Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:05

 

Românii şi basarabenii fac unirea la biserică, în Italia

adăugat 05 noiembrie 2010, 10:10, la Interviu / Reportaj

Italia, biserica, basarabeni, alegeri, preoti,

Basarabenii din Peninsulă caută bisericile româneşti pentru a se simţi mai aproape de casă. "Simt nevoia să iasă din izolare", spun preoţii.

 


Nevoia de "a ieşi din izolare" 

După ce a constatat că basarabenii au început să vină, întâi timid, apoi din ce în ce mai cu încredere, la slujbele de la biserica din Verona, preotul Gabor Codrea s-a hotărât şi şi-a luat un veşmânt preoţesc cum se poartă în Basarabia. 

"Care este de inspiraţie slavonă, dar tot ortodox. Nu e ca şi cel grecesc, purtat în România. Eu mai am şi un fes din acela ţuguiat, pe care l-am primit cadou şi pe care îl port cu drag. Îl ţin în maşină, şi toată iarna îl port. Acum vreo doi ani, m-a văzut un mitropolit şi mi-a spus: «Dă-ţi jos cortul ăsta din cap». Dar nu am simţit vreun reproş. Am luat-o ca pe o glumă, care nu m-a deranjat", spune părintele Codrea. 

Basarabenii au început să vină la biserica unde slujeşte, alături de un alt preot, pentru că "au simţit o nevoie extraordinară de a ieşi din izolare". În timp, părintele Codrea şi-a numărat e noriaşii, i-a adunat şi a decis să-i im plice, într-un număr egal cu credincioşii care vin din România, în consiliile parohiale. 

"Ca să simtă că biserica e a lor şi preotul e al lor am ales ca în consiliul nostru parohial jumătate dintre membri să fie basarabeni, jumătate din România. Am crescut un preot care era, practic, un copil când am venit aici şi acum e slujitor cu noi la Verona. Acum, o parte din Sfânta Liturghie o facem cu cântări de inspiraţie din muzica bisericească din Basarabia. Pentru că ei au nişte cântări desprinse din tradiţia slavonă. Şi am făcut asta ca ei să se simtă cât mai bine", povesteşte preotul.

În miezul acestei schimbări a stat şi un sentiment de responsabilitate faţă de un trecut tulbure în care mulţi preoţi din Basarabia nu au găsit în România un refugiu din calea comunismului. 

"Nu se întâmplă însă peste tot", adaugă preotul. "Depinde de sensibilitatea preotului şi de consistenţa comunităţii de basarabeni. Noi, la Verona, avem ma rele avantaj de a avea un număr mare de basarabeni, unii dintre ei cu dublă cetăţenie, alţii doar cu cetăţenie moldovenească. Sunt anumiţi preoţi în Italia care, bazându-se pe trecutul bisericii noastre şi simţindu-se responsabili faţă de cei din Basarabia, au făcut în aşa fel încât aceştia să se simtă ca acasă în bisericile noastre", spune părintele Codrea. 

PODUL DE FLORI DE LA SLUJBĂ 

"Doi fraţi care au multe să-şi spună şi au multe de învăţat"
 

Basarabenii sunt mai expuşi să-şi piardă limba română în Occident. Poate că de asta în biserica din Mestre a protopopului Avram Matei, de la Parohia Sfânta Muceniţă Lucia din Veneţia- Mestre, "se trăieşte şi se simte româneşte". Nu a fost însă mereu aşa, şi nici la fel de uşor. De asta vorbele mari şi pripite despre o unire reală între ţări, stârnită de spiritul din diaspora, rămâne mai bine în afara discuţiei. 

"Eu cred că încet, încet, începem să ne cunoaştem", este precaut părintele. "Românii şi basarabenii sunt ca doi fraţi despărţiţi de vitregiile vremurilor, care s-au reîntâlnit după foarte multă vreme, au foarte multe lucruri să-şi spună şi au multe de învăţat unii de la alţii".

Din punct de vedere administrativ, distincţii între comunităţile românilor şi cele ale basarabenilor există şi sunt clare în Italia. Pentru a nu se crea confuzii, în general, basarabenii se prezintă drept moldoveni la interviurile pentru locurile de muncă, spune preotul Avram Matei. "Din punctul meu de vedere, acesta e un lucru normal. Născându-se în Moldova, e clar că trebuie să spună că sunt moldoveni, ei sunt, în faţa legii şi a italienilor, ceea ce le este scris pe paşaport", adaugă protopopul. 

Slujind de mulţi ani la Veneţia, părintele Matei a observat că enoriaşii săi nu sunt oameni putred de bogaţi. Sunt însă, spune el, "harnici şi ambiţioşi". "Sunt unii, puţini ce-i drept, care au deschis vreo mică întreprindere, în special de construcţii, ori au deschis magazine şi restaurante. Însă, marea majoritate sunt angajaţi în diferite domeni: de la construcţii, industria hotelieră şi restaurante până la badante (îngrijitoare)", explică preotul. 

Câteva "reacţii adverse"
 

Îmbrăţişarea comunităţii basarabene în biserica de la Verona nu a trecut fără critici. "Reacţiile adverse" vin mai degrabă tot din sânul comunităţii, cel puţin în cazul românilor şi basarbenilor din parohia părintelui Codrea. "Ce facem noi nu contravine vreunei reguli. Ci, poate, unei anumite inerţii din Biserica Română. N-am primit nicio reacţie de la Patriarhie. Ne dă libertatea să organizăm o pastorală a acestor oameni. Ştiu că sunt mulţi basarabeni care spun: «Noi vrem preotul nostru, biserica noastră, din Basarabia». Şi sunt şi românii care spun: «Păi, ce? Popa nostru e mai mult pentru moldoveni şi mai puţin pentru români?». Dar astea sunt nişte riscuri pe care ni le asumăm", explică părintele Codrea. 

Problema e complicată, bagajul cultural comun e imens. Câteva deosebiri, nuanţe, trebuie trasate, sugerează părintele. "Trebuie să deosebim credinţa, cetăţenia şi să ţinem cont că Dumnezeu, când ne va chema să dăm seamă, ne va întreba şi ce am făcut cu cei care sunt de acelaşi neam, daţi nouă, şi noi nu ne-am uitat la ei".

Apoi, o paralelă biblică vine tranşant: părintele Codrea mărturiseşte că are grijă "să nu facem figura celor din parabola samariteanului milostiv, care au trecut pe lângă fratele lor şi nu l-au băgat în seamă". 

DUPĂ RUGĂCIUNE 

Biserica şi alegerile anticipate
 

Pe 28 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar diaspora basarabeană a devenit zilele acestea miză electorală. Bisericile româneşti le vor da un imbold basarabenilor de a merge la vot, spun preoţii. 

"În Moldova e vorba despre două părţi politice: una, antiromânească, alta, pro-românească. Mesajul nostru va fi acesta pentru alegătorii basarabeni: «Basarabia este pământ românesc, Basarabia este un stat independent, votaţi cu cine vreţi»", spune părintele Codrea. 

Iar protopopul Avram Matei susţine că politica nu are loc în predicile sale. Are însă, în "anunţurile administrative de după slujbă": "După slujbă, când se fac diverse anunţuri administrative, atunci vorbim despre data şi locul alegerilor, îndemnând oamenii să-şi practice acest drept prin care pot sancţiona sau pot recompensa conducătorii politici, în funcţie de calităţile şi realizările lor".


Autor: Andrei Udişteanu
Sursa: www.evz.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1366 secunde