Romanii basarabeni - fata in fata cu uninominalul
adăugat 23 iulie 2008, 17:36, la Opinii / Editoriale
Legea votului uninominal din Romania a trezit polemici si discutii, atat la Bucuresti, cat si in alte capitale europene, unde traiesc cetateni romani. La Chisinau legea parca nici nu exista. Legea privind introducerea votului uninominal dupa care se vor desfasura alegerile in Romania afecteaza si cetatenii romani din R. Moldova care vor fi chemati sa voteze cu ocazia alegerilor parlamentare la finalul acestui an.Din pacate, la Chisinau nu se vorbeste aproape deloc despre consecintele acestei legi asupra reprezentarii cetatenilor romani din R. Moldova in viitorul parlament din Romania. In urma unor discutii care au avut loc la Bucuresti, cu referire la aceasta lege, incerc sa ridic in acest text o serie de intrebari legate de acest aspect la care atat politicienii, reprezentantii societatii civile, dar si expertii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii.
Ce prevede Legea uninominalului?
Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal, pentru care Guvernul Roman si-a asumat raspunderea in Parlamentul Romaniei, prevede ca alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur. Astfel, cel mai bine clasat candidat urmeaza sa fie declarat castigator, iar parlamentarii, la randul lor, se aleg in colegii uninominale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale.
In legislatia din Romania, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 79.000 locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 170.000 locuitori. Numarul locuitorilor care se ia in calcul pentru acest tip de scrutin este cel rezultat in urma ultimului recensamant al populatiei, publicat de Institutul National de Statistica. In premiera, trebuie semnalata crearea unei circumscriptii speciale pentru romanii din diaspora. Baremul de reprezentare stabilit de lege pentru cele peste doua milioane de romani este de patru deputati si doi senatori. Problemele intre aceasta lege si romanii din jurul Romaniei nu au intarziat sa apara.
Cati romani traiesc in afara Romaniei?
Presedintele roman Traian Basescu afirma in declaratiile sale politice faptul ca "romanii din afara Romaniei" reprezinta un proiect national prioritar, iar Ministerul Afacerilor Externe confirma acest lucru. Nu este insa totdeauna foarte clar la ce populatie se refera institutiile statului roman. Acest lucru este indicat de faptul ca atunci cand se vorbeste de romanii din afara granitelor numarul acestora variaza de fiecare data. Astfel, romanii din afara, uneori sunt fie 13 milioane, alteori 12 milioane, sau si mai putin. Aici trebuie de mentionat interviul d-lui Traian Basescu, acordat in 2006, in exclusivitate, saptamanalului Stranieri in Italia, in care domnia sa preciza ca "in intreaga lume sunt raspanditi 8 milioane de romani".
In acest context, sociologul Dan Dungaciu scria in cartea "Romania si romanii din jurul ei" ca "Indiferent care va fi cifra validata pana la urma, in intervalul 8-13 milioane, este indubitabil ca e prea mare ca sa fie neglijata. Romania are, din acest punct de vedere si o sansa enorma, dar si obligatii pe masura fata de cele trei «categorii» socio - politico - istorice care trebuie identificate: romanii din R. Moldova, romanii din jurul granitelor Romaniei, cei din Balcani (« bastinasii », respectiv cei nascuti acolo unde traiesc astazi) si diaspora (cei care, dintr-un motiv sau altul, au ales sa paraseasca tara)". Aici Dan Dungaciu subliniaza ca "pentru fiecare dintre acestia trebuie gandite si aplicate clasificari sau strategii specifice, punctuale, caci si ei, la randul lor, trebuie tratati de la caz la caz" . Trebuie sa remarcam ca Legea privind uninominalul nu tine cont de diferentieri calitative, in sensul celor semnalate mai sus.
Cati cetateni romani traiesc in R. Moldova?
Legea votului uninominal nu afecteaza toti romanii din afara Romaniei, ci pe cetatenii romani care traiesc in afara granitelor. Introducerea legii votului uninominal in Romania a dat curs mai multor polemici si discutii aprinse, atat la nivel politic inalt, cat si cel al romanilor din afara granitelor Romaniei.
Asa cum precizasem mai sus, baremul de reprezentare stabilit de lege pentru cele peste doua milioane de romani este de patru deputati si respectiv doi senatori. Exista voci care contesta acest lucru si, in consecinta, prevederile legii. Agentia Romanian Global News titreaza ca aproape 12% din cetatenii romani sunt plecati in strainatate. 70.000 de cetateni cu drept de vot, aflati pe teritoriul Romaniei, trimit un deputat in Parlament. 1,2% din locurile din Parlament sunt decise de romanii din diaspora. La randul lor, 400.000 de romani cu drept de vot, aflati peste hotare, trimit un deputat in Parlament.
In dezbatere sunt invocate si date statistice care arata ca, in afara granitelor, romanii din diaspora depasesc cifra de doua milioane (Adevarul 19.07.08). Numai in Spania si Italia, de exemplu, se gasesc legal 1.000.000, respectiv 610.000 de persoane. Concluzia pe care o trag romanii din Occident este ca sunt sub-reprezentati.
Autoritatile vorbesc de supra-reprezentare
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat in presa de la Bucuresti ca Romania este singura tara din lume care asigura reprezentare parlamentara pentru cetatenii din diaspora. "Din cate stiu, in nici o alta tara nu functioneaza o astfel de prevedere legala. Este un alt exemplu de discriminare pozitiva, asa cum e si cazul reprezentarii minoritatilor nationale in parlament. Avand in vedere norma de reprezentare stabilita pentru cetatenii din tara, observam ca cei din diaspora sunt chiar suprareprezentati... ", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor (Adevarul 21.07.08).
Pe ce baza se face calculul?
Citat de Romanian Global News, presedintele comisiei pentru elaborarea Codului electoral, Mihai Voicu (PNL), a precizat ca s-au luat in consideratie datele legate de prezenta romanilor de peste hotare la alegeri. "Patru mandate de deputati si doua de senator reprezinta o cifra rezonabila pentru reprezentarea romanilor din diaspora in conditiile in care la referendumul din 2007 participarea acestora la vot a fost de aproape 80.000", sustine Cristian Parvulescu, unul dintre initiatorii uninominalului, citat de Romanian Global News. Si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, spune la fel.
Ceea ce nu pare tocmai corect, afirma unii comentatori. Ei spun ca legea nu ar trebui facuta pe baza participarii la vot a unei categorii de populatie, ci pe baza unui numar concret. Daca s-ar pune ca baza a reprezentarii participarea la urne, de ce nu se ia in calcul acest criteriu peste tot? Adica, inclusiv in Romania?
Ce fac cetatenii romanii din R. Moldova?
Intrebarea este: cum ramane cu cetatenii romani din Republica Moldova ? De ce tac acestia? De ce vocea lor nu se aude si nimeni nu vorbeste despre ei, mai ales la Chisinau?
Cetatenii romanii din afara Romaniei, inclusiv cei din R. Moldova, s-au confrunat dintotdeauna cu proste conditii in care sa isi poata exercita dreptul constitutional de a vota. Sectiile de votare sunt prea putine, aproximativ 100 pentru toti romanii de peste hotare. Este cert ca nici o tara nu poate asigura adevarata reprezentativitate a diasporei sale in parlament, dar, pe de alta parte, nimeni nu atrebuie sa aiba interes sa opreasca romanii sa voteze.
Intrebarea pe care trebuie sa si-o puna cei de la Chisinau, si nu numai, interesati de acest subiect, este: in ce masura discutiile si dezbaterile pe care le-am schitat mai sus sunt valabile si pentru R. Moldova si daca DA, ce se mai poate face pentru solutionarea acestora?
In loc de concluzii: cateva probleme care privesc cetatenii romani din R. Moldova
In ceea ce priveste concret cetatenii romani din R. Moldova, problemele sunt urmatoarele, mai noi - generate de noua legislatie din Romania - si mai vechi:
1. Cati sunt cetatenii romani din R. Moldova cu adevarat, in conditiile in care cifrele care se vehiculeaza sunt contradictorii?;
2. Cati dintre ei au domiciliul stabil in R. Moldova si cati in Romania? Doar primii sunt, de fapt, electorii pentru cei patru deputati si doi senatori;
3. In care colegiu si cum vor fi repartizati cetatenii romani din Republica Moldova nu este clar, cel putin pentru publicul larg. Se pare ca guvernul de la Bucuresti va da un raspuns saptamanile viitoare. O repartizare discutata este un colegiu compus din cetatenii romani din SUA - Canada, altul din romanii din Europa (Occident), inclusiv cei din R. Moldova sau Ucraina. In acest caz, cetatenii romani din R. Moldova voteaza, practic, pentru un deputat in parlamentul Romaniei si un anumit procent din vot pentru un senator. Este corecta aceasta repartizare? Oricum ar fi, ea ar fi trebuit discutata.
4. Cine sunt cei care vor reprezenta in parlamentul din Tara romanii din R. Moldova. Cat de bine sunt ei cunoscuti si cat de mult ne cunosc ei pe noi?
5. Constiinta civica a cetatenilor romani din R. Moldova este mult prea redusa, fapt demonstrat cu ocazia tururilor de scrutin anteriore. Din pacate, nici liderii de opinie de la Chisinau nu incurajeaza la asa ceva. Faptul ca in spatiul public din R. Moldova nu se vorbeste nimic despre noua legislatie din Romania, in general lipsa de informare pe aceasta tema, este un element care confirma acest fapt.
6. In lipsa consulatelor de la Balti si Cahul, un cetatena roman care nu locuieste in Chisinau are de parcurs cateva sute de kilometri ca sa voteze. Cati sunt dispusi sau au posibilitatea sa faca asa ceva? Experienta arata ca nu multi...
7. Vocea celor din Italia, Spania, America etc. s-a facut auzita. In conditiile in care exista riscul unei subreprezentari a cetatenilor romani din R. Moldova, de ce aproape nimeni nu zice nimic?
8. Intarirea unitatii romanilor de pretutindeni se face nu cu vorbe, ci cu fapte. Apare insa intrebarea: cat de receptivi sunt, cu adevarat, cetatenii romani de la noi la un asemenea deziderat?
el isi cauta jumatatea de multa vreme. il tin minte de acu o luna cand a mai dat un anunt matrimonial aici,dar atunci era adresat oricarei basarabence care are pasaport roman si este disponibila sa faca o calatorie in franta. intre timp i s-au mai rafinat gusturile,tinteste mai sus.:)))
bravo stela! e un inceput....
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲