Rusia ameninta NATO cu rachetele nucleare. Romania este tinta
adăugat 06 februarie 2010, 12:32, la Eveniment
Noua doctrina militara a Rusiei, aprobata vineri de presedintele Dimitri Medvedev, considera scutul antiracheta o amenintare la securitatea tarii. Conform New York Time, expansiunea NATO este identificata si ea o primejdie la adresa Moscovei, iar Kremlinul ar avea dreptul sa foloseasca atacuri nuclear in scop preventiv. Medvedev s-a grabit sa aprobe noua doctrina militara a Rusiei la nici o zi dupa ce Romania a anuntat ca accepta instalarea de sisteme din scutul antiracheta american. "Seful statului a adus, vineri, la cunostinta membrilor permanenti ai Consiliului de Securitate al Rusiei ca a aprobat doua documente: Doctrina militara si "Principiile politicii de stat in domeniul descurajarii necleare pana in 2020", a declarat Natalia Timakova, purtatorul de cuvant al liderului rus.
Riposta nuclearea la orice fel de atac
Ria Novosti trece in revista cateva din prevederile noului document aprobat vineri seara la Kremlin. Astfel, dreptul Rusiei de a folosi rachetele nucleare este interpretat ca un scop in a preveni orice fel de eventual conflict militar, nu doar unul nucelar. Moscova ar urma sa recurga la capabilitatile oferite de cele 1.000 de focoase atomice stationate in Europa si in cazul oricarui atac cu arme de distrugere in masa sau neconventionale. In scopul descurajarii, Rusia ar urma sa foloseasca si arme de descurajare. Tot in document se precizeaza ca Moscova are dreptul de a trimite trupe in strainatate pentru a proteja interesele sale nationale sau ale cetatenilor sai, in conformitate cu normele dreptului international, acordurile internationale si a legislatiei federale. Printre sarcinile atribuite Armatei ruse se numara aceea de a respinge nu doar orice agresiune indreptata impotriva Rusiei, ci si a aliatilor sai.
Seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov a declarat vineri la Berlin ca asteapta mai multe informatii din partea Washingtonului in legatura cu planul SUA de amplasare a unor rachete interceptoare la Marea Neagra, informeaza agenţia RIA Novosti, La Bucuresti, Ion Iliescu a lansat ideea organizarii unui referendum pentru acceptarea in Romania a elementelor scutului anti-racheta, informeaza Inpolitics. Conform sursei citate, Ion Iliescu a declarat: “CSAT ia niste decizii, dar acestea trebuie sa treaca prin Parlament. Acolo, in dezbaterea parlamentara, este foarte posbil sa se solicite si organizarea unui referendum national referitor la aceasta problema”.
Revista presei
RIA Novosti il citeaza pe analistul militar rus Igor Korotcenko care afirma ca amplasarea scutului anti-racheta reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii nationale a Rusiei. “Rusia trebuie sa avertizeze Romania ca daca va primi elemente ale scutului american tara va deveni o tinta a loviturilor de racheta preventive ale Rusiei”.
Vocea Rusiei arata ca decizia Statelor Unite de a disloca rachetele sale in Romania demonstreaza ca Washingtonul nu este pregatit sa coopereze cu Moscova in domeniul apararii antiracheta, conform analistului militar Vladimir Dvorkin. Acesta a mentionat ca participarea statelor din Europa de Est la planurile americane de aparare antiracheta confera o tenta negativista cooperarii dintre Rusia si Occident in domeniul politicii de securitate.
Obama merge dupa Bush
Financial Times considera ca amplasarea interceptoarelor terestre pe teritoriul Romaniei reprezinta un semnal clar ca Statele Unite nu abandoneaza proiectul scutului balistic din Europa, in ciuda faptului ca, in prima faza administratia Obama a criticat “planul costisitor” al fostului presedinte George W. Bush. Publicatia subliniaza si faptul ca decizia Casei Albe a starnit nemultumirea Rusiei, care, initial a salutat schimbarea de atitudine a Washingtonului fata de Moscova.
Radio Europa Libera - Statele Unite au dat asigurari ca noul plan privind scutul balasitic, care presupune amplasarea unor interceptoare in Romania, nu este indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva unei potentiale amenintari venite din partea Iranului. Philip Crowley, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, care a declarat ca, “asa cum am mai precizat anterior, noi incercam sa ne protejam propriile interese si pe cele ale aliatilor nostrii“.
New York Times scrie ca, spre deosebire de Polonia si Cehia, participarea Romaniei la proiectul american reprezinta o surpriza, dar nu si pentru Rusia. Cotidianul citeaza un analist militar rus, care afirma ca Moscova a sugerat cu mult timp inainte ca Romania sau Bulgaria ar putea fi o alternativa la Polonia sau Cehia.
Telegraph sustine, amintind de vizita din octombrie a lui Joe Biden, vicepresedintele american, ca anuntul nu este unul surprinzator. Mai mult, Romania nu se invecineaza cu Rusia si are avantajul de a fi mai aproape de Iran decat Polonia.
Reuters atrage atentia asupra faptului ca presedintele Traian Basescu nu a oferit prea multe detalii referitoare la acest proiect, in special la rachetele care vor fi amplasate in Marea Neagra si afirma ca, una din chestinule importane va fi raspunsul oficial al Kremlinului.
EUobserver remarca la randul sau faptul ca nu au fost prezentate foarte multe detalii cu privire la proiect si subliniaza faptul ca parlamentul Romaniei este cel care va avea ultimul cuvant.
Deutsche Welle anunta ca SUA doresc pe langa Polonia si Cehia sa includa si Romania in noul concept al scutului anti-racheta.
Suddeutsche Zeitung scrie ca in Romania vor fi stationate rachete defensive SM-3, conform unui purtator de cuvant al ministerului american de Externe.
Tagesspiegel titreaza “Romania deschisa pentru apararea anti-racheta a SUA” si il citeaza pe senatorul roman Teodor Melescanu care a declarat ca nu vor fi probleme in Parlamentul Romaniei cu aprobarea deciziei CSAT de participare la scutul anti-racheta.
Handelsblatt scrie ca CSAT de la Bucuresti a aprobat deja decizia de stationare a sistemului american anti-racheta si ca mai lipseste doar aprobarea Parlamentului.
Faza cu razboiul nuclear ... da-o dreq ca nu va fi ... mai important e ca :
In acelasi document rusii au zis ca vor trimite trupe pentru a-si apara interesele cetatenilor rusi chiar si in afara rusiei @!!!!!!!!!!!!!
(OARE DE CE ?) (OARE NU AVEM CADOURI SI PRIM MOLDOVA)
smb ... va rog sa-mi explicati ... si mie care-i treaba ... sunt boboc in domeniu'
ms , peace all
In ce priveste amplasarea racetelor in Romania . La drept vorbind pe rusi mai mult ii intereseaza radarul dechit rachetele . Ei nu au de ghind sa atace Europa ,mai ales Romania cu rachet nucleare . Voi va dati seama despre ce merge vorba . Vorba e de bani . Basescu intelege bine in ce stare e Romania ,financiar, Si se ghindeste ca va rezolva problemele. pe un timp scurt ,da ,dar in perspectiva ? ca banii au specificul de a se cheltui. Cu vreo doua saptamini in urma Basescu la rugat pe noul ministru de externe sa-i prezinte un plan de lucru cum ar putea sa amelioreze relatiile cu rusii ,in toate domeniile . Chiar ma ghindeam ,oare -i vine mintea la cap lui Basescu ,si undeva ma bucuram de asa pasi a lui Basescu . Uite toti din Europa au inteles demult smecheria cu rusii, ca e mult mai convinabil buzunarului si stomacului sa prietenesti cu ei . Mai priviti PRO TVul ,cum se pling muti ca au cazut relatiile economice cu rusii si cum se spune la starea financiara ,si cum propun cumva sa amelioreze relatiile . Este vorba de interesele Romaniei economic in perspectiva ,si nu de interesele SUA. La drept vorbind mie personal mii pina in virful pu.. ce si cum va fi in Romania .Daca nui cap ,vai de stomac. Dar totus este ceva chind vad cum toti de prin Europa stiu a se orienta si a face bani ,urasc prostia voastra !!!!Si asa Basescu vrea sa amelioreze relatiile cu rusii.Eu voi mai astepta .Timpul le va arata pe toate . Dar voi nu uitati ,va rog ,ce comentati pe aici.Vom vedea mai tirziu ce si cum .
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
La amenintari rusii se pricep de minune... la restul mai putin.