Rusia are nevoie de Transnistria
adăugat 02 octombrie 2008, 07:03, la Opinii / Editoriale
Separatiştii de la Tiraspol reprezintă instrumentul de presiune al Moscovei în regiune. Dornică să-şi arate talentul de pacificator în dosarul transnistrean, Rusia nu a decis încă finalul jocurilor legate de teritoriul din stânga Nistrului.După războiul din Georgia, gruparea "uliilor" militari de la Moscova, susţine că status quo-ul Transnistriei trebuie menţinut, întrucât regiunea din stânga Nistrului poate fi folosită de Rusia drept cap de pod în regiune, unde pot fi desfăşurate trupe noi sub forma suplimentării forţei de menţinere a păcii, susţine publicaţia ucraineană "Den".
"Separatiştii transnistreni reprezintă instrumentul cel mai la îndemână, cu ajutorul căruia Moscova exercită presiuni asupra Republicii Moldova şi Ucrainei. Nu departe de Transnistria se află Crimeea. Astfel, între Transnistria, Crimeea, şi posibil, Transcarpatia, Kievul trebuie să devină mai maleabil în ceea ce priveşte prelungirea staţionării Flotei Rusiei la Sevastopol şi alte probleme bilaterale", apreciază ziarul ucrainean, preluat de Agerpress.
Igor Smirnov laudă "modelul abhaz"
În acest context, liderul regimului separatist de la Tiraspol a reafirmat că Transnistria este un stat realizat de facto şi nu are niciun motiv să revină în cadrul Republicii Moldova. "Noi nu am trăit niciodată în Moldova", a declarat Smirnov, aflat la Suhumi pentru festivităţile prilejuite de aniversarea a 15-a a independenţei regiunii Abhazia.
Aşa-zisul preşedinte al Transnistriei a mai afirmat că lupta pentru independenţă a abhazilor şi a osetilor, finalizată cu recunoaşterea independenţei lor, îi convinge pe transnistreni tot mai mult de justeţea căii pe care au ales-o.
Declaraţia lui Smirnov vine după încercarea eşuată a Rusiei de a organiza o nouă întâlnire între liderul transnistrean şi preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Cei doi au fost de acord să se întâlnească pe 25 septembrie, dar în ultimul moment nu s-au putut înţelege asupra locului întâlnirii.
La îndemnul Rusiei, Voronin şi Smirnov ar fi trebuit să discute despre o declaraţie comună privind soluţionarea conflictului transnistrean, pentru ca documentul să fie semnat fără probleme în noiembrie, când sunt aşteptaţi la Kremlin de preşedintele Dmitri Medvedev.
Tiraspolul pune condiţii
Eşecul întâlnirii Voronin-Smirnov pare să fi înăsprit din nou poziţiile părţilor în conflict. Preşedintele Voronin a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Chişinăul va purta negocieri doar în baza legii din 22 iulie 2005 privind statutul regiunii transnistrene, lege ce-i conferă Transnistriei o largă autonomie, dar care este respinsă categoric de Tiraspol şi de Moscova.
La Suhumi, Igor Smirnov a afirmat că Tiraspolul va discuta cu Chişinăul numai pentru a stabili "relaţii oficiale de prietenie şi neagresiune". Surse de la Kremlin afirmă că întânirea Voronin - Smirnov este o chestiune de timp. "Vor face capricii până se vor linişti şi se vor întâlni. Nu există niciun motiv de panică", susţin oficiali ruşi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲