Rusia este principala sursă de instabilitate în Europa de Est, susţin experţi americani
adăugat 12 ianuarie 2012, 20:50, la Externe • Articol publicat de Ana Cristiuc
Publicaţia Aviation Week a alcătuit cu sprijinul specialiştilor o hartă a conflictelor prezente şi posibile în lume, în care figurează şi Europa de Est cu Rusia şi Kosovo, drept principalele generatoare de tensiune.
Aviation Week Defense Technology International publică o hartă cu toate conflictele care au loc în prezent, dar şi cu cele probabile în 2012.
Orientul Mijlociu
Cea mai mare sursă de conflict este, fără îndoială Iranul şi aici tensiunile cresc de la o zi la alta. Interceptarea dronelor spion, cercetători din domeniul nuclear asasinaţi, bombardamente, dezvoltare nucleară-lucruri care nu sună deloc paşnic în această parte a lumii. În Liban şi Fâşia Gaza situaţia continuă să fie la fel de ani în şir, în timp ce oamenii se luptă cu guvernele lor în Siria şi Yemen.
Asia de Sud şi Centrală
Afganistanul este cel mai instabil punct în aceasta zonă, din motive precum terorismul, traficul de droguri etc. În afara de cunoscutele conflicte intre talibani, mai sunt şi cele de la graniţa dintre India şi Pakistan sau India şi China, cu insurgenţi în Nepal, Kashmir şi Pakistan.
Europa de Est
În Kosovo, conflictele etnice sunt ca un butoi cu pulbere, iar Rusia menţine aceeaşi tensiune în ţările vecine, incurajînd "enclavele separatiste", precum şi prezenţa armatelor sale peste graniţele teritoriilor aşa-zis independente. Aici e vorba şi de regiunea separatistă transnistreană, unde Rusia îşi menţine un contingent militar pentru păzirea depozitelor de armament.
Africa
În nord, schimbarea regimului din doua state, Libia şi Egipt, va duce spre alte probleme, deocamdată neştiute. Somalia rămâne cea mai mare zona de conflict din regiune, urmată de Uganda. Şi desigur, piraţii somalezi care-şi vânează nestingherit prada.
Asia de Est si Oceania
Coreea. A avut loc o schimbare a dictatorului în Nord, iar Sudul îşi menţine suspiciunile despre statul vecin, ca de obicei. În Strâmtoarea Malacca (ce leagă Oceanul Pacific de cel Indian) pirateria este un fenomen acutizat.
Americile
Droguri şi narco-terorism pe continentul american, de la nord la sud. Lucrurile s-au mai calmat între Venezuela şi Columbia, dar cea din urma are încă mari probleme cu terorismul.
Între timp, problema hackerilor şi pirateria cibernetică se răspândesc în toata lumea.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲