Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 04:47

 

Romanii basarabeni - fata in fata cu uninominalul

adăugat 23 iulie 2008, 17:36, la Opinii / Editoriale

Legea votului uninominal din Romania a trezit polemici si discutii, atat la Bucuresti, cat si in alte capitale europene, unde traiesc cetateni romani. La Chisinau legea parca nici nu exista. Legea privind introducerea votului uninominal dupa care se vor desfasura alegerile in Romania afecteaza si cetatenii romani din R. Moldova care vor fi chemati sa voteze cu ocazia alegerilor parlamentare la finalul acestui an.

Din pacate, la Chisinau nu se vorbeste aproape deloc despre consecintele acestei legi asupra reprezentarii cetatenilor romani din R. Moldova in viitorul parlament din Romania. In urma unor discutii care au avut loc la Bucuresti, cu referire la aceasta lege, incerc sa ridic in acest text o serie de intrebari legate de acest aspect la care atat politicienii, reprezentantii societatii civile, dar si expertii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii.

Ce prevede Legea uninominalului?

Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal, pentru care Guvernul Roman si-a asumat raspunderea in Parlamentul Romaniei, prevede ca alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur. Astfel, cel mai bine clasat candidat urmeaza sa fie declarat castigator, iar parlamentarii, la randul lor, se aleg in colegii uninominale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale.

In legislatia din Romania, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 79.000 locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 170.000 locuitori. Numarul locuitorilor care se ia in calcul pentru acest tip de scrutin este cel rezultat in urma ultimului recensamant al populatiei, publicat de Institutul National de Statistica. In premiera, trebuie semnalata crearea unei circumscriptii speciale pentru romanii din diaspora. Baremul de reprezentare stabilit de lege pentru cele peste doua milioane de romani este de patru deputati si doi senatori. Problemele intre aceasta lege si romanii din jurul Romaniei nu au intarziat sa apara.

Cati romani traiesc in afara Romaniei?

Presedintele roman Traian Basescu afirma in declaratiile sale politice faptul ca "romanii din afara Romaniei" reprezinta un proiect national prioritar, iar Ministerul Afacerilor Externe confirma acest lucru. Nu este insa totdeauna foarte clar la ce populatie se refera institutiile statului roman. Acest lucru este indicat de faptul ca atunci cand se vorbeste de romanii din afara granitelor numarul acestora variaza de fiecare data. Astfel, romanii din afara, uneori sunt fie 13 milioane, alteori 12 milioane, sau si mai putin. Aici trebuie de mentionat interviul d-lui Traian Basescu, acordat in 2006, in exclusivitate, saptamanalului Stranieri in Italia, in care domnia sa preciza ca "in intreaga lume sunt raspanditi 8 milioane de romani".

In acest context, sociologul Dan Dungaciu scria in cartea "Romania si romanii din jurul ei" ca "Indiferent care va fi cifra validata pana la urma, in intervalul 8-13 milioane, este indubitabil ca e prea mare ca sa fie neglijata. Romania are, din acest punct de vedere si o sansa enorma, dar si obligatii pe masura fata de cele trei «categorii» socio - politico - istorice care trebuie identificate: romanii din R. Moldova, romanii din jurul granitelor Romaniei, cei din Balcani (« bastinasii », respectiv cei nascuti acolo unde traiesc astazi) si diaspora (cei care, dintr-un motiv sau altul, au ales sa paraseasca tara)". Aici Dan Dungaciu subliniaza ca "pentru fiecare dintre acestia trebuie gandite si aplicate clasificari sau strategii specifice, punctuale, caci si ei, la randul lor, trebuie tratati de la caz la caz" . Trebuie sa remarcam ca Legea privind uninominalul nu tine cont de diferentieri calitative, in sensul celor semnalate mai sus.

Cati cetateni romani traiesc in R. Moldova?

Legea votului uninominal nu afecteaza toti romanii din afara Romaniei, ci pe cetatenii romani care traiesc in afara granitelor. Introducerea legii votului uninominal in Romania a dat curs mai multor polemici si discutii aprinse, atat la nivel politic inalt, cat si cel al romanilor din afara granitelor Romaniei.

Asa cum precizasem mai sus, baremul de reprezentare stabilit de lege pentru cele peste doua milioane de romani este de patru deputati si respectiv doi senatori. Exista voci care contesta acest lucru si, in consecinta, prevederile legii. Agentia Romanian Global News titreaza ca aproape 12% din cetatenii romani sunt plecati in strainatate. 70.000 de cetateni cu drept de vot, aflati pe teritoriul Romaniei, trimit un deputat in Parlament. 1,2% din locurile din Parlament sunt decise de romanii din diaspora. La randul lor, 400.000 de romani cu drept de vot, aflati peste hotare, trimit un deputat in Parlament.

In dezbatere sunt invocate si date statistice care arata ca, in afara granitelor, romanii din diaspora depasesc cifra de doua milioane (Adevarul 19.07.08). Numai in Spania si Italia, de exemplu, se gasesc legal 1.000.000, respectiv 610.000 de persoane. Concluzia pe care o trag romanii din Occident este ca sunt sub-reprezentati.

Autoritatile vorbesc de supra-reprezentare
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat in presa de la Bucuresti ca Romania este singura tara din lume care asigura reprezentare parlamentara pentru cetatenii din diaspora. "Din cate stiu, in nici o alta tara nu functioneaza o astfel de prevedere legala. Este un alt exemplu de discriminare pozitiva, asa cum e si cazul reprezentarii minoritatilor nationale in parlament. Avand in vedere norma de reprezentare stabilita pentru cetatenii din tara, observam ca cei din diaspora sunt chiar suprareprezentati... ", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor (Adevarul 21.07.08).

Pe ce baza se face calculul?

Citat de Romanian Global News, presedintele comisiei pentru elaborarea Codului electoral, Mihai Voicu (PNL), a precizat ca s-au luat in consideratie datele legate de prezenta romanilor de peste hotare la alegeri. "Patru mandate de deputati si doua de senator reprezinta o cifra rezonabila pentru reprezentarea romanilor din diaspora in conditiile in care la referendumul din 2007 participarea acestora la vot a fost de aproape 80.000", sustine Cristian Parvulescu, unul dintre initiatorii uninominalului, citat de Romanian Global News. Si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, spune la fel.

Ceea ce nu pare tocmai corect, afirma unii comentatori. Ei spun ca legea nu ar trebui facuta pe baza participarii la vot a unei categorii de populatie, ci pe baza unui numar concret. Daca s-ar pune ca baza a reprezentarii participarea la urne, de ce nu se ia in calcul acest criteriu peste tot? Adica, inclusiv in Romania?

Ce fac cetatenii romanii din R. Moldova?

Intrebarea este: cum ramane cu cetatenii romani din Republica Moldova ? De ce tac acestia? De ce vocea lor nu se aude si nimeni nu vorbeste despre ei, mai ales la Chisinau?

Cetatenii romanii din afara Romaniei, inclusiv cei din R. Moldova, s-au confrunat dintotdeauna cu proste conditii in care sa isi poata exercita dreptul constitutional de a vota. Sectiile de votare sunt prea putine, aproximativ 100 pentru toti romanii de peste hotare. Este cert ca nici o tara nu poate asigura adevarata reprezentativitate a diasporei sale in parlament, dar, pe de alta parte, nimeni nu atrebuie sa aiba interes sa opreasca romanii sa voteze.

Intrebarea pe care trebuie sa si-o puna cei de la Chisinau, si nu numai, interesati de acest subiect, este: in ce masura discutiile si dezbaterile pe care le-am schitat mai sus sunt valabile si pentru R. Moldova si daca DA, ce se mai poate face pentru solutionarea acestora?

In loc de concluzii: cateva probleme care privesc cetatenii romani din R. Moldova

In ceea ce priveste concret cetatenii romani din R. Moldova, problemele sunt urmatoarele, mai noi - generate de noua legislatie din Romania - si mai vechi:

1. Cati sunt cetatenii romani din R. Moldova cu adevarat, in conditiile in care cifrele care se vehiculeaza sunt contradictorii?;

2. Cati dintre ei au domiciliul stabil in R. Moldova si cati in Romania? Doar primii sunt, de fapt, electorii pentru cei patru deputati si doi senatori;

3. In care colegiu si cum vor fi repartizati cetatenii romani din Republica Moldova nu este clar, cel putin pentru publicul larg. Se pare ca guvernul de la Bucuresti va da un raspuns saptamanile viitoare. O repartizare discutata este un colegiu compus din cetatenii romani din SUA - Canada, altul din romanii din Europa (Occident), inclusiv cei din R. Moldova sau Ucraina. In acest caz, cetatenii romani din R. Moldova voteaza, practic, pentru un deputat in parlamentul Romaniei si un anumit procent din vot pentru un senator. Este corecta aceasta repartizare? Oricum ar fi, ea ar fi trebuit discutata.

4. Cine sunt cei care vor reprezenta in parlamentul din Tara romanii din R. Moldova. Cat de bine sunt ei cunoscuti si cat de mult ne cunosc ei pe noi?

5. Constiinta civica a cetatenilor romani din R. Moldova este mult prea redusa, fapt demonstrat cu ocazia tururilor de scrutin anteriore. Din pacate, nici liderii de opinie de la Chisinau nu incurajeaza la asa ceva. Faptul ca in spatiul public din R. Moldova nu se vorbeste nimic despre noua legislatie din Romania, in general lipsa de informare pe aceasta tema, este un element care confirma acest fapt.

6. In lipsa consulatelor de la Balti si Cahul, un cetatena roman care nu locuieste in Chisinau are de parcurs cateva sute de kilometri ca sa voteze. Cati sunt dispusi sau au posibilitatea sa faca asa ceva? Experienta arata ca nu multi...

7. Vocea celor din Italia, Spania, America etc. s-a facut auzita. In conditiile in care exista riscul unei subreprezentari a cetatenilor romani din R. Moldova, de ce aproape nimeni nu zice nimic?

8. Intarirea unitatii romanilor de pretutindeni se face nu cu vorbe, ci cu fapte. Apare insa intrebarea: cat de receptivi sunt, cu adevarat, cetatenii romani de la noi la un asemenea deziderat?

Autor: Stela Popa
Sursa: www.rgnpress.ro
Vedeti si singuri ce salt extreordinal am facut in politica si nu numai.Am creat un sistem democratic in patria mama,nu ne mai bazam intr-un singur om,indiferent care ar fi acela,Mesia neamului romanesc sau un calau oarecare cum ne-au fost multi dati sa suportam in istoria noastra.Invatati ceva de la noi si votati partidele afiliate grupurilor politice din parlamentul european.
A comentat micael 26 iulie 2008, 18:13
Esti draguta, Steluta !
Asi vrea sa te cunosc,promit politete si amabilitate.
scooter2@live.fr
A comentat Slavic (France) 26 iulie 2008, 19:21
Slavic, ideea ta e foarte buna! Ia-o de tot de pe capul nostru pe proasta asta usuratica si fara o umbra de talent jurnalistic. Succes!
A comentat mereuta 27 iulie 2008, 10:31
bine ma mereuta, tu vrei si frumoasa, si desteapta? ba si cu talent jurnalistic? asta ar fi culmea...
A comentat maruta 27 iulie 2008, 15:30
Mreut@ esti invidioasaaaa si nu iti face bineeee. Bun articol Stela, bravo, se vede ca ai studiat. Si frumoasa si desteapata asa mai da doamne
A comentat valentin 27 iulie 2008, 17:46
doamneeeee, slavic se pricaleste sh nimeni nu intelege =))))))
A comentat elvn 27 iulie 2008, 18:47
Bravo Stela.Norocul lui mereuta ca prostia nu doare...
A comentat Alex 28 iulie 2008, 15:27
Nu patani nu ma pricalesc deloc,pe bune imi place Steluta ! Chiar imi caut o adoua jumatate.
A comentat Slavic (France) 29 iulie 2008, 21:33
Valentin si Alex citit ce banalitati scrie si veti intelege ca nu e invidie deloc. Ce citesc la altii este net superior, din pacate asta e. Asa ca....norocul Stelei ca prostia nu doare! Este evident cea mai penibila dintre ziaristii care scriu cu pile prin ziarele moldovenesti. Marita-te fata cu Slavic si apuca-te mai bine de facut sarmale si pirjoale, vei avea mai mare succes la public! Acelea sint de tine.
A comentat mereuta 30 iulie 2008, 07:25
Ce penibili sunt unii aici! Ce pacat ca mai sunt atatea dobitoci in coltul cela de lume uitat de toti!
A comentat romania mare 31 iulie 2008, 14:58 | mergi sus ▲
sa stiti ca slavic nu glumeste!
el isi cauta jumatatea de multa vreme. il tin minte de acu o luna cand a mai dat un anunt matrimonial aici,dar atunci era adresat oricarei basarabence care are pasaport roman si este disponibila sa faca o calatorie in franta. intre timp i s-au mai rafinat gusturile,tinteste mai sus.:)))
A comentat :)) 31 iulie 2008, 17:15 | mergi sus ▲
invidie sau nu,din partea mereutai, cert e ca a fost rautacioasa...banal sau nu ,articolul stelei, nu te-a lasat indiferenta, mereuta!
bravo stela! e un inceput....
A comentat imbossy 31 iulie 2008, 18:51 | mergi sus ▲
imbossy i totaly agree with you. mereuta asta se pare ca e securista de vreme ce urmareste atat de atent toate "anunturile" de pe acest siteu. mereuta linge-ne p....ta
A comentat romania mare 01 august 2008, 14:42 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0619 secunde