Româna, limbă oficială peste Prut
adăugat 22 martie 2010, 07:56, la Eveniment
Parlamentul de la Chişinău a prezentat proiectul noii Costituţii, cu 30 de articole noi, pe care liderii actualei puteri doresc să o supună unui referendum, în ciuda propunerii Comisiei de Veneţia de a se modifica un singur articol, prin votul parlamentului.
Limba oficială a Republicii Moldova este româna sau limba oficială se stabileşte prin lege organică, este propunerea Comsiei parlametare pentru reforma constituţională.
Proiectul noii constituţii prevede ca Republica Moldova este republică semiprezidenţială, în care şeful statului este ales prin vot direct şi poate fi demis, înainte de expirarea mandatului, numai prin referendum. La funcţia de şef al statului vor putea candida cetăţenii cu vârsta de peste 40 de ani, în timp ce vârsta minimă pentru deputaţi este e 21 de ani. Proiecul constituţiei prevede ca drepul de vot să fie dobândit de la 16 ani, în timp ce maturitatea juridică va fi căpătată, în continuare, la 18 ani.
Noua constituţie are 156 de articole, dintre care 31 sunt noi, iar alte 80 sunt modificate.
Constituţia urmează să fie adoptată prin referendum naţional, dacă ea va primi acceptul Comisiei de la Veneţia şi a apoi al Parlamentului de la Chişinău.
Proiectul legii fundamentale arată că adoptarea şi modificarea constituţiei se va putea face atât prin referendum, cât şi prin votul parlamentului.
Comisia de la Veneţia a sugerat Chişinăului să modifice doar procedura de alegere a şefului statului, cea care a provocat actualul blocaj politic. Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, a întărit acest punct de vedere, după întâlnirea ambasadorilor UE cu liderii politici moldoveni. „Comisia de la Veneţia a oferit o foarte bună cale de depăşire a crizei politice, recomandând să fie schimbat un singur articol din Constituţie, care să fie votat de Parlament”, a spus Schuebel, citat de Info-Prim Neo. Agenţia mai notează că diplomaţii europeni au îndemnat coaliţia de la putere să nu organizeze referendum, ci să voteze modificările constituţionale în parlament. La fel, organizaţiile societăţii civile din Moldova, au sugerat evitarea organizării unui referendum.
Coaliţia aflată la guvernare nu a stabilit încă dacă la referendum va fi scoasă doar prevederea privind alegerea prin vot direct a preşedintelui, sau toate cele 30 de articole noi ale constituţiei, susţine Marian Lupu, fost candidat la preşedinţie din partea coaliţiei.
EXZISTA O LIMBA MAJORITARA IN MOLDOVA CARE E ROMANA CARE A FOST DECLARATA IN PROCLAMATIA DE INDEPENDENTA SI CARE A FOST PINA LA PROCLAMATIE DAR A FOST IMBRACATA IN CAMASA FALASA CUSUTA DE RUSI.
AUSTRALIENII, NOUZELANDEJII, IRLANDEJII, SUA, CANADA, BELGIA oare AU AVUT SI EI REFERENDUM.
CE PARLAMENTARI AVEM CE INTELECTUALI AVEM?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Hristos a inviat!