata a acestor relatii bilaterale. Andrei Brezianu a subliat ca mass media romaneasca nu reflecta obiectiv viata social-politica din R.Moldova; deschiderea consulatelor romanesti la Cahul si Balti bate pasul pe loc; comisia mixta moldo-romana stagneaza, etc.
"In R.Moldova nu se face politica, ci geopolitica"
Cu o completare a celor spuse de istoricul Brezianu a venit analistul Dan Dungaciu, care a estimat ca "in Republica Moldova nu se face politica, ci geopolotica". Incepand cu anii 90, in R.Moldova s-au conturat doua tipuri de mentalitati: prima - pro unirea cu Romania si cea de-a doua - pro Rusia. In ultimii ani, capata teren si o a treia orientare mai noua - poti sa fii cu vestul, fara sa fii cu Romania. Dungaciu a evidentiat faptul ca in R.Moldova nu exista formatiuni politice inzestrate cu filon doctrinar, iar partidul de guvernamant (PCRM) este un partid "butic", adica o adunare de interese. "Principalul motiv pentru care populatia R.Moldova voteaza PCRM este agenda sociala".
Referindu-se la viitoarele alegeri parlamentare din primavara anului 2009 din R.Moldova, Dungaciu a spus ca in agenda electorala a fortelor politice moldovenesti va lipsi, cu prisosinta, tematica integrarii in UE, NATO sau reintregirea teritoriala a R.Moldova (n.r. solutionarea conflictului transnistrean) , acestea sunt trecute in "spirala tacerii" pentru ca nu prind la public.
Dan Dungaciu a mai spus ca discursul R.Moldova, dupa summit-ul NATO de la Bucuresti, nu s-a schimbat. Dimpotriva, in Conceptia de Securitate Nationala, adoptata recent, a fost exclusa tematica intergrarii euro-atlantice, subliniindu- se "notiunea de neutralitate" a R.Moldova.
In concluzie, analistul Dungaciu a subliniat ca R.Moldova trebuie sa repare problemele grave din sistemul existent si sansa acesteia este europenizarea si democratizarea. Iar unul din factorii rationalizatori este acordarea cetateniei romane, care poate fi privit ca un factor de europenizare.
Relatiile RM cu UE si NATO sunt incerte
Vladimir Lupan, analist din R.Moldova, sustine ca relatiile R.Moldova cu UE si NATO sunt fructuante si cunosc schimbari de optica din 5 in 5 ani. Relatiile R.Moldova cu UE dateaza din 1994 prin semnarea Acordului de parteneriat, insa de atunci si pana in prezent nu s-au observat progrese substantiale, spune Vladimir Lupan. Ba mai mult decat atat, in ultimul timp, UE reactioneaza cu un grad de precautie, conditionand R.Moldova sa demonstreze o implimentare activa a reformelor democratice. Vladimir Lupan, nu exclude faptul ca UE sa promita si fonduri structurale pentru implimentarea reformelor, ceea ce ar putea automat sa devina si "un subiect electoral din 2009".
Vladimir Lupan a mai spus ca dorinta autoritatilor de la Chisinau, de a inregistra progrese in reglementarea conflictului transnistrean, ii determina sa adopte o politica distanta, "rece" cu Romania si structurile euro-atlantice. In acelasi timp, conceptul de "neutralitate permanenta" este aclamat la Moscova. Lupan este de parerea ca pentru a diminua rolul Rusiei in R.Moldova, autoritatile moldovenesti trebuie sa se apropie de NATO. Analistul moldovean a mai spus ca "R.Moldova se afla pe muchie de cutit intre est si vest si progrese substantiale in relatiile cu Romania si structurile euro-atlantice nu vor fi semnificative pana dupa scrutinul parlamentar din 2009".
"R.Moldova a facut concesii Rusiei din incompetenta si slabiciune"
Vladimir Socor, reprezentant Jamestown Foundation, SUA s-a referit, in special la conflictul transnistean si perspectivele de solutionare a acestuia. Distantarea de ex-URSS si miscarea unionista din Moldova este motivul principal al secesionismului transnistrean. "R.Moldova nu si-a asigurat intergritatea teritoriala din anii 90. A facut concesii Rusiei din incompetenta si slabiciune", sustine Socor. "Memorandumul Primacov" semnat in 1997 de autoritatile moldovenesti a consacrat un format de negocieri cu Transnistria. Acest document persista pana in prezent si ofera drept solutie "constituierea unui stat comun pe baza contactuala".
Eforturile RM de a cere mediere internationala in reglementarea conflictului transnistrean in formatul 5 plus 2au suferit esec, fiind stopate din 2006 de Rusia si Transnistria. Analistul Socor a mai spus ca actualele negocieri, in acest subiect, sunt consfintite pe 3 principii: neutralitatea RM, conferirea unui statut special al Transnistriei in cadrul RM si cedarea proprietatilor din Transnistria in folosul companiilor rusesti. Rusia , desi aproba aceste principii, pentru a se detasa de responsabilitatea internationala in acest subiect, sustine ca va fi de acord cu aceste conditii, in cazul in care sunt agreate de ambele parti (RM -Transnistria) .
In concluzie, Socor este de parerea ca pe masura ce se apropie alegerile din RM din 2009, Chisinaul pentru a debloca negocierile si a se afisa "ca factor pacificator", ar putea face cedari semnificative in fata Tiraspolului.
Pe marginea acestor teme expuse, in cadrul seminarului, s-au pronuntat ex-Prim-Ministru Petre Roman, Ambasadorul Iuliana Gore-Costin, deputatul moldovean, Vitalia Pavlicenco.
Cert este faptul ca problema relatiilor RM cu Romania este discutata, analizata, insa solutiile reale de apropiere raman, de cele mai dese ori, doar simple iluzii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲