Rusia vrea o bază militară legalizată în Moldova
adăugat 03 februarie 2011, 07:11, la Externe • Articol publicat de Vlad Durnea
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin, se află în centrul unui scandal diplomatic după ce a acuzat, ieri, SUA, UE şi România că se implică în treburile interne ale Republicii Moldova. Mai mult, diplomatul rus a lăsat să se înţeleagă că Moldova ar trebui să urmeze exemplul Ucrainei în relaţia cu Rusia, dacă vrea gaze naturale mai ieftine.
„Demnitatea moldovenilor nu se măsoară în gaz rusesc!”, a comentat ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, pe marginea sugestiilor voalate ale ambasadorului rus Valerii Kuzmin care a declarat, ieri, că „Moldova are ce-i propune Rusiei pentru a obţine reducerea preţului la gazele naturale”.
Diplomatul rus a lăsat clar să se înţeleagă că Moscova este în aşteptarea unei oferte politice consistente din partea Chişinăului şi a sugerat în context exemplul Ucrainei: „Momentan acest subiect nu se află pe agenda discuţiilor bilaterale, dar el poate să apară. Opţiuni politice pentru ca gazul livrat Republicii Moldova să se ieftinească mai sunt. Uneori, când se ajunge la nişte înţelegeri politice, acestea se pot reflecta şi asupra domeniului comercial, cum s-a întâmplat în cazul Ucrainei. Noi suntem în aşteptarea unei idei din partea Moldovei”.
Ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr, a explicat că Moldova a acoperit cea mai grea parte a poverii determinate de scumpirea gazelor şi este hotărâtă să achite demn preţul stabilit de Rusia: „Ori mergem în continuare cu demnitate pe strategia pe care ne-am propus-o, adică să acceptăm tariful mediu european şi, astfel, obţinem dreptul să negociem tariful de tranzit sau există alternativa să-i urmăm pe ucraineni. Asta vrem noi? Odată ce am ajuns aici şi greul a trecut, cred că nu trebuie să acceptăm compromisuri politice exagerate. Trebuie să ajungem la achitarea completă a datoriilor curente, să lucrăm împreună cu Gazprom la programul de restructurare a datoriilor istorice şi să ne comportăm demn”.
Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Ţăranu, a menţionat că prin invocarea exemplului Ucrainei, diplomatul rus a sugerat legalizarea unei baze militare ruseşti pe teritoriul Moldovei, după modelul celei din Sevastopol: „Cred că preţul gazelor pentru Moldova ar putea să se micşoreze cu o valoare echivalentă cu preţul de arendă a unei baze militare pe teritoriul Republicii Moldova. Deşi nu a spus direct, ambasadorul rus a făcut o aluzie la baza militară de la Sevastopol pe care Rusia o închiriază de la Ucraina”.
În alt context, diplomatul rus Valerii Kuzmin a acuzat SUA, Uniunea Europeană şi România de faptul că se implică direct în politica de la Chişinău, în timp ce Rusia, - spune el, - nu face asta: „Noi am sesizat multiple încercări de a pune presiune în mod public asupra proceselor politice din Moldova din partea SUA, UE şi din partea vecinului România. Rusia nu şi-a permis aşa ceva”.
Anatol Ţăranu crede că această reacţie a diplomatului rus a fost determinată de o anumită stare de enervare cauzată de politicile mai eficiente pe care le promovează în această zonă România şi UE, în comparaţie cu Federaţia Rusă. „Este un gest nepoliticos al unui doplomat rus faţă de Occident”, a conchis fostul ambasador al Moldovei la Moscova.
Autor: Vitalie Călugăreanu (Deutsche Welle Chişinău)
Redactor: Cristian Ştefănescu
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲